Finala neînvinselor: Sloane Stephens și Elina Svitolina închid balul campioanelor în Singapore

Camelia Butuligă | 27 octombrie 2018

Ultimul meci al Turneului Campioanelor desfășurat în Singapore le aduce față în față pe jucătoarele care au impresionat cap-coadă în acest turneu. Pentru Sloane, ar fi o confirmare la cel mai înalt nivel că este o viitoare candidată la locul 1. Pentru Elina ar fi cel mai important titlu al carierei și o reconfirmare a potențialului ei

Două semifinale de trei seturi, însă câștigate în moduri foarte diferite. Bertens-Svitolina a fost o bătălie de la început până la sfârșit, foarte puțin diferențiindu-le pe cele două, pe când Stephens-Pliskova a fost o răsturnare drastică de forțe, cu Pliskova dominând prima jumătate, iar Stephens pe a doua.

Numărul meciurilor care au durat trei seturi la acest WTA Finals se ridică astfel la 9 din 14 – ultima dată când ambele semifinale au avut nevoie de decisiv a fost în 2004. Dincolo de durată, semifinalele au ilustrat cat de diferit pot evolua meciurile de tenis. Stephens și Svitolina ieșiseră câștigătoare pe linie din grupe, dar azi au dat peste două adversare care le-au pus serios la încercare condiția fizică, răbdarea și gândirea tactică.

Prima semifinală a fost un maraton din care a izbutit să iasă jucătoarea care a rezistat mai bine fizic pe ultima parte și care a făcut mai puține cadouri in momentele cruciale: Elina Svitolina. Bertens a continuat să joace același stil care i-a adus calificarea la Singapore și din partea WTA, titlul „Jucătoarea care a progresat cel mai mult” în acest an. Olandeza are un stil de joc care inițial a avut succes doar pe zgură: bazat pe lovituri grele, cu efect, și pe anduranță. Însă în acest an, după o criză de încredere care a făcut-o să se gândească la retragere, Kiki s-a reinventat ca o jucătoare periculoasă și în afara zgurii.

Bertens acoperă în continuare bine terenul ca o adevărată zguristă, dar îl și poate deschide pe ambele părți cu lovituri in cros sau in lung de linie și, nu în ultimul rând, urcă des la fileu, unde dă dovadă de îndemânare și prezență de spirit. Serviciul său nu va câștiga niciodată premii de frumusețe, dar este suficient de solid și variat cât să nu ofere portițe de atac prea multe adversarelor. Apoi, mentalitatea sa muncitoare și tenace este un atu in tenis, unde greșelile trebuie uitate repede. Punctul său mai slab este cred o consecință a faptului că e nou venită la acest nivel – are tendința să se precipite în momentele de maximă presiune și să facă greșeli „cu poarta goală”. Le-a făcut și în meciurile din grupe, le-a făcut și în meciul cu Svitolina și au costat-o scump, mai ales pe ultima sută.

Elina s-a strecurat ca prin urechile acului și a obținut victoria, după cum a declarat ea însăși, datorită unei condiții fizice mai bune, dar și plusului de experiență în a gestiona riscul loviturilor. Ucraineanca obține astfel calificarea în ceea mai importantă finală a carierei sale, după un an în care performantele sale la Slamuri nu s-au ridicat la înălțimea așteptărilor.

În finală o va întâlni pe Sloane Stephens, favorita la titlu a multor experți. Spre deosebire de Bertens, Sloane este mult mai calmă sub presiune și are experiența multor ani în circuit, plus niște trofee mari și foarte mari. Pe lângă astea, acum Sloane simte probabil euforia omului care a văzut eliminarea cu ochii și a scăpat cu fața curată.

 

Timp de un set și jumătate, Karolina Pliskova a jucat imparabil, desprinzându-se la un set (alb) și un break și părând că nu va avea prea multe probleme să închidă meciul in două seturi scurte. Pliskova a jucat tactic impecabil, deturnând jocul în favoarea sa încă de la serviciu și retur și urcând la fileu pentru a închide rapid schimburile. Încordată de la început, Stephens nu a avut ocazii prea multe de a-și găsi ritmul în schimburi și de a-și face jocul. Pliskova și-a impus impecabil filozofia, anulând din fașă orice tentativă de joc a lui Sloane.

Întrebarea cu aceste momente de transă este dacă jucătoarea le poate menține suficient de mult cât sa câștige meciul. După 8 gameuri consecutive pierdute, Stephens a reușit în sfârșit să apară pe tabelă, iar acel game a marcat și un altfel de borna, psihologică: Sloane își găsise spiritul de luptă și începea să creadă. Încet încet, minge cu minge, a început să erodeze jocul impenetrabil al Karolinei: a forțat-o să joace schimburi mai lungi, obosind-o și obligând-o să riște lovituri prematur.

Curând, meciul se juca în termenii americancei. Treptat, Pliskova a început să-și piardă armele: loviturile din spate au început să sufere, iar procentajul pe primul serviciu a scăzut drastic. Cu cât cehoaica juca mai șovăitor, cu atât era Sloane mai eficientă. Odată dus in decisiv, meciul nu a mai avut istoric. În ciuda apelurilor insistente din OCC-uri ale lui Rennae Stubbs, Pliskova nu și-a mai regăsit nici prospețimea fizică, nici pe cea mentală din primul set.

Avem așadar o finală între două jucătoare de contraatac, și în ton cu meciurile de până acum, nu cred că va fi nimeni surprins dacă vom avea din nou parte de o bătălie pe viață și pe moarte de trei seturi.

***

Bunătăți din Shop-ul 30-0 despre care tu și prietenii tăi ar trebui să știți:

1. Pachetul One e reeditat: după ce tricourile Onederful au fost sold-out, pachetul One, dedicat Simonei, revine și e compus acum din tricoul Onederful Tricolor și ediția a doua a albumului foto Simona de Păstrat. Cum Simona va încheia un nou sezon pe locul 1 în lume, iată un cadou perfect pentru fanii ei: c combinație de două produse populare, la un preț mult mai avantajos.

 

2. Tricoul „N-o să”. Considerat de mulți dintre voi (și de noi :D) drept cel mai bun tricou făcut de 30-0. „N-o să” vorbește pentru sine. Prinde o mărime aici, cât încă mai găsești!

3. Neînvinșii. Cartea colegei Andreea Giuclea e o colecție grozavă de povești motivaționale a unora dintre cei mai buni sportivi români. Merită să le ducem aceste povești mai departe, fie și ca o formă de inspirație pentru viitorii campioni, de care sportul românesc are atâta nevoie.

4. „Povestea Primului Slam”. Unii dintre voi i-ați zis „carte”, alții, „revistă”. Dar cei mai mulți ați descris-o drept o publicație la standardele cele mai înalte, așa cum găsim în străinătate, despre campionii altora. Ei bine, avem și noi campionii noștri world-class. Simona Halep și titlul ei câștigat la Roland Garros sunt în centrul acestei colecții de articole, reportaje, interviuri și texte de opinie, colecție pe care n-o mai găsiți nicăieri în altă parte.

5. Tricoul „Icecream”. Iubim cu toții tenisul de ne topim după el. Ce mod mai bun de a transmite asta decât printr-un tricou cu mesaj? Tennis to melt for. 

6. Ești genul care preferă bundle-urile? Iată un super pachet, care cuprinde toate produsele de print scoase vreodată de 30-0, în cea mai avantajoasă ofertă cu putință: album foto + trei reviste, la un super preț promoțional, disponibil un timp limitat.

7. Îți plac stickerele 30-0? Acum sunt disponibile și în pack-uri de 7 sau de 10, la un preț mai bun.

Verifică aici toate produsele din Shop.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi