Finala Transylvania Open, preview | Simona Halep se întoarce într-o finală WTA după un an și o lună, iar trendul e din nou ascendent

Radu Marina | 31 octombrie 2021

Va fi a 40-a finală a carierei Simonei (22-17), iar în față îi stă o jucătoare care are, la rândul ei, o miză uriașă pe masă. Anett Kontaveit, care joacă pentru calificarea la WTA Finals, este o adversară veche a Simonei, care e acum într-o formă grozavă.


este partener principal al Transylvania Open

După o săptămână în care a jucat pe alocuri impresionant, Simona Halep și-a câștigat dreptul de a juca iar cu un trofeu pe masă, la mai bine de un an de la ultima astfel de confruntare, cea de la Roma. De atunci, lucrurile n-au mai mers într-o direcție favorabilă pe plan profesional pentru ea; RG 2020 s-a încheiat mai repede decât și-ar fi dorit, iar sezonul 2021 a fost unul al întreruperilor, accidentărilor, schimbărilor și lipsei de ritm. Simona dă acum semne că-și regăsește acest ritm și reușește, la Cluj, un turneu foarte bun, cu care-și prelungește streak-ul de 12 sezoane consecutive în care a jucat măcar o finală.

Va fi a 40-a a carierei (22-17), iar în față îi stă o jucătoare care are, la rândul ei, o miză uriașă pe masă. Anett Kontaveit, care joacă pentru calificarea la WTA Finals, este o adversară veche a Simonei, care e acum într-o formă grozavă. Însă rămâne de văzut cât va conta această formă într-un match-up în care Anett nu a reușit să pună probleme pe parcursul unui meci întreg.


Contextul finalei

Pentru fiecare din cele două finaliste, acest meci are o importanță aparte. Simona va încerca să păstreze trofeul Transylvania Open acasă, să câștige primul ei titlu în acest sezon, al 23-lea al carierei, și să prelungească și recordul ei de (cel puțin) un titlu câștigat în fiecare sezon de nouă ani consecutivi; din 2013, Simona a câștigat cel puțin un turneu în fiecare sezon.

Pentru Kontaveit, finala are o miză uriașă: calificarea la WTA Finals. Dacă câștigă, merge la turneul de final de an. Acesta e motivul pentru care e la Cluj – să-și joace șansa până la capăt – și a făcut o treabă extraordinară pe tot parcursul săptămânii, deși pentru ea fiecare meci a atârnat greu; orice pas greșit i-ar fi fost fatal și i-ar fi anulat șansa de a merge la Guadalajara. 

Vom avea o finală a primelor două favorite, între două jucătoare extrem de valoroase ale circuitului WTA, aflate în etape diferite ale carierelor: Simona deja a câștigat tot ce se putea câștiga în tenis, Anett Kontaveit abia acum a prins gustul marilor victorii și a început să facă pași spre a ajunge în vârf. La toate astea se adaugă stilurile lor de joc și forma pe care o traversează. 

Dacă forma și încrederea lui Kontaveit nu mai miră, ea având acum o serie de nouă meciuri câștigate la rând și reușind să facă două finale consecutive (Moscova – Cluj) – la care se adaugă alte titluri cucerite recent la Cleveland Open și Ostrava. Simona a jucat în această săptămână la Transylvania Open cel mai bun tenis de la revenirea ei în circuit. Avem, așadar, finala primelor două favorite, care au dominat în mare măsură toată săptămâna (niciuna nu a pierdut set) și care au arătat o dispoziție de joc fantastică. 

Match-up 

Simona și Anett s-au întâlnit de trei ori până acum, toate meciurile fiind câștigate de Simona în câte două seturi. Cele două au jucat la Miami 2017 (6-3, 6-0), Roma 2017 (6-2, 6-4) și Australian Open 2020 (6-1, 6-1). Ce se observă aici e că Anett nu doar că nu a câștigat vreun set, dar nu a putut câștiga mai mult de patru game-uri pe set în niciun meci.

Asta ar putea indica, în primă faza, faptul că vorbim de un match-up favorabil Simonei. Doar că, acum, Anett Kontaveit nu mai e jucătoare din urmă cu câțiva ani. Ea a trecut la un alt nivel al jocului, al înțelegerii tenisului și al carierei în general: e mai încrezătoare, e mai puternică mental, se simte mult mai bine pe teren și a primit, în ultima perioadă, o serie de confirmări care i-au demonstrat că are tot ce trebuie pentru a se bate cu cele mai bune jucătoare ale lumii. Acest ultim aspect a fost, spunea ea, și una din marile probleme care au apăsat-o îndelung – nu era convinsă că poate învinge jucătoare mari. 

Cel mai mare avantaj al lui Kontaveit în această finală e încrederea și siguranța pe care o are în execuții. Câștigând 25 de meciuri din 27 jucate, Anett a ajuns la un nivel de precizie în execuții de-a dreptul sufocant pentru orice adversară: se năpustește în mingii, lovește cu o dezinvoltură extraordinară și nu mai există acea teamă de a greșit. Pe tot parcursul turneului de la Cluj, absolut tot ce a încercat i-a ieșit. De la combinații tip serviciu puternic la T sau exterior urmat imediat de un forehand câștigător, lovituri din alergare până la lovituri în cross scurt sau tranziții curajoase defensivă – atac. 

Simona are de partea ei acest avantaj al celor trei victorii – care contează mental și pentru ea, dar și pentru Kontaveit – are o motivație suplimentară pentru că joacă acasă și își va dori să câștige al treilea titlu WTA în România. Și, cel mai important, are jocul. 

Simona știe cum să oprească acest mic tăvălug pe care-l creează Kontaveit pe teren – tenis foarte ofensiv, o poziție avansată în teren, accelerări surprinzătoare. A făcut-o la Australian Open 2020 într-un meci jucat tactic impecabil; în acel meci, Simona a făcut lucrurile atât de bine încât a determinat-o pe Kontaveit, după 6-1, 6-1, să spună că nu a făcut nimic greșit în acea partidă. “Am încercat totul, dar a fost pur și simplu așa de puternică azi. Nu am putut găsi o armă care să funcționeze împotriva ei. Am încercat să fiu agresivă, dar n-am putut lovi prin ea. Știam că e o jucătoare grozavă, mă așteptam să fie foarte puternică. Dar loviturile mele nu au fost la fel de eficiente așa cum ar fi fost, probabil, cu multe alte jucătoare”, spunea Anett la scurt timp după meciul jucat la Melbourne, în 2020. 

Faptul că Simona se deplasează bine, returnează lung și e agresivă, o pune în mare dificultate pe Kontaveit, pentru simplul fapt că o obligă să se miște altfel pe teren și să lovească altfel. Când Kontaveit întâlnește o jucătoare cu un tenis liniar, se simte ca peștele în apă. Când întâlnește o jucătoare capabilă să schimbe puțin tiparele de joc  – îi returnează lung și în picioare, o obligă să acopere terenul mult timp, alternează traiectoriile, mingile nu îi vin în zona de lovire și trebuie să facă pași suplimentari – , Kontaveit nu se mai simte confortabil. Poate, de aceea, Simona a învins-o de trei ori în trei meciuri, iar Ons Jabeur, jucătoare capabilă să schimbe ritmul și reperele rapid într-un meci, e adversara care a învins-o cel mai des în acest sezon. 

Cum va fi finala?

De oriunde te-ai uita la acest meci, finala va fi o mare luptă pentru că mizele sunt uriașe. Atât Simona, cât și Anett știu că e un meci care va avea anumite implicații în carierele lor de aici încolo. 

În cazul Simonei, un titlu câștigat în acest sezon – cel mai greu sezon al carierei sale – ar însemna ceva extraordinar pentru că i-ar confirma că e aproape de nivelul obișnuit și i-ar arată că, în ciuda perioadei grele prin care a trecut, multe lucruri nu s-au schimbat. 

În ce o privește pe Anett, un titlu aici nu doar că i-ar rotunji palmaresul și sezonul absolut încântător. Dar ar califica-o la WTA Finals, adică cel mai frumos premiu posibil pentru o jucătoare care a câștigat atât de mult în acest sezon. Iar o calificare la WTA Finals echivalează cu o experiență aparte și o confirmare că ea aparține acestei lumi – lumea celor mai bune jucătoare de tenis. 

Lista titlurilor și a finalelor reușite de jucătorii români în sezonul 2021, simplu și dublu, WTA și ATP

Titluri

🔸 Raluca Olaru – dublu, St. Petersburg, WTA 500 (cu Nadiia Kichenok)
🔸 Sorana Cîrstea – simplu, Istanbul, WTA 250
🔸 Horia Tecău – dublu, Halle, ATP 500 (cu Kevin Krawietz)
🔸 Gabriela Ruse – simplu, Hamburg, WTA 250
🔸 Mihaela Buzărnescu – dublu, Budapesta, WTA 250 (cu Fanny Stollar)
🔸 Raluca Olaru – dublu, Chicago, WTA 250 (cu Nadiia Kichenok)
🔸 Monica Niculescu – dublu, Nur-Sultan, WTA 250 (cu A.L. Friedsam)


Finale

🔸 Horia Tecău – dublu, Rotterdam, ATP 500 (cu Kevin Krawietz)
🔸 Monica Niculescu – dublu, Doha, WTA 500 (cu Jelena Ostapenko)
🔸 Mihaela Buzărnescu – dublu, Bogota, WTA 250 (cu A.L. Friedsam)
🔸 Horia Tecău – dublu, Barcelona, ATP 500 (cu Kevin Krawietz)
🔸 Sorana Cîrstea – simplu, Strasbourg, WTA 250
🔸 Raluca Olaru – dublu, Bad Homburg, WTA 250 (cu Nadiia Kichenok)
🔸 Horia Tecău – dublu, Hamburg, ATP 500 (cu Kevin Krawietz)
🔸 Gabriela Ruse – simplu, Palermo, WTA 250
🔸 Irina Begu – simplu, Cleveland, WTA 250
🔸 Raluca Olaru – dublu, Moscova, WTA 500 (cu Nadiia Kichenok)
🔸 Simona Halep – simplu, Cluj, WTA 250*
urmează să se joace

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi