Florin Mergea: "Obiectivul e să mergem din nou la Londra și să câștigăm un Grand Slam. Și să ne bucurăm de fiecare moment"

Adrian Țoca | 22 ianuarie 2016

Florin Mergea spune că lucrurile s-au „așezat” în parteneriatul cu Rohan Bopanna și este gata de un sezon lung, intens și cu multe obiective. Principalul dintre ele este revenirea la Londra. Locul 1 și pregătirea Jocurilor Olimpice sunt alte subiecte discutate la Melbourne cu Treizecizero, imediat după calificarea în turul al doilea.

Pentru Florin Mergea, Australian Open a început cu o atmosferă ca la fotbal, tribune pline și o pereche de adversari cam imprevizibilă. “Au jucat cam haotic, da, ca să fiu sincer”, avea să ne spună Florin, la puține minute după joc, când a venit de la meciul de pe Hisense în Press Room. Condiții ideale ca să intri bine în priză pentru un turneu de la care românul are așteptări mari. Nick Kyrgios, în special, și Omar Jasika sunt genul de oponenți disruptivi, care știu să implice publicul și să îți strice ritmul. Dar ce nu știau cei doi e că și Florin, om pregătit pentru big stages, adoră să joace în astfel de conjuncturi și se ridică la înălțimea așteptărilor unui public numeros, precum cel de pe Hisense. Florin: “Întotdeauna mi-a plăcut să joc într-o atmosferă așa, și anul trecut am avut cea mai frumoasă experiență aici pe Hisense, când i-am bătut pe frații Bryan. O arenă foarte frumoasă”.

Și, de asemenea, o arenă cu o acustică bună, care-ți dă un sentiment frumos, îți dă și poftă de meci. Florin a plusat rapid, atrăgându-și aplauze și murmure pentru câteva winners electrizante. Plus factorul Kyrgios: “Pe mine nu m-a scos din ritm, mi-am văzut de treaba mea, și eu, și Rohan. Bineînțeles că l-am văzut la televizor de atâtea ori, e un personaj foarte carismatic, mai ales pentru cei de aici. Australienilor le place acest tip de jucător, atmosfera a fost extraordinară pentru ei”, a spus Florin.

N-a fost totul perfect, dar nici nu trebuia să fie: “E primul meci, mereu intri mai greu în turneu, n-a fost ușor pentru noi, dar e bună o astfel de victorie, nu e primul tur momentul să joci cel mai bun tenis. Important e că am trecut. Am avut o perioadă foarte scurtă de pregătire, după ce am terminat sezonul trecut târziu, după Turneul Campionilor.”

Trecut cu bine de turul 1, Mergea ia meci cu meci, pas cu pas, dar privește și în perspectivă:

“Ar fi nepotrivit să zic că n-avem așteptări, e clar că vrem să câștigăm turneul și avem și potențialul să facem treaba asta. Dar anul este lung, principalul obiectiv este să ajungem din nou la Londra și să câștigăm un Grand Slam. Dacă se va întâmpla aici nu știm, dar important e să fim pregătiți ca atunci când va veni acea șansă, s-o luăm”.

Mai ales că acum românul se simte și mai bine, iar problemele de sănătate care i-au afectat finalul de sezon sunt sub control: “Durerile de la mână nu mai sunt ca anul trecut, e din ce în ce mai bine, sper ca asta să nu mai fie o problemă în viitor”.

Discutăm tot despre obiective pentru sezonul în curs. La Londra, Florin spunea că își dorește să ajungă pe primul loc. “Da, rămâne un obiectiv. Singura chestie e că locul 1 nu poate fi atins singur. Așa că, în momentul de față, mă concentrez strict la lucrurile pe care pot să le controlez. Dacă va veni și locul 1, voi fi fericit, dacă nu va veni, va fi același lucru. Mai important e să fim sănătoși și să ne bucurăm de fiecare moment”.

Însă Mergea și Bopanna au o altă perspectivă acum, au șansa să înceapă anul împreună, ceea ce n-a fost valabil sezonul trecut, când au obținut ultimul loc pentru Londra deși au început să joace împreună abia din aprilie. Un avantaj față de alte echipe în formare: “Așa e mereu la început de an, echipe care experimentează. Important e că noi doi am rămas împreună, am avut un început de parteneriat solid anul trecut și important e cum joci de-a lungul anului, nu cum joci într-un meci sau altul și să fim constanți în evoluție”.

Florin spunea la finalul anului trecut că nu totul e perfect în echipă, dar explică acum că el și Rohan și-au consolidat parteneriatul: “Lucrurile s-au așezat în echipă. Cum am spus și în trecut, suntem două personalități foarte puternice, iar asta e un lucru important pe teren, pentru că putem să ne ridicăm unul pe altul în momentele grele, dar ne-am acceptat așa cum suntem și cred că am reușit să facem acest parteneriat să funcționeze”.

Încă nu e nimic bătut în cuie alături de Horia Tecău

Care-i planul pentru acest sezon și cum va prioritiza Florin?

“Anul trecut a fost un an lung, dar va fi un an și mai lung, deja am decis că vom tăia toate turneele de 250 din calendar, pentru că, odată cu Jocurile Olimpice, totul se aglomerează și fizic nu mai e loc de ele. Sunt foarte multe săptămâni la rând de jucat și e important să jucăm tot anul bine, nu doar un turneu sau altul. Încercăm să maximizăm performanțele noastre la turneele mari, în special la Grand Slamuri”.

Mai e posibil, atunci, acel vehiculat turneu de pregătire alături de Horia Tecău, în perspectiva Jocurilor Olimpice?

“Principalul obiectiv pentru mine e Londra, Turneul Campionilor. Jocurile Olimpice pică și foarte prost în calendarul nostru, pentru că avem și Cupa Davis, mai venim și după două Slamuri, deci va fi dificil să găsim un moment bun. Dacă vom juca împreună, cel mai eficient ar fi să jucăm înainte de Rio, poate un Washington sau Cincinnati, dar deocamdată n-am discutat despre treaba asta”.

Favoriții 4 se întorc pe teren azi pentru meciul cu cehii Dlouhy/Vesely.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi