Federer și Nishikori debutează cu victorii la Londra. Horia Tecău intră în cursă luni

Adrian Țoca | 10 noiembrie 2014

Horia Tecău și Jean Julien Rojer sunt cei care dau startul zilei a doua la Turneul Campionilor: cei doi joacă primul meci al grupei lor, începând cu ora 14:00, ora României

În preview-ul grupei B, spuneam două lucruri. Primul, că Andy Murray și-a câștigat locul la Londra nu atât grație unei forme de zile mari, cât mai degrabă datorită unei determinări ieșite din comun, plus un efort susținut, de mai bine de cinci săptămâni consecutive de tenis. Iar al doilea, că rezultatele lui Andy versus Top 10 sunt, de fapt, oglinda sezonului făcut de britanic. Ambele idei și-au găsit acoperire în meciul de start al turneului, pe care Andy Murray l-a pierdut, poate chiar mai clar decât arată scorul, 6-4, 6-4 cu Kei Nishikori. Asta în ciuda faptului că niponul n-a făcut neapărat un joc grozav. 

La revenirea la Turneul Campionilor, Murray a arătat neinspirat și șters, chiar dacă, după meci, el a respins ideea oboselii: „M-am simțit bine pe teren, nu din cauza asta am pierdut meciul”. Primul break al turneului a venit din partea scoțianului, dar consolidarea n-a venit niciodată: două duble greșeli au anulat avantajul. Nishikori, care la rândul său a servit slab, cu un procentaj de 46 la sută pe primul serviciu, a mai făcut un break și a dominat cu lejeritate majoritatea raliurilor, împingându-l pe scoțian mult în spatele liniei de fund, înainte de a închide punctul cu groundstrokes puternice. Kei a mâncat și serviciul doi al lui Andy, unul dintre punctele slabe ale acestuia; de altfel, Murray a câștigat doar șapte puncte pe serva a doua.

La 4-5, când Nishikori și-a făcut rost de două mingi de set, am văzut cele două fețe ale jocului lui Andy, în toată splendoarea lor. Dublul câștigător de Grand Slam a salvat prima minge de set, atacând virulent reverul lui Kei la adăpostul unui serviciu puternic și bine plasat, pentru a o pierde lamentabil pe a doua, cu un drop-shot neindicat și cu un timing cum nu se putea mai prost.

Nishikori a luat momentumul bun și în setul al doilea și s-a desprins rapid la 3-0, momente în care meciul părea gata, în special când japonezul și-a făcut rost de trei mingi de break în game-ul al patrulea. Dar după ce le-a salvat, Murray a dat semne de înviorare și a reușit să se cațere pe baseline și să domine schimburile, ajutat și de cele mai bune momente ale sale pe serviciu din întregul meci. Andy a făcut rebreak la 4-3, beneficiind și de câteva puncte pe care Nishikori le-a pierdut din preajma fileului cu terenul gol în față; ce-i drept, au fost două volee deloc comode, la semiînălțime. La 4-4, Murray a avut ceva loc să se strecoare, însă Kei a reușit să stopeze momentul bun al lui Murray cu un hold dificil, apoi și-a regăsit exact când trebuia jocul la retur, punând capăt meciului în două seturi scurte. 

N-a fost doar prima victorie a lui Nishikori la Turneul Campionilor, ci și prima victorie a sa împotriva lui Murray, în patru întâlniri directe. Până azi, asiaticul reușise o singură dată să ajungă la patru game-uri într-unul dintre cele cinci seturi jucate anterior.

„Am fost destul de încordat la început, dar apoi am fost foarte solid. M-am surprins de cât de sigur am jucat. Abia aștept următorul meci”, a spus Nishikori, care și-a ridicat bilanțul celui mai bun an al carierei la un total de 53 de victorii și 12 înfrângeri, și care se poate lăuda acum cu victorii în fața a trei dintre jucătorii din Big Four.

Respectivul meci va fi marți, cu Roger Federer, în duelul câștigătorilor primei runde. Elvețianul, de șase ori câștigător al Turneului Campionilor, și-a luat revanșa cu Milos Raonic, în reeditarea recentei întâlniri din sferturile de finală de la Paris. A fost evident încă din start că Roger a intrat pe teren ultramotivat de acel episod, un eșec care ar putea să-l coste, într-un final, șansele la primul loc în lume. Folosindu-se la maximum de slice-uri pe retur, unul dintre elementele cu care obișnuiește să-i controleze pe big serveri, Federer a pus presiune încă din start pe serviciul canadianului și i-a expus acestuia previzibila insistență pe forehandul inside-out, care n-a mai fost la fel de eficient precum în meciul direct de la Paris. Cu doar patru puncte cedate pe propriul serviciu, gălăgios cu intimidantul Komm Jetzt! după fiecare punct semnificativ, Federer a închis primul set cu 6-1 în numai 25 de minute, un debut aspru la World Tour Finals pentru Raonic.

Spre lauda lui, canadianul nu și-a pierdut capul și a început să-și crească nivelul pe măsură ce setul doi a avansat, în special după ce a supraviețuit unei mingi de break la 1-1. Dincolo, Federer a părut că și-a pierdut atenția, ca și cum își potolise setea de a demonstra ceva în primul set. În două game-uri consecutive Federere a lăsat să-i scape un avantaj de 40-0, prefăcut în minge de break pentru Raonic. Le-a salvat de fiecare dată, variind pe serviciu. Aici e remarcabil incredibilul kick pe care l-a obținut pe serviciul doi, la mingea de break de la 2-3.

Dar cea mai importantă șansă a canadianului a apărut la 5-6. Federer a recuperat și egalat de la 0-30, dar s-a văzut prins la fileu și pasat de un Raonic dintr-o dată foarte pozitiv și energizat. Mingea de set, salvată cu un serviciu direct câștigător expediat mult în exterior, l-a trezit brusc pe elvețian, care a fugit cu următoarele nouă puncte, câștigând tiebreak-ul la zero: 6-1, 7-6 (0) în 89 de minute.

Federer, care a purtat din nou faimosul său cardigan, a primit după meci două trofee, premiul de sportivitate Stefan Edberg, pentru care a fost votat de ceilalți jucători din circuit, și premiul fanilor, ATP Fans Favourite, distincții pe care le-a câștigat, cumulat, de 22 de ori. Premiul fanilor îi revine lui Roger pentru al 12-lea an la rând, iar în cazul premiului de sportivitate a fost premiat de însuși antrenorul său, omul care a dat numele premiului.

Federer și Nishikori s-au mai întâlnit de două ori anul acesta, japonezul câștigând un meci foarte spectaculos la Miami, înainte ca Federer să-și ia revanșa la Halle, pe iarbă. La fel de interesant se anunță meciul supraviețuirii dintre Raonic și Murray, cei doi având nevoie disperată de victorie. În mod remarcabil, Raonic e un matchup foarte dificil pentru britanic, Milos câștigând trei dintre cele patru întâlniri finalizate în trecut (ambii au în cont și câte un WO), inclusiv ultimele două meciuri, jucate în 2012 la Tokyo și anul acesta, la Indian Wells (4-6, 7-5, 6-3).

Azi se joacă primele meciuri din Grupa A. În sesiunea de zi (ora 16:00, ora României) se joacă Stanislas Wawrinka – Tomas Berdych, iar în sesiunea de seară (ora 22:00, ora României) e programat meciul Novak Djokovic – Marin Cilic.

Horia Tecău și Jean Julien Rojer sunt cei care dau startul zilei: de la ora 14:00, ora României, cei doi joacă împotriva perechii A.Peya/B.Soares, cu care au împărțit victoriile în meciurile directe (1-1). Bryan/Bryan – Kubot/Lindstedt e celălalt meci al grupei.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi