Finala de la Dubai, preview: Simona Halep vs Karolina Pliskova, pentru titlul cu numărul 10

Treizecizero | 21 februarie 2015

Simona a jucat deja finale la toate categoriile de turnee, International, Premier, Premier 5, Premier Mandatory, Grand Slam, Turneul Campioanelor. Cel mai important titlu al ei de până acum este Doha 2014.

Parcă mai ieri Simona ajungea nebăgată de seamă în finala de la Nurnberg, în 2013. Mai strânsese alte trei meciuri cu trofeul pe masă până la acel moment, dar cum toate fuseseră pierdute (două dintre ele la Fes, un altul la Bruxelles), prea puțină lume a dat importanță momentului. Ce a urmat se știe, iar de atunci și până acum s-au adunat finale peste finale, parcă pe nesimțite. Cea de azi este deja a 16-a a carierei Simonei și a 13-a de la acea zi de iunie 2013, când Halep câștiga primul titlu al ei, într-o finală cu Andrea Petkovic. Azi îl poate obține pe al 10-lea, o primă cifră rotundă.

Simona a jucat deja finale la toate categoriile de turnee, International, Premier, Premier 5, Premier Mandatory, Grand Slam, Turneul Campioanelor. Iar dacă performanța cea mai de impact a carierei ei rămâne finala de la Roland Garros, un trofeu nu se poate compara decât cu un trofeu. Din această perspectivă, Dubai (turneu de categorie Premier 5) ar fi cel mai important câștig al ei, la egalitate cu Doha 2014.

Pentru fanii Simonei mai puțin obișnuiți cu numele din circuit, tentația ar fi să treacă ușor cu vederea peste adversarul de azi. Karolina Pliskova nu este, încă, un nume cu rezonanță, dar va fi, cât de curând. În fapt, nu ar trebui să ne mire dacă Halep și Pliskova vor dezvolta o rivalitate în lunile sau anii ce vor urma. O rivalitate se bazează, de regulă, pe câteva ingrediente cheie: contrast de stiluri (check), vârste apropiate (check), baze consistente de fani (în formare) și un istoric de meciuri importante, de regulă finale sau cu un scenariu aparte. Meciul de azi e întâia lor întâlnire oficială, dar faptul că se produce direct într-o finală înseamnă o bornă pe care ambele o vor ține minte.

Iar Pliskova dă toate semnele că va rămâne prin preajmă o perioadă îndelungată. Fără să fie băgată prea mult în seama, cehoaica a pus cap la cap un traseu remarcabil în ultimele șase luni, asemănător oarecum cu cele șase luni de vis ale Simonei, din 2013. Pliskova, 22 de ani, campioană la junioare la AO 2010, a câștigat anul trecut titlurile la Seul și Linz, pe final de sezon, după ce anterior mai pierduse alte trei finale, la Hong Kong, Nurnberg și Pattaya. Anul acesta a jucat și pierdut finala la Sydney, iar azi o joacă pe a doua. Între ele, a bifat și o semifinală la Antwerp, săptămâna trecută. În fapt, Pliskova conduce WTA la capitolul meciuri disputate anul acesta, 19 în circuit (plus alte 2 în Fed Cup pentru un total de 21). De altfel, acest program aglomerat a și făcut-o să se gândească la perspectiva retragerii de la Dubai, înainte de startul turneului. Pliskova are cele mai multe victorii anul acesta dintre toate fetele din circuit, 15, dar și cei mai mulți ași, nu mai puțin de 144. Ceea ce nu e de mirare, anul trecut a ocupat locul 2 în același clasament.

Acest din urmă capitol e elocvent pentru stilul Pliskovei, o jucătoare cu un aer rece, pe care presiunea nu pare să o atingă câtuși de puțin, parcă neimpresionabilă. La 1.86, Karolina are un joc care se bazează pe serviciu, pe forță și pe scurtarea loviturilor. Lovește incredibil de puternic și are o mișcare pregătitoare care nu trădează câtuși de puțin puterea pe care o poate genera, în așa fel încât lasă impresia că lovește prin surprindere. E competentă de pe ambele părți, are nu doar forță, ci și precizie, dar suferă la deplasare și la planul B. Pe asta se bazează și Simona, care a vorbit la conferința de presă de ieri despre cum percepe meciurile cu jucătoarele foarte înalte, sau ce trebuie să facă în fața Pliskovei.

“Când eram mică, știam că n-o să am o înălțime prea mare. Idolul meu a fost Justine Henin, pentru că avem cam aceeași înălțime. Cred că suntem mai rapide, mult mai rapide decât fetele înalte. Nu putem servi cu 190 de kilometri pe oră, dar încercăm să fim agresive, să luăm mingea foarte repede și să încheiem punctele. Când am jucat prima oară cu Maria Sharapova, mi-am zis că am jumătate din înălțimea ei și că e greu s-o joc. Dar când acumulezi experiență, poți să depășești asta și să mergi mai departe. Încerc să nu mă mai concentrez pe înălțimea adversarelor, ci doar să-mi joc tenisul meu și să deschid unghiuri, pentru că asta e cel mai important, cred”, spune Simona, care se va baza azi pe retur și pe capacitatea ei de a o ține cât mai mult în mișcare pe Pliskova.

Întrebată dacă serviciul puternic al Pliskovei pune presiune pe propriul ei serviciu, Halep a răspuns: “Da, ca să fiu sinceră, nu-mi place să joc cu fetele care servesc într-atât de puternic. Dar am un retur bun, cred, iar în finală nu va fi vorba doar despre serviciu. Tot jocul ei e bazat pe forță, lovește totul foarte puternic. Așa că va trebui să fiu foarte concentrată, să stau aproape de linie și să joc smart agressive, nu exagerat de agresivă, întrucât ea va lovi și mai tare decât mine”.

În ciuda programului încărcat, Pliskova a demonstrat deja că are o tendință de a nu claca mental în meciurile strânse. A câștigat deja două astfel de partide pe muchie anul acesta, unul cu Azarenka, la Brisbane (4-6, 7-6, 6-4), un al doilea chiar ieri, în semifinala cu Muguruza (6-4, 5-7, 7-5), ceea ce spune câte ceva despre abilitatea ei de a sta umăr la umăr cu adversara în cazul în care tensiunea crește. Tot la Dubai a mai câștigat două meciuri strânse, unul cu Ana Ivanovic (6-2, 4-6, 6-4), un altul cu Lucie Safarova (3-6, 7-6/5, 6-1). Dar o finală se joacă după alte considerente și mize, iar la acest capitol Simona are o experiență mult mai mare, ceea ce schimbă datele de la care se pleacă în acest meci, cu totul altele decât dacă cele două s-ar fi întâlnit, să zicem, în turul doi la Sydney, așa cum erau planificate înainte de retragerea Simonei de la acel turneu.

Quotes

În creștere de încredere. Simona Halep: “Mă simt mult mai încrezătoare acum. La începutul turneului, a fost destul de greu pentru mine, pentru că am venit de la Fed Cup, unde am jucat prost. A fost o săptămână slabă pentru mine acolo. Dar am venit aici și am avut două, trei zile în care m-am relaxat, m-am antrenat mult mai liniștită. Mi-am regăsit jocul și ritmul. Acum sunt foarte fericită că sunt din nou într-o finală”.

Despre puncte. Simona Halep: “Nu, nu mă gândesc niciodată la puncte. Cum am spus, am avut o săptămână grea la Fed Cup și n-am vrut decât să mă relaxez și să-mi recapăt ritmul. Nu mă gândesc la apărat puncte pentru că asta nu înseamnă decât presiune. Nici la bani nu mă gândesc. Am destui acum, joc pentru că îmi place tenisul și atât”.

Trageri la sorți

După ce fetele își vor fi terminat turneul, e rândul băieților la Dubai. Novak Djokovic, Roger Federer și Andy Murray sunt cu toții prezenți săptămâna următoare la Dubai, iar tragerea la sorți, efectuată azi, i-a trimis în fața lor în primul tur pe Vasek Pospisil, Mikhail Youzhny și, respectiv, Gilles Muller. Dacă favoriții se respectă, sferturile ar fi Djokovic – F. Lopez, Berdych – Gulbis, Goffin – Murray și Bautista Agut – Federer.

Tot azi are loc și tragerea la sorți a turneului feminin de la Doha, de săptămâna viitoare, la care Simona Halep e cap de serie 1.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi