Filip Jianu ne încurajează: semifinala lui de la Melbourne e cel mai bun rezultat în Slamuri al unui junior român în ultimii 12 ani

Radu Marina | 24 ianuarie 2019

Filip Jianu s-a calificat în semifinalele probei de simplu juniori la Australian Open, după 7-6, 4-6, 6-2 în fața favoritului 9, Cannon Kingsley.

Favorit patru, Filip a ajuns în semifinale cedând pe parcurs doar un singur set. În primul tur a trecut, 6-3, 6-4, de italianul Matteo Arnaldi. Apoi s-a impus la fel de ușor în turul secund (6-3, 6-2) în fața lui Connor Thomson, jucător venit din calificări. Iar în turul trei l-a depășit, 7-5, 6-3 pe Toby Kodat. Meciul din sferturi i-a adus un adversar mult mai redutabil; americanul Cannon Kinglsey e mai bine clasat și deja e câștigător în turnee Futures.

Acest rezultat remarcabil – în toate dimensiunile lui – al lui Filip a fost dublat de un alt parcurs grozav, reușit în proba de dublu, acolo unde Filip a făcut pereche cu spaniolul Nicolas Alvarez Varona, cei doi fiind favoriți doi. Echipa Jianu/Alvarez Varona a ajuns, de asemenea, până în semifinale, unde cei doi s-au văzut opriți de americanii Cannon Kinglsey/Emilio Nava, favoriți 4.

Calificarea în semifinalele de simplu este cel mai bun rezultat pe care-l reușește un junior român din 2006 încoace în turneele de Slam. În acel an, Alexandru Luncanu se califica în semifinale la Roland Garros, eliminându-l în sferturi chiar pe Kei Nishikori. Ulterior, la nivelul seniorilor, Luncanu n-a reușit niciodată să urce mai sus de locul 304.

De asemenea, Filip este abia al treilea junior român în ultimii 16 ani (!) care ajunge cel puțin într-o semifinală a unui turneu de Grand Slam la simplu masculin. Pe lângă Jianu și Luncanu, a mai fost reușita lui Florin Mergea, cel care, în 2003, izbutea semifinale la US Open, finală la Australian Open și câștiga titlul la Wimbledon. Asta este, poate, cel mai relevant argument despre ce înseamnă această performanță pentru Filip, dar și ce ar putea însemna pentru tenisul masculin românesc, avid după astfel de rezultate.

Meciul din sferturi, contra lui Kinglsey a fost, așa cum ne așteptam – pentru că se întâlneau doi favoriți – echilibrat. În aproape două ore s-au făcut doar trei break-uri (unul în setul doi, două în setul trei), iar Filip a câștigat cu un punct mai mult decât adversarul său (92 la 91).

Kinglsey i-a fost superior românului la ași (9-4), la procentajul pe primul (78% vs. 75%) sau la loviturile direct câștigătoare (31-19). Dar unul dintre avantajele lui Jianu (pe care se poate construi mult) este acela de plusa atunci când e cu adevărat nevoie, la punctele mari. Din acele 19 lovituri câștigătoare, o mare parte au venit în momentele esențiale ale partidei. Pe când adversarul a punctat mai des, dar nu și atunci când situația a cerut-o.

Agresivitatea lui Filip, care e însoțit la acest turneu de Andrei Mlendea, nu-i acel tip de agresivitate în formă pură, sălbatică, nefinisată. Întregul lui joc e așezat, stabil și nu are niște vulnerabilități evidente. Tot ceea ce face pe terenul de tenis face foarte bine – de la atac, la apărare, la veniri la fileu. Aș zice că are mai degrabă un tenis cumpătat și inteligent; știe să varieze, e îndemânatic, își poate deschide terenul atât cu forehand-ul, cât și cu backhand-ul și se bazează mult pe unghiuri, îi place să surprindă cu unghiurile generate.

O specialitate a acestui tenis echilibrat pare a fi jocul la fileu. Juniorii evită, în general, să vină spre fileu dacă nu sunt chemați ori dacă nu e necesară nevoie. În schimb, la Filip asta e o armă care pare a fi (bine) încorporată în stilul său de joc. Contra lui Kinglsey, românul a avut un procentaj de 94% de puncte câștigate la fileu, pierzând un singur punct din 15 veniri la fileu.

Clasat pe locul 8 în topul celor mai buni juniori (top care-l are în vârf pe Chun-hsin Tseng, un taiwanez cu o poveste de viață impresionantă), Filip începe să-și rotunjească considerabil cariera la juniori – lucru important, firește, până la un punct. Aceste performanțe înregistrate la Australian Open se adaugă în palmares reușitelor de la Eddie Herr, sferturile de finale de la Jocurile Olimpice de tineret de la Buenos Aires sau titlul câștigat la dublu la campionatele europene de juniori, toate bifate în 2018.

Sunt niște rezultate care îi dau și ne dau speranțe. O carieră strălucită la juniori nu oferă neapărat garanții către tenisul mare, dar ajută. Iar deocamdată, pentru Filip, viitorul arată promițător.

De altfel, întreaga generație de juniori a României are în față un viitor interesant. Pe lângă Filip, au mai fost prezenți anul acesta în Australia alți trei juniori români. David Ionel, câștigător în 2017 la Orange Bowl U16, Nini Dică, câștigător Tennis Europe Junior Masters, finalist la Orange Bowl U16 în 2017, și Cezar Crețu. Ultimii doi au ratat calificarea pe tabloul principal, fiind eliminați în turul doi de calificări, în timp ce David Ionel a pierdut în primul tur pe tabloul principal în fața favoritului 15, Liam Draxl.

Filip se va duela cu Emilio Nava, favoritul 13, pentru un loc în finală.

Filip a fost unul dintre protagoniștii Juniorii, un proiect în 10 episoade publicat de Treizecizero în 2014 – proiect al cărui scop era să le ofere celor care încep tenisul genul de informații de care au nevoie la start, fără să îi plictisească sau să îi rătăcească în detalii obositoare.

 

***

NOU! Tricou Grand Slam Life. Disponibil acum pentru precomenzi în Shop!

Tricoul inspirat din viața fanului de tenis, organizată în jurul celor patru mari turnee de Grand Slam, turnee găzduite de patru orașe electrice și cosmopolite. Poartă cu tine spiritul din Melbourne, Paris, Londra sau New York!

Disponibil pentru precomenzi AICI.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi