Gabi Ruse, învinsă de Elise Mertens, în primul tur de la Roland Garros

Andrei Năstase | 22 mai 2022

Gabi a fost foarte aproape de a trimite primul set în prelungiri, a jucat un tenis foarte bun în primele 45 de minute, însă câteva puncte au costat-o și setul, dar și ritmul bun arătat în prima parte a meciului.

Roland Garros este oferit de

Pe același Teren 6 pe care Sorana Cîrstea a deschis – cu o victorie convingătoare – prima zi a tablourilor principale de la Roland Garros, Gabriela Ruse n-a putut face surpriza în fața experimentatei Elise Mertens, care a câștigat în două seturi, 6-3, 6-1.

Gabi a fost foarte aproape de a trimite primul set în prelungiri, a jucat un tenis foarte bun în primele 45 de minute, însă câteva puncte au costat-o și setul, dar și ritmul bun arătat în prima parte a meciului.

Dovadă, în setul secund, lucrurile au curs mai lin spre Mertens. Care are meritul să fi jucat ceva mai bine punctele importante.

*

Gabi a ajuns prima pe teren. S-a încălzit în zgomotul de fundal al celorlalte terenuri, sub privirile unor norocoși care locuiesc într-un bloc vecin cu Roland Garros, înainte ca adversara ei să apară și să primească aplauzele și încurajările belgienilor din cele două tribune. 

Și Ruse a început tare, cu un break obținut în atac, cu patru lovituri câștigătoare cu backhand-ul: trei în lungul liniei, cealaltă o scurtă inspirată la care Mertens n-a ajuns. Însă belgianca și-a găsit imediat reperele, a făcut re-break, iar prima pauză a găsit-o în față: 2-1 cu serviciul. Și apoi 3-1, după un game spectaculos în care Gabi a avut 30-0.

Aici au început să se audă și primele încurajări (mai serioase) ale românilor din tribune, doar că Mertens n-a fost impresionată: serviciu apăsat, atacuri bune pe mingea a doua și un 4-1 convingător, care ne-a făcut să uităm că nici Elise (locul 33 WTA) n-a avut un sezon de zgură bogat: a absentat, din cauza accidentărilor, de la Madrid și Roma, s-a retras în meciul din primul tur de la Istanbul, înainte să obțină primele ei victorii pe suprafața asta la Strasbourg, săptămâna trecută.

Dar acum, în startul de meci cu Gabi, a arătat bine. Și a câștigat – ajutată de câteva slice-uri mângâiate ca la carte – chiar și schimburile mai lungi în care Gabi a dictat.

A fost nevoie de multă răbdare și câteva atacuri superbe din partea Gabrielei pentru ca ea să-și facă game-ul de 4-2 și să oprească seria adversarei. Și să revină în primul set.

Cu un retur de rever trimis, fără răspuns, în cros scurt, Gabi și-a luat break-ul înapoi, a strâns apoi la 3-4 și a continuat să păstreze inițiativa – mai ales cu backhand-ul (au fost 8 mingi direct câștigătoare cu reverul în primul set). De pe partea asta a salvat primele două mingi de break în game-ul imediat următor, însă câteva ratări ușoare au costat-o și game-ul, dar și setul. Câștigat de Mertens la 3, după un nou game disputat, spectaculos, în care Elise a câștigat pe cartea experienței superioare.

Gabriela și-a luat o pauză de vestiar, dar nici asta nu a ajutat-o să uite finalul tensionat din primul set.

Ea a început fără ritm setul al doilea, s-a văzut condusă repede cu 4-0 și n-a mai putut să-și facă loc înapoi în meci.

La trasul liniei, Mertens a fost mai inspirată în momentele-cheie.

Fostă jucătoare care s-a apropiat, nu demult, de intrarea în Top 10, Elise e totuși o jucătoare cu rezultate bune în primele tururi ale turneelor de Slam; rutina a fost de partea ei azi, iar asta s-a văzut foarte bine în finalul primul set – acolo unde s-au și decis lucrurile.

Pe Gabi, care a absentat o lună de zile, între Charleston și Roma, eliminarea de la Roland Garros o lasă cu regretul că n-a putut continua forma bunicică arătată în capitala Italiei.

„Sunt tristă, pentru că am muncit mult în ultimele trei săptămâni și nu s-a legat nimic azi. (…) Mai am de muncit, asta e concluzia. Însă, având în vedere că vin după o perioadă în care n-am fost sănătoasă, e normal să fie așa. Chiar dacă eu mi-am dorit să fac un joc bun”, ne-a spus ea, imediat după meci.

Dar sezonul de zgură mai are câteva episoade interesante pe finalul verii. Și tocmai în perioada aia și-a început Gabi ascensiunea frumoasă de anul trecut, când a câștigat la Hamburg și a jucat finală la Palermo. 

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi