Finala așteptată: Rafa Nadal și Dominic Thiem joacă pentru titlul de la Roland Garros

Radu Marina | 8 iunie 2018

Am primit finala promisă: Dominic Thiem e singurul om care se poate măsura cu Rafael Nadal pe zgură. Dar o poate face în trei din cinci seturi, în curtea lui Rafa?

Roland Garros este oferit de

La începutul turneului, oricare din combinațiile Nadal – Djokovic/Zverev/Thiem suna plauzibil (sau de dorit) pentru finala de la Paris. Că am primit chiar cea mai bună combinație posibilă, Rafael Nadal – Dominic Thiem, e un bonus: Rafa îl va întâlni pe singurul jucător care l-a învins în ultimii doi ani pe zgură. 

Pentru a ajunge aici, ambii au trecut în trei seturi de adversarii lor din semifinale. Thiem l-a învins în trei seturi, 7-5, 7-6, 6-1, pe Marco Cecchinato, surpriza turneului, în timp ce Nadal a trecut destul de clar de Juan Martin Del Potro, 6-4, 6-2, 6-1. 

Pentru Domi, finala asta este deja rezultatul carierei: prima lui finală de Slam a venit, așa cum era de așteptat, pe zgura de la Roland Garros, suprafață pe care se simte cel mai confortabil. Thiem devine astfel primul austriac care se califică în finala de la Roland Garros din 1995 încoace, an în care Thomas Muster triumfa la Paris. 

Despre meciul cu Marco Cecchinato, Domi a spus că momentul cheie a fost tiebreak-ul setului doi. Thiem a ratat o minge de set la 6-4, s-a văzut egalat, condus și obligat să salveze mingi de set. ,,Sunt convins că tiebreak-ul din setul doi a fost decisiv. Dacă ar fi câștigat acel tiebreak, cu siguranță ar fi fost mult mai încrezător în setul trei și meciul s-ar fi complicat. Deci a fost esențial că am reușit să câștig acel set. Eu mă așteptăm să fie un meci greu. Marco e un jucător foarte bun, a învins jucători valoroși și nu poți să ajungi într-o semifinală de Slam printr-un accident.”

Prin câștigarea setului doi, Thiem și-a simplificat mult sarcina; a putut juca relaxat și tocmai de-asta i-a ieșit tot ce a încercat în setul trei, când Cecchinato înțelesese deja că nu mai are resurse pentru revenire.

Și iată-l pe Domi că se pregătește acum de provocarea carierei lui. Va încerca ceva ce a mai reușit și până acum: să frâneze recordurile lui Rafa. Spaniolul s-a calificat în a 11-a finală la Roland Garros – le-a câștigat pe precedentele 10. Ar putea Thiem să fie cel care-i oprește seria și de data asta? 

Meciul lor de la Madrid, câștigat de Thiem, ne-a arătat că austriacul poate și are cu ce să-l învingă pe Nadal pe zgură. Dar o poate face înntr-un meci de trei din cinci, în curtea lui Rafa? 

Nadal va intra în finală după un meci simplu cu Juan Martin Del Potro, și Rafa nu intră în finale de dragul atmosferei, ci pentru a continua numărătoarea: vrea 11 titluri la Roland Garros (nimeni n-a câștigat de atâtea ori un singur Mare Slam) și 17 Slamuri. 

Contra lui Delpo, Nadal a avut emoții doar în primul set, în care a trebuit să-și apere mai mereu serviciul. Momentul esențial a venit la 4-4, când Rafa a salvat (de parcă nici n-ar fi fost) trei mingi de break, risipind parcă dintr-o dată toate speranțele lui Delpo. 

După meci, spaniolul a explicat cum reușește să revină într-un game când e condus: ,,Uneori, când ești condus cu 40-0, gândul care îți vine imediat în minte e că vei pierde game-ul. Eu încerc să abordez altfel lucrurile. Încerc doar să mă gândesc cum aș putea câștiga punctul de la 0-40, apoi 15-40; când ajungi la 30-40 știi că ești aproape de a salva game-ul și lucrurile se schimbă. Este doar despre a te gândi într-un mod pozitiv și de a gândi că trebuie să țin cu orice preț de acel game. Nu-i pot da game-ul.”

De la acele mingi de break salvate, Rafa a defilat în următoarele două seturi, l-a pasat din (aproape) toate pozițiile pe Delpo și a jucat la o intensitate pe care argentinianul n-a putut să o susțină, lucru pe care l-a și admis după meci, spunând că Rafa l-a făcut să alerge foarte mult, că intensitatea a fost mult prea mare și nu a putut susține ritmul pe care l-a impus spaniolul. 

Avem așadar finala perfectă, cu cei mai în formă jucători pe zgură în acest sezon: 11 victorii consecutive pe această suprafață pentru Rafa, 10 la rând pentru Thiem. Și detaliul cel mai important: Dominic a câștigat ultimul meci pe zgură în fața lui Nadal. Măcar teoretic, ne așteaptă o finală deschisă.

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi