Federer la prima vedere. Ce se desprinde după revenirea lui Roger în turneele de Grand Slam

Andrei Năstase | 31 mai 2021

La 487 de zile distanță de la ultimul său meci într-un Grand Slam, revenirea lui Federer, asupra căreia au plutit diverse îndoieli și îngrijorări în ultimele luni, are o singură concluzie: ne dă poftă de jucat tenis.

Roland Garros este oferit de

Încă-i greu să-l faci pe Federer să arate – și să joace – ca un veteran de 39 de ani. Dacă nu reușești să-i iei inițiativa și să muți jocul în termenii tăi – sau măcar în afara termenilor și ritmului lui -, loviturile lui Roger sunt nu doar la fel de frumoase, dar și la fel de neiertătoare ca-n trecut. Sigur că Denis Istomin știa asta mai bine decât noi, însă nici Denis, la cei 34 de ani ai săi, nu și-a putut schimba de-odată jocul. Or tenisul lui agresiv – cu multe mingi la limită, cu puține schimburi lungi – a complimentat (mereu) jocul lui Federer.

Înfrângerea lui Federer de la Geneva a primit ceva mai mult context, după ce Pablo Andujar l-a bătut aici și pe Dominic Thiem. Și asta revenind de la 0-2 la seturi. În condițiile astea, poate că nivelul lui Roger la revenirea lui pe zgură – prima oară de la acea semifinală cu Rafa din 2019 – e mai bun decât am crezut după acea înfrângere cu Andujar din Elveția. Privind înapoi, am fi chiar tentați să spunem că meciul de la Geneva ne arată mai bine unde e și care e nivelul lui Federer zilele astea. De ce? Pentru că Denis Istomin n-a reușit să îl testeze suficient de bine pentru a ne da nouă ocazia să vorbim despre deplasarea lui Federer în teren.

E o chestiune subiectivă, dar de fiecare dată când îl vedem pe Federer lovind ne apucă și mai tare pofta de tenis. Ne vine să mergem pe teren și să încercăm mai multe. Și mai bine. Poate forehand-ul cu brațul perfect întins, poate voleurile întâmpinate mereu înaintea corpului? După meciul lui de astăzi o să lucrăm la slice-ul de rever și la scurta de pe partea dreaptă. Ce bine le-a folosit cu Denis Istomin!

Cinci săptămâni în cârje

Federer a dezvăluit, la interviul de după meci, că a petrecut cinci săptămâni în cârje, după a doua operație suferită la genunchi anul trecut. Altfel, ideea de bază a reacțiilor sale de după meci indică spre faptul că această victorie i-a adus multă încredere și l-a relaxat un pic. „Când ai încredere, mereu câștigi. Îți dă claritate, nu mai ai dubii, simți că în momentele importante lucrurile vor merge în favoarea ta”.

Raportat la apariția de la Geneva, Federer spune că principala diferență a fost faptul că mintea lui a fost mai obișnuită cu reintrarea în competiție.

Federer se va revedea cu Marin Cilic în turul al doilea, cu care a împărțit terenul la două finale de Grand Slam.

https://twitter.com/rogerfederer/status/1399054523029757954?s=20

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi