Franța învinge Australia la Perth și e noua campioană a Fed Cup. Despre renașterea echipei și cât de mult pot cântări așteptările publicului

Radu Marina | 10 noiembrie 2019

După ce a învins dramatic România în semifinale, Franța a rupt și inima Australiei, în deplasare, câștigând a treia oară Fed Cup – ultima ediție a competiției în această formulă.

Peste 13.000 de persoane – cel mai numeros public din istoria Australiei la o competiție de tenis feminin – au fost prezente pe Perth Arena, acolo unde Franța a învins Australia cu scorul de 3-2 la general, câștigând astfel al treilea trofeu în Fed Cup. După 16 ani de pauză și alte trei finale pierdute (2004, 2005, 2016), Franța e din nou campioană a Fed Cup, ultimele două titluri venind în 1997 și 2003. 

Precum în meciul din semifinale cu România, Franța a făcut diferența prin partida de dublu, cu Kristina Mladenovic și Caroline Garcia reunite, în forma lor cea mai bună. Mladenovic/Garcia au învins, 6-4, 6-3, echipa Ash Barty/Sam Stosur în meciul 5, obținând astfel un trofeu pe care-l caută de ani de zile. E un trofeu care vine într-un moment în care jucătoarele Franței, luate separat, nu au avut cel mai grozav sezon, au trecut printr-o serie de probleme (vezi divergențele apărute în trecut între Caroline Garcia și restul jucătoarelor Franței) și multă vreme, tocmai din cauza dificultăților apărute la nivelul jucătoarelor, n-au arătat ca o echipă. 

Motivele astea însă au adus și ceva benefic: au făcut să dispară presiunea de pe umerii jucătoarelor și au redus așteptarile. În 2016, în urma câștigării Roland Garros în proba de dublu de către Mladenovic și Garcia, dar și a rezultatelor foarte bune ale celor două la simplu, așteptările în ceea ce privește Fed Cup au crescut enorm, titlul Fed Cup (alături de o medalie la Jocurile Olimpice), devenind chiar o prioritate. După ratarea obiectivului (Franța a pierdut finala în fața Cehiei în 2016) echipa s-a destrămat (Caroline Garcia nu a mai jucat niciun meci în Fed Cup până anul acesta), iar așteptările publicului francez au scăzut drastic. 

Fără presiune, fără mari așteptări, cu jucătoarele reunite, dar si cu mai multă experiență acumulată la acest nivel, Franța a reușit în 2019 în deplasare ceea ce nu a reușit în 2016 la Strasbourg, când în mod categoric nivelul, rezultatele și forma jucătoarelor franceze erau cu mult peste ceea ce au arătat în acest sezon. Așa se explică, poate, și înfrângerea Australiei: acasă, în fața unui public de-a dreptul impresionant, cu Ash Barty în forma ei maximă, cu Sam Stosur redescoperită în proba de dublu (titlu câștigat la Australian Open anul acesta, calificarea la Turneul Campioanelor de la Shenzhen) și cu Ajla Tomljanovic extrem de motivată pentru debutul ei, Australia pierde la limită această finală, deși era mare favorită s-o câștige. 

Asta nu șterge însă efortul absolut fantastic al lui Barty, care până azi avea o serie de 10 victorii consecutive la simplu în Fed Cup. Sezonul ei – primul Slam, primul Premier Mandatory, locul 1 mondial, locul 1 mondial la finalul anului, titlu WTA Finals, finala Fed Cup – rămâne la fel de strălucitor, cu sau fără un titlu de Fed Cup. Pentru Australia, titlul acesta se lasă așteptat de mai bine de 45 de ani – și cu siguranță că această ocazie ratată pe teren propriu nu va fi ușor de uitat.

Dar până să vorbim despre cum a câștigat Franța și a pierdut Australia acest trofeu, e important de văzut și cum s-a ajuns la meciul de dublu decisiv. 

În prima zi a finalei s-au jucat doar 26 de game-uri în cele două meciuri. Kristina Mladenovic a învins-o categoric, 6-1, 6-1, pe Ajla Tomljanovic, aflată la primul ei meci pentru Australia. Ash Barty a răspuns chiar mai aspru: liderul mondial a reușit primul 6-0, 6-0  din istoria unei finale Fed Cup în fața lui Caroline Garcia, meciul acesta fiind considerat de Barty “cel mai bun meci jucat vreodată”. 

“E remarcabil. Nu aș fi putut cere un meci mai perfect decât acesta. Cred că e cel mai bun meci de tenis pe care l-am jucat în viața mea, și am făcut asta într-un loc incredibil. Am servit foarte bine, am pus multe retururi în teren și, foarte important, am jucat bine punctele mari. A fost important să fiu în controlul punctelor de la bun început, deoarece Caro e o jucătoare care are o poziție avansată în teren, deci acesta a fost un factor cheie important pentru mine. De asemenea, cred că am avut una dintre cele mai bune zile ale mele la retur.  Sunt foarte fericită să mă întorc în Perth; mi-am început sezonul aici și mă bucur că închei tot aici”, a spus Ash. 

După prima zi a fost, așadar, egalitate iar echilibrul s-a menținut și după meciurile 3 și 4. Însă poate că rezultatul din meciul al treilea a contat cel mai mult: Kristina Mladenovic avea să confirme faptul că tenisul ei urcă la un alt nivel când ajunge în Fed Cup, obținând a doua victorie la Perth după 2-6, 6-4, 7-6(1) cu Ash Barty, oprindu-i acesteia seria de 10 victorii la rând în meciurile de Fed Cup. O victorie mare pentru Kiki, obținută nu oricum, ci în tiebreak-ul decisivului, în fața liderului mondial – o jucătoare aflată în formă extraordinară și cu publicul de partea ei.

Benneteau, căpitanul nejucător al Franței, a mutat apoi, înlocuind-o pe Garcia cu Pauline Parmentier, probabil și pentru că Garcia a resimțit efectele acelui 0-6, 0-6. 

Tomljanovic a bifat însă primul ei meci câștigat (6-4, 7-5) pentru Australia la Fed Cup cu Pauline Parmentier, care a înlocuit-o pe Caroline Garcia. Însă chiar dacă mutarea lui Benneteau n-a adus un punct în meciul patru, a păstrat-o pe Garcia pentru meciul de dublu. 

Un meci decisiv care a dus pe teren patru campioane de Grand Slam la dublu: Caroline Garcia (Roland Garros 2016), Kristina Mladenovic (Roland Garros 2016, 2019, Australian Open 2018), Ash Barty (US Open 2018), Samantha Stosur (US Open 2005, Australian Open 2019). 

Cu toate astea, meciul final al întâlnirii a mers doar în direcția Franței, care a dominat cap-coadă echipa Australiei. Mladenovic/Garcia le-au învins, 6-4, 6-3, pe Barty și Stosur, în puțin peste o oră de joc. Veriga slabă din echipa Australiei a părut a fi Stosur, lucru remarcat și de franțuzoaice, care au jucat des spre Sam și au determinat-o să forțeze. În timp ce Mladenovic și Garcia au părut a se completa, din nou, remarcabil: mereu atente la fileu, dominante de pe linia de fund, cu intercepții impecabile și cu o viziune clară asupra terenului. 

Victoria a adus Franței al treilea trofeu în Fed Cup, după mai bine de 16 ani de pauză. După 1997 și 2003, Franța câștigă din nou competiția, confirmând, totodată, cât de mult ajută și face diferența o echipă de dublu puternică și suficient de experimentată; duelurile din semifinale, cu România, dar și din finala cu Australia au fost câștigate de Franța la limită, meciul de dublu făcând de fiecare dată diferența. 

Fed Cup își schimbă, începând cu anul viitor, formatul. Cele două finaliste de azi sunt calificate direct la turneul final din aprilie 2020, de la Budapesta, turneu la care România va încerca să se califice în urma barajului din februarie, de la Cluj, cu Rusia. 

https://twitter.com/FedCup/status/1193474574010195969?s=20

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi