Federer și Djokovic joacă finala de la Cincinnati. Career Golden Master pentru Nole sau al 8-lea titlu pentru Roger?

Radu Marina | 19 august 2018

În sfârșit! După o pauză prea lungă, primim și a 46-a întâlnire dintre Roger și Nole. Iar finala de la Cincy vine cu o miză suplimentară: Djokovic încearcă să devină singurul jucător din istorie care să câștige toate cele nouă titluri de Masters.

După doi ani și jumătate de la ultima lor întâlnire – la Melbourne, în 2016 – Roger Federer și Novak Djokovic se revăd, și marele meci se întâmplă din nou într-o finală de turneu important. De atunci și până acum, multe s-au întâmplat și la fel de multe s-au schimbat pentru ambii: au fost accidentări, operații și pauze îndelungate, incertitudini și apoi reveniri grozave, până la titluri de Slam câștigate.

E adevărat, Federer s-a întors rapid și spectaculos, în vreme ce Djokovic a traversat perioade mai tulburi. În tenis fiecare are ritmul său, călătoria e diferită, dar importantă e destinația. Și amândoi au ajuns în locul potrivit: înapoi în tenisul mare, din nou relevanți, câștigători de Slamuri.

Finala de duminică îi găsește exact în acest punct. Ambii joacă aproape de nivelul lor obișnuit, și, cel mai important, sunt sănătoși. Putea fi un moment mai bun pentru a 46-a lor întâlnire? Avem toate ingredintele pentru încă un clasic Fed – Nole. Bonus: dacă Nole câștigă, el devine singurul jucător din istorie care deține toate cele nouă titluri de Masters, adică face așa-numitul Career Golden Masters, Cincinnati fiind singurul Masters care îi lipsește. Dacă Federer se impune, atunci ajunge la opt titluri la Cincinnati și își consolideză dominația asupra acestui turneu special pentru el, unde a ajuns la 14 victorii consecutive, 17 seturi câștigate din 18 jucate și 97 de game-uri de serviciu câștigate la rând. Federer nu și-a mai pierdut serviciul la Cincy din finala cu Ferrer, din 2014.

Dar până la finală, să vedem și care a fost traseul lor până aici: Federer a pierdut un singur set până aici, în meciul din sferturi cu un Wawrinka care a arătat excelent, semn că s-a întors și el acolo unde îi e locul; Nole a avut de tras serios săptămâna asta, având nevoie de set decisiv în patru din cele cinci meciuri jucate.

În semifinalele de sâmbătă, lucrurile au arătat, de asemenea, diferit. Roger Federer a stat puțin pe teren, după ce David Goffin – care la rându-i a avut o săptămână grozavă, cu victorii la Tsitsipas, Paire, Anderson și Del Potro – a fost forțat să se retragă din cauza unei accidentări la umăr după un prim set pierdut la tiebreak, în timp ce Nole a avut din nou nevoie de trei seturi pentru a scoate la capăt meciul cu Marin Cilic.

Partea bună din tot acest traseu complicat pe care l-a avut Djokovic e că deși nu a jucat la nivelul maxim, a reușit de fiecare dată să puncteze atunci când a trebuit, în momentele importante, în fața unor jucători care i-au dat o replică puternică. E încă un semn că Nole s-a întors. Atât cu Raonic, cât și în semifinale cu Cilic, sârbul a jucat extraordinar pe finalul setului decisiv, lovind câștigător cu reverul în lung de linie, pasând din toate pozițiile, salvându-se cu serviciul și transformând defensiva în atacuri sufocante pentru adversar.

“Cu Raonic am reușit să fac break-ul la 4-3 în decisiv, cu Cilic la fel, au fost break-uri cruciale. Dar nu am încercat doar să închid ochii și să lovesc, ci am încercat ca din punct de vedere tactic să joc inteligent, să găsesc acele lovituri care să mă pună pe mine într-o situație mai bună. Când joci cu jucători precum Raonic sau Cilic, trebuie să anticipezi serviciul lor, să încerci să blochezi, să prelungești punctul până când ajungi în poziția de a-l câștiga”, spunea Nole după meci.

În meciul cu Cilic, sârbul a avut câteva momente de derută care într-un meci cu Federer l-ar putea costa, însă aici trebuie subliniat și meritul lui Marin, care a făcut un meci pe cinste. La 3-4 în decisiv, când și-a cedat serviciul, nu a făcut ceva greșit, nu prea are ce să-și reproșeze, doar că nu a fost suficient în fața unui Djokovic exemplar în acele momente.

Acum, pentru Nole există și o parte mai puțin bună. În primul rând, aceste meciuri prelungite, jucate în căldură, cu multă umiditate, condiții de care și Marin Cilic s-a plâns după meci, consumă multă energie. Or el, din punct de vedere fizic, încă nu a ajuns la nivelul dinaintea accidentărilor. Nu e acolo, dar se apropie. Și întrebarea tocmai asta este: poate Djokovic să-i facă față lui Fededer acum și aici? Cincinnati e un turneu unde Roger e neînvins în finale (7-0) și unde l-a bătut pe Nole de trei ori – 2009, 2012 și 2015 -, de fiecare dată în două seturi.

Federer a explicat după meciul cu Goffin de ce se simte așa de bine aici: “Cred că, în general, la acest turneu, trebuie să câștigi punctele importante. Dacă îți protejezi serviciul, totul merge foarte repede aici, se joace repede. Nu poți intra în raliuri așa cum se întâmplă pe alte suprafețe. Trebuie să joci reactiv la retur și activ la serviciu.” Spus pe șleau, asta e o suprafață care vine mănușă pe jocul agresiv al lui Federer, care-și poate pune în valoare întreg arsenalul de lovituri luate din urcare.

Cifrele și terenul de luptă sunt în favoarea lui Roger, dar Nole nu se va uita prea mult la statistică. Are șansa să-și completeze colecția de Mastersuri – o va juca până la capăt.

https://twitter.com/ATPWorldTour/status/1030979654398746624

https://twitter.com/ATPWorldTour/status/1030943200616345606

https://twitter.com/ATPWorldTour/status/1031126179133177857

 

 

***

Lansare NOUĂ de la 30-0! Tricoul „N-o să”, inspirat de Simona Halep, despre cum să te ridici împotriva oricărei preconcepții

Un tricou cu un design ultramodern, care transmite un mesaj puternic. Inspirat de titlul câștigat de Simona Halep la Roland Garros, „N-o să” este tricoul care nu mai are nevoie de nicio explicație. Când toată lumea îți spune că n-o să reușești, ambiționează-te și arată-le că se înșală. Apoi inspiră-i pe alții!

Atenție: PRECOMANDĂ! Ediție limitată: doar 200 de bucăți sunt disponibile. Livrări din 27 august.

Precomandă tricoul „N-o să” de aici.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi