Finală pentru Raluca Olaru la Nurnberg. Plus ultimele pregătiri înainte de Roland Garros

Treizecizero | 22 mai 2014

Calificarea Ralucăi Olaru ridică la 12 numărul prezențelor românești în finale de ATP și WTA în acest sezon. Opt din precedentele 11 au fost câștigate.

În vreme ce întreaga planetă tenis se pregătește de startul celui de-al doilea Grand Slam al anului, la Paris se dau lupte grele pentru cele câteva locuri care asigură calificarea pe tabloul principal. În fapt, se poate spune că imensul tablou de calificări este, la rândul său, un soi de Slam al jucătorilor de rang inferior. Mărimea tablourilor spre asta indică: 128 de jucători și 96 de jucătoare au pornit la start pentru cele 16, respectiv 12 locuri care asigură accesul în turul 1. Ca fapt divers, pentru doi veterani, acest turneu de calificări a fost ultima apariție la RG: Marc Gicquel și Anabel Medina Garrigues.

Românii au avut rezultate mixte. La masculin am rămas fără ambii jucători înscriși, după ce Adrian Ungur a pierdut în turul 1, la belgianul Bemelmans, iar Marius Copil n-a putut confirma forma bună de la Madrid, cedând în turul 2 la croatul Pavic, în trei seturi, după ce, anterior, îl învinsese pe Victor Crivoi. Marius rămâne fără vreo prezență pe turneul principal al unui turneu de Grand Slam și va juca la challengerul de la Arad, între 1-8 iunie, turneu la care sunt așteptați și ceilalți români, inclusiv Hănescu. La 32 de ani, Victor rămâne singurul român de pe tabloul masculin de la Roland Garros.

La fete mergem mai departe cu două din trei: dacă Andreea Mitu a pierdut în două seturi cu Tamira Paszek, Irina Begu și Alexandra Dulgheru au trecut de un prim tur afectat de ploaie, victoria Alexandrei, în trei seturi cu Lara Arruabarrena, fiind de remarcat. Ca să ajungă pe tablou, cele două vor avea viață grea vineri, când vor trebui să câștige două meciuri pentru a ajunge pe tablou. Cum vremea a dat programul peste cap, iar organizatorii nu au prevăzut și ziua de sâmbătă pentru calificări, totul trebuie să se termine vineri. Irina o va întâlni pe A.Krunic, apoi pe învingătoarea dintre Ayumi Morita și Grace Min. Alexandra are un alt meci greu în turul doi al calificărilor, cu jucătoarea canadiană Aleksandra Wozniak, iar în caz de victorie o va aștepta pe învingătoarea dintre veteranele Brianti și Buyukakcay. Irina are și o alternativă, în caz de insucces în turul 3 de calificări. Fiind cap de serie 1, e prima pe listă în cazul în care cineva de pe tablou se retrage. Pentru asta însă, e vital să-și câștige meciul cu Aleksandra Krunic. Programul zilei.

Vestea bună a zilei a venit de la Raluca Olaru, care își continuă rezultatele bune la dublu, ajungând pentru al doilea an consecutiv în finala de la Nurnberg, turneu pe care anul trecut l-a și câștigat, de altfel. Raluca, numărul 70 la dublu, a făcut acum pereche cu Shahar Peer, iar cele două n-au pierdut încă set în cele trei meciuri jucate până acum. Victoria cea mai clară a venit în semifinale, contra cuplului K.Date-Krumm/C.Garcia, scor 6-2, 6-2.

Adversarele din finală se vor alege dintre favoritele 1, Huber/Raymod, și Krajicek/Pliskova.

Vineri e tragerea la sorți

Tragerea la sorți are loc vineri, începând cu ora 12:30, și îi va avea ca invitați speciali pe cei doi campioni en-titre, Rafa Nadal și Serena Williams. Prima va fi tragerea băieților, cu câteva întrebări interesante despre traseul celor doi mari favoriți, Nadal și Djokovic, pe partea cui vor nimeri Wawrinka și Federer, și ce outsider dintre cei care pot pune probleme favoriților în săptămâna a doua va avea traseul cel mai permisiv. 

Apoi vor veni marile emoții pentru noi. Niciodată o tragere la sorți n-a fost așteptată cu atâtea emoții de români. Vom afla traseul Simonei Halep la primul Slam pe care-l abordează din postura de Top 4. Rafa Nadal va fi cel care îi va decide traseul, el fiind responsabil cu tragerea fetelor, în vreme ce Serena va face tragerea la masculin. Mecanismul e simplu: jucătorii unseeded sunt plasați automat pe tablou, iar Serena și Rafa îi vor trage la sorți pe favoriți, urmând să decidă pe ce părți de tablou vor fi plasați.

Monfils și Gasquet sunt incerți

Doi dintre favoriții gazdelor, Gael Monfils și Richard Gasquet, ar putea să nu joace Roland Garros, din cauza recidivelor la diverse probleme de sănătate. Gasquet are probleme cu spatele și n-a mai jucat de la Miami, ieșind între timp din Top 10, în vreme ce Gael are alte dureri la gleznă, retrăgându-se de la Nisa după faimosul deja meci de dublu în care el și Paire au postat pe Instagram într-o pauză dintre seturi. 

Gasquet și Monfils obișnuiesc, de regulă, să facă meciuri foarte bune la Paris, cum a fost și anul trecut, când cei doi au fost protagoniștii unora dintre cele mai frumoase jocuri din tot turneul. În special Monfils este mereu primit ca un erou la Roland Garros, iar absența lui ar diminua teribil factorul de nebunie al turneului. Anul trecut, cei doi au pierdut în două meciuri epice, cu Wawrinka (Gasquet) și cu Robredo (Monfils). Gael îi învinsese anterior pe Berdych și pe Gulbis.

Până acum, lista absenților îi cuprinde pe Del Potro, Tipsarevic, Azarenka, L.Robson, Mattek-Sands sau pe Jamie Hampton.

Vremea e îngrijorătoare

Ca și în anii trecuți, deja sunt emoții în ce privește vremea. Nu mai e la fel de frig cum a fost acum un an în fix aceeași perioadă (în 2013, temperatura scăzuse până în jur de 5 grade cu numai două zile înainte de startul RG), dar ploaia amenință să-și facă de cap în prima săptămână. Aproape fiecare zi din prognoză cuprinde și o repriză sănătoasă de ploaie.

Nole a împlinit 27 de ani

Sârbul a fost sărbătorit la Paris de organizatori, care i-au organizat o mică petrecere ad-hoc în lounge-ul jucătorilor, din incinta Phillipe Chatrier. Novak a primit drept cadou un obiect de artă care reprezintă mai multe straturi ale unui teren de zgură, dar și un tort cu 27 de lumânări, gluten-free, bineînțeles. Novak va căuta, firește, să-și facă singur cel mai de preț cadou posibil: unicul Slam care îi lipsește din palmares. La Paris, Nole a jucat o singură finală, pierdută în urmă cu doi ani în fața lui Rafa.

Antrenamente pe Chatrier

Apropo de Rafa, multiplul campion en-titre și-a făcut prima apariție în acest an pe arena pe care a câștigat atâtea trofee. Numărul 1 mondial a efectuat prima ședință de pregătire la Paris împreună cu Kevin Anderson. Ieri, Roger Federer a lovit cu Grigor Dimitrov, iar azi cu Hewitt, înainte de a da o tură pe la Tour Eiffel. Locație unde în această seară a avut loc și petrecerea jucătorilor.

 

Fotografii: FFT

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi