Finală și final de Istanbul: Serena Williams – Na Li, pentru trofeul Turneului Campioanelor

Adrian Țoca | 26 octombrie 2013

Serena a trecut prin mari emoții și prin pasaje foarte ciudate în semifinala cu Jankovic și-și va apăra titlul în fața lui Na Li, ambele fiind neînvinse în turneul de la Istanbul. De luni, Na Li va urca pe locul 3 în lume, indiferent de rezultat. De la anul, WTA își mută Turneul Campioanelor în Singapore.

S-a mai scris de nenumărate ori pe Treizecizero.ro că adversara cea mai periculoasă pentru Serena Williams este însuși… Serena. În semifinalele de la Istanbul, această axiomă ciudată și-a demonstrat iar veridicitatea, chit că nimeni și nimic nu anunțase căderea americancei. Ce-i drept, când o întâlnește pe Jelena Jankovic, ceva se întâmplă cu Serena, pentru că meciurile celor două au aproape de fiecare dată câte un twist ciudat. Așa a fost și acum. Serena a arătat ca un vulcan de emoții, atitudine care o ajută de obicei să scoată de la naftalină jocul ei cel mai bun, dar care acum a funcționat împotriva ei. După ce s-a strecurat cu primul set, revenind de la 1-3, Williams l-a cedat pe al doilea în circumstanțe bizare: a servit foarte încet, deși nu părea să aibă nimic fizic, iar la multe raliuri abia dacă se mai sinchisea să se deplaseze. Știu că Williams se mișcă tradițional foarte încet între puncte, pentru ca mai apoi să explodeze brusc în timpul schimburilor, dar acum imobilitatea ei a fost upgradată într-atât încât fanii din tribune au început, pe alocuri, s-o taxeze, fluierându-i lipsa de interes. Jankovic, care are patru victorii directe pe care să le poată folosi ca argument, a zis merci și a fugit cu setul, câștigat la 2. În decisiv, Jelena era cât pe ce să producă o revenire fabuloasă: Serena a condus cu 5-1 și a servit de două ori pentru meci, însă Jankovic a revenit până la un punct distanță de 5-5, când Williams a găsit, în fine, un as cu care să potolească momentul sârboaicei.

La conferință, Serena a explicat că a avut, cu o seară înainte la hotel, unul dintre acele momente în care “simți că ai lovit un zid și rămâi fără aer”. “M-am simțit dintr-o dată atât de obosită încât abia mai puteam sta în picioare. Cred că am jucat foarte mult tenis anul acesta. Abia am reușit să mă adun și să mă motivez pentru meci, nu știu cum am reușit. N-a fost nicio problemă emoțională la mijloc, doar că nu puteam să-mi mișc picioarele în timpul meciului. Când joci atât de mult tenis într-un an, începe să-și arate efectele. Nu e simplu să fii atât de constantă și să joci atâtea meciuri. M-am uitat pe cifre și am văzut că am în jur de 70 de meciuri, iar a doua clasată e Radwanska, ea a jucat vreo 50 (n.r. Serena are în realitate 81, din care a câștigat 77, iar Aga are 82, din care a câștigat 62). E mult față de cât joc eu de obicei. În fapt, n-am jucat multe turnee, dar procentajul de victorii s-a îmbunătățit”.
La rândul ei, Jelena n-a părut prea fericită de atitudinea Serenei din setul doi, dar a reacționat elegant, alegând să vadă partea plină a paharului. Întrebată cum s-a descurcat cu meciul “ciudat” făcut de adversară, Jankovic a replicat: “Încerci să te focusezi pe jocul tău, pentru că nu poți controla ceea ce se întâmplă dincolo de fileu. Oricum, a fost un meci fun. Am fost la un punct să egalez în decisiv, iar ea a găsit un unghi grozav pentru acel as. Dar da, n-am mai văzut-o niciodată făcând astfel de lucruri atunci când conduce. Când e în avantaj, de regulă vine mereu cu acele servicii puternice, aleargă după toate mingile. Când e condusă, dintr-un motiv sau altul, începe să servească mai încet sau nu mai fuge la unele puncte. Nu e prima oară când jucăm și face așa. Nu e ușor să-ți menții focusul. Ea e cea mai bună jucătoare din lume, însă câștigi sau pierzi, trebuie să fii mereu fair-play. Sunt însă mândră de mine că am avut un sezon foarte bun, am revenit în Top 10 și la Turneul Campioanelor, am făcut și semifinală aici”.

De văzut dacă Serena își va regăsi nivelul de energie pentru meciul cu Na Li, cea care, după cele trei victorii din grupă, cu Errani, Jankovic și Azarenka, a învins-o în două seturi pe Petra Kvitova. Li și-a asigurat astfel locul 3 la finalul sezonului, indiferent de rezultatul finalei, depășind-o nu doar pe absenta Sharapova, ci și pe Agnieszka Radwanska, poloneza care își făcea speranțe că va fi ea cea care va profita de lipsa rusoaicei și va încheia anul pe podium.

Chinezoaica închide sezonul așa cum l-a început, cu o finală într-un eveniment important, după cea jucată la Australian Open. Na Li are o singură victorie din 10 meciuri directe cu Serena, dar, suficient de interesant, obținută pe indoor hard. “Aș fi complet refăcută după câteva zile de pauză, dar n-am luxul acesta. Să vedem: o să merg la stație și o să încerc să pun puțină benzină în rezervor”, a glumit Serena.

Întâlnirea celor două jucătoare trecute de 30 de ani reprezintă și despărțirea WTA de Istanbul. După trei ani foarte reușiți în Turcia, WTA Championships se mută, de la anul, în Singapore, pentru cinci sezoane. Va fi schimbat și formatul: vor fi invitate opt echipe de dublu, după modelul băieților, iar turneul se va întinde pe 10 zile. Și, visăm noi, va avea și o româncă la start.

Highlights Na Li – Kvitova

Highlights Serena – Jankovic 


Cifrele finalei

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi