Federer și “joaca” lui cu admiratorii: Goffin, băiatul cu posterele, era să nu știe de glumă

Camelia Butuligă | 4 iunie 2012

Federer și “joaca” lui cu admiratorii: Goffin, băiatul cu posterele, era să nu știe de glumă

Roland Garros este oferit de

 

Ăsta e riscul de a fi o legendă care joacă la 30 de ani, şi încă bine. Începi să te întâlneşti cu jucători care te idolatrizează, dar care nu au niciun fel de presiune şi care pot face meciul vieţii lor. E “problema” cu care se confruntă, de trei meciuri încoace, Roger Federer la Paris. Trendul a început cu Adrian Ungur, în turul 2. Fan declarat Federer, având un rever cu o mână similar ca graţie şi eficienţă, Ungur a jucat relaxat în faţa unui Chatrier plin şi a reuşit să-i ia un set lui Federer, înaine de a pierde în 4. La fileu, atitudinea lui Roger a semănat un pic cu a reginei Angliei, care îşi sărbătoreşte acum jubileul de diamant (60 de ani la cârma imperiului britanic). A zâmbit ca un suveran care dă amuzat supuşilor loiali o lecţie de tenis (prin faptul că-i bate) şi generozitate (prin faptul că le dă un set).

Jubileul lui Roger (al 32-lea GS consecutiv în care ajunge în sferturi) a continuat în turul 3, unde l-a întâlnit pe Nicolas Mahut. Francezul onest şi simpatic a declarat că cei din familia lui sunt fani declaraţi Federer şi că le va spune să nu se aşeze „din greşeală” în loja lui Roger la meci. Alt fan, alt set pierdut. Roger câştigă în 4 şi îşi rezervă o întâlnire cu Cenuşăreaşa turneului, aka David Goffin, care, surpriză surpriză, este fan… Federer.

Dar cine este David Goffin?  Belgianul (21 de ani, locul 109) e la prima participare la Roland Garros. A pierdut ultimul tur în calificări şi a beneficiat de intrarea pe tabloul principal ca lucky loser, prin retragerea lui Gael Monfils. Şi a profitat la maxim de acest dar nesperat picat din cer. În primul tur l-a eliminat pe favoritul 23, Radek Stepanek, în cinci seturi.  Probabil pentru că se simţea atât de bine pe teren la Paris, a urmat alt epic în cinci seturi, câştigat contra lui Arnaud Clement, ocazie cu care a și pus capăt carierei francezului la RG. În turul 3, contra lui Lukas Kubot, a fost mai expeditiv. Susţinut de o galerie numeroasă de fani belgieni care s-au adunat cu mic cu mare ca să vadă minunea, Goffin a câştigat în 3 şi şi-a asigurat un rendez-vous cu idolul adolescenţei sale: Roger Federer.

În timp ce Novak se canonea în setul 2 contra lui Seppi, Goffin a intrat relaxat pe teren (cum intră toţi mai nou contra lui Federer) şi netulburat de condiţiile lente de joc. Goffin are un stil care a fost asemănat cu al lui Agassi: ia mingea devreme, are retur bun şi rever solid cu două mâni, şi absoarbe bine viteza loviturilor adversarului. De cealaltă parte, Federer a jucat neglijent, făcând greşeli în stânga şi-n dreapta şi neputând face rost tot setul 1 de niciun break point! În schimb, Goffin a avut oportunităţi din belşug să facă break: 6, din care a fost de ajuns să convertească una. 7-5 pentru Harry Potter, în 47 de minute. 

Setul doi a continuat în acelaşi stil: Federer nu putea să facă rost de un break point nici dacă i l-ar fi dat Mirka degeaba. Care Mirka era din ce în ce mai înnegurată pe măsură ce meciul avansa şi nimic nu se schimba în jocul lui Federer. Pespectiva unei ieşiri înainte de sferturi ar fi stricat tot jubileul Federerian. Ultima oară când Roger pierdea la cineva clasat aşa de jos fusese hăăăt în epoca preistorică (2002, la Gstaad, contra lui Stepanek, locul 110).

Dar dacă 31 de sferturi consecutive la Slam-uri te învaţă ceva, e că atunci când ai probleme împotriva unui jucător mai slab care e în starea de graţie, trebuie să-ţi ţii serviciul şi să aştepţi. Asta a făcut Federer, care a pândit ocazia, iar ocazia a apărut în singurul break point oferit de Goffin, dar oferit la cel mai prost moment posibil: la 5-5. Federer n-a ezitat şi a înhăţat setul 2 cu 7-5. Momentul se schimbase, soarele apăruse (la propriu) şi vântul bătea în pânzele lui Federer acum.

Ca un marinar experimentat ce e, Roger a exploatat la maxim perioada de derivă a tinerelului belgian şi a făcut repede break la începutul setului 3. Meciul s-a încheiat acolo, în acele 10 minute în care Goffin a clipit şi Roger s-a apucat de colacul de salvare şi nu i-a mai dat drumul: 5-7, 7-5, 6-2, 6-4.

Dar asta nu înseamnă că David Goffin nu s-a distrat de minune. A fost meciul vieţii lui: „Nu am niciun regret. Am dat totul pe teren. Am început agresiv, însă spre sfârşit am fost puţin obosit. M-a impresionat cum nimic nu s-a clintit pe fața lui Roger nici măcar atunci când era condus. Mă așteptam să văd o tresărire, dar nimic”.

Belgianul şi-a câştigat o mulţime de fani şi o expunere mediatică la care nici nu visa înainte de RG: „Am avut o săptămână extraordinară. A jucat cel mai bun tenis trei meciuri, şi apoi azi, meciul cu Roger a fost ca cireaşa de pe tort. Pentru mine, să joc contra lui e un vis. Nu vă ascund că am camera tapetată cu posterele lui”. 

La sfârşitul meciului, ca un suveran generos, Roger a dat interviu împreună cu Goffin, şi a oferit şi câteva laude şi sfaturi:  „David m-a impresionat. Se mişcă bine, are ochi bun şi loveşte mingea bine. Are potenţial şi un viitor frumos în faţă. Ar fi foarte frumos să ajungă cât mai repede în top 20”. Despre propria lui performanţă, Federer a adăugat: „Am avut probleme cu vântul, şi condiţiile sunt mai lente decât acum un an. Fizic, mă simt bine, nu am dureri, nu sunt obosit. Nivelul de joc a fost ok, dar ar putea să fie mult mai bine. Acum voi juca împotriva cuiva pe care-l cunosc foarte bine, ceea ce nu a fost cazul azi”

Într-adevăr, Federer va juca cu câştigătorul dintre Del Potro şi Berdych, (meci care s-a oprit  aseară din cauza întunericului la 2-1 la seturi pentru Delpo). S-a terminat cu seturile oferite cadou. Pentru că fac pariu că niciunul dintre cei doi nu are postere cu Federer în cameră. Decât poate pentru a le folosi ca ţintă la darts.

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi