Federer i-a supravieţuit bombelor lui Raonic

Adrian Țoca | 14 martie 2012

Federer i-a supravieţuit bombelor lui Raonic

Mult anticipatul meci dintre Milos Raonic şi Roger Federer s-a ridicat la înălţimea aşteptărilor, oferind şi ceva dramă la pachet cu un meci bun şi un rezultat care să-i împace pe toţi. Elveţianul a câştigat, nu înainte de a ceda, totuşi, un set, unui tânăr jucător despre care se spune că ar putea fi un viitor jucător de top 10: 6-7, 6-2, 6-4.

Forma excelentă a lui Raonic, câştigător a 16 meciuri din 18 în acest sezon, cu un titlu la Chennai, un altul la San Jose şi o finală la Memphis, cuplată cu uşoarele probleme de sănătate ale lui Federer şi cu multitudinea de surprize de la Indian Wells au creat un context special în jurul meciului din turul 3. Elveţianul nu e încă la nivelul de prospeţime de la Dubai, de exemplu, dar experienţa l-a scos la mal dintr-o seară care începuse mai bine pentru Raonic.

Canadianul a impresionat în primul set şi prin alte lucruri decât prin ceea ce ştiam deja despre el, adică serviciul. Foarte agil, venind de câteva ori foarte inspirat la fileu, cu un backhand cel puţin util şi o lovitură de dreapta care a curăţat punctele de rutină, aducându-i o serie de servicii liniştite, Raonic nu i-a dat nicio şansă de break lui Federer, lucru destul de rar în cazul elveţianului. Elocventă este o cifră senzaţională: Raonic a câştigat 22 din 23 de puncte jucate cu primul serviciu. Când s-a ajuns în tie-break, totul a depins de un singur punct, un forehand pe care Roger l-a ratat, iar Raonic n-a ezitat să profite.

“Se întâmplă uneori astfel de lucruri, ca un set să se joace practic într-un punct. Deşi am pierdut primul set, cred că am jucat bine. Probabil că, dacă n-aş fi fost trecut prin multe astfel de meciuri, m-aş fi crispat uşor văzând cu câtă uşurinţă obţine puncte direct cu serviciul, dar am avut răbdare şi am aşteptat momentele potrivite”, a spus Federer.

Şi ele au venit rapid. Experienţa de care vorbea elveţianul şi-a spus cuvântul în momentele cheie ale restului meciului. Fără să-şi fi creat o şansă de break în primul set, Federer a făcut rapid unul în chiar primul game al celui de-al doilea set, apoi un al doilea break, la 4-1. Setul decisiv a mers iarăşi cu serviciul până la 4-3 pentru Federer, care, aşa cum a făcut de-a lungul carierei cu alţi mari servanţi, i-a citit din nou serviciul canadianului, suficient pentru un nou break.

În fapt, aşa l-a “îmblânzit” Federer pe Raonic: întâi, cu un serviciu excelent în momentele grele – spre exemplu, în setul trei, Federer a pierdut doar cinci puncte pe serviciul său. Apoi, anticipându-i serviciul adversarului său. I-a luat un pic. Nu-l mai întâlnise niciodată pe Raonic în trecut, dar, de la începutul setului doi, a fost evidentă schimbarea de ritm pe game-urile jucate cu serviciul canadianului.

A fost a 11-a victorie consecutivă pentru Federer şi a 35-a din ultimele 37 de meciuri jucate în ATP de la semifinala cu Novak Djokovic, la US Open 2012.

Nadal a luat avertisment

Potenţialul său adversar din semifinală, Rafael Nadal, n-a avut nici pe departe un meci atât de greu, spaniolul învingându-l, simplu, 6-1, 6-4, pe conaţionalul său, Marcel Granollers, într-un meci al cărui singur eveniment notabil a fost faptul că Nadal a primit, în setul doi, un avertisment pentru întârzierea reluării jocului pe propriul serviciu. Nadal a avut, într-un game, perioade de 38, 41 sau 35 de secunde între puncte, mult peste limita de 25 de secunde. Recent, discuţiile pe acest topic au inclus şi o declaraţie a lui Federer, căreia Nadal i-a răspuns, ulterior.

Rafa îl va întâlni pe ucraineanul Dolgopolov în turul următor, despre care a declarat, aseară, că “este un jucător de tenis foarte nebun”. Dolgo şi-a arătat din plin calităţile care l-au făcut atât de unic în circuit într-un meci foarte plăcut de privit, contra cipriotului Baghdatis, pe care l-a învins în trei seturi pline de culoare.

Pe David Ferrer au uitat să-l programeze. Până la urmă, Ferrer a fost eliminat  

Un incident mai puţin obişnuit pentru un turneu de o asemenea anvergură a fost cel avându-l pe spaniolul Ferrer într-o ipostază inedită. Mai exact, organizatorii au … uitat să programeze meciul acestuia cu Dennis Istomin, publicând programul zilei fără ca jocul acestora să fie inclus în vreun fel. Ulterior, după ce şi-au dat seama că lipseşte ceva, şefii turneului l-au programat pe numărul 5 mondial pe terenul 3, loc unde Ferrer a intrat şi el în galeria surprizelor de la Indian Wells, suferind abia a doua sa înfrângere în acest sezon, după ce câştigase deja 19 meciuri şi trei titluri (Auckland, Buenos Aires, Acapulco). 
În alte meciuri, Del Potro l-a eliminat pe Verdasco, 6-2, 7-6, în setul secund spaniolul ratând 5 mingi de set, iar Tsonga l-a scos din cursă pe Stepanek, în trei seturi.  

Horia Tecău a pierdut la dublu

Nu se anunţa un meci uşor, şi, într-un final, s-a văzut de ce. Pentru Tecău şi Lindstedt, meciul cu cei doi uriaşi americani Sam Querrey şi John Isner a însemnat continuarea unei perioade mai puţin inspirate, începută cu cele cinci mingi de meci ratate în finala de la Rotterdam. A fost 6-3, 5-7, 10-5 pentru americani, al doilea turneu consecutiv, după cel de la Dubai, în care Horia şi Robert pleacă acasă devreme.

Ce s-a întâmplat în turneul feminin afli de aici.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi