Fedal XXIX: Șase întrebări și răspunsuri despre ‘clasicul’ Federer – Nadal

Adrian Țoca | 14 martie 2013

Fedal XXIX: Șase întrebări și răspunsuri despre ‘clasicul’ Federer – Nadal

Pentru a 29-a oară, scoatem globurile de cristal, bobii, statisticile, sau mă rog, fiecare ce instrumente are, şi încercăm să răspundem la câteva întrebări legate de acest “Fedal Limited Edition: The Quarters”. Suntem un pic luaţi prin surprindere, yes, no? Indian Wells a fost adăugat pe traseul lui Rafa în ultima secundă, şi chiar şi aşa, mai nimeni nu-l vedea pe Nadal progresând până în sferturi. Dar Rafa e Rafa şi face ce face el cel mai bine: cum-necum, câştigă. Un bye, un Harrison, un abandon şi un Gulbis care a clipit când nu trebuia, şi iată-l pe Rafa în sferturi. Cât despre Federer: un bye, un Istomin, un Dodig paralizat de emoţie şi un Wawa care n-a ştiut să profite de spatele şubred al lui Fed, şi iată-l pe Roger în sferturi.

Şi iată-ne acum şi pe noi calculând cu obidă diferenţa de fus orar, punând ceasurile să sune şi dându-ne cu părerea despre al treilea Fedal din istoria Treizecizero.ro. Toți patru. Voi?

 
 
 
1. Și Roger, și Rafa au tot soiul de probleme în ultima perioadă. Care este cel mai vulnerabil dintre cei doi la ora meciului? 
 
Dana Maria: Nici unul, nici celălalt. Se cunosc mult prea bine ca vulnerabilitățile lor să nu se neutralizeze reciproc.
 
Codruț: Nu mă pot hotărî. Pe de o parte, Federer nu este într-o formă prea bună, nereuşind decât o victorie notabilă anul ăsta (Tsonga, AO, 5 seturi), iar azi-noapte, cu Wawrinka, a părut moale în unele momente, servind oribil tocmai când trebuia să închidă meciul. În plus, chestiunea cu spatele  îi tot dă târcoale. Meciul lui Nadal cu Gulbis nu l-am văzut, dar un decisiv terminat cu 7-5 spune multe. Nadal are încă probleme şi trece drept neconvingător în multe game-uri, însă mă număr printre cei care pun treaba asta pe seama absenţei din circuit, nu pe durerile la genunchi pe care jurnaliştii îl fac să le amintească mult prea des. Sfertul de mâine dimineaţă îi prinde pe amândoi într-un moment în care pun pariu că nu şi-ar fi dorit neapărat să se întâlnească.

Camelia: Greu de spus. Aşa, după ureche, aş zice că Rafa se luptă cu o problemă cronică, adică se cam aşteaptă să-l doară şi cam ştie şi cât o să-l doară genunchiul. La Roger cu spatele e mai imprevizibil, pentru că poate să fie în regulă şi apoi să se blocheze la vreo mişcare aparent inofensivă, cum a fost în meciul cu Dodig. Nu cred că o să ştim până nu începe meciul şi-i vedem mişcându-se.

Adrian: Depinde. Lucrurile sunt mai volatile decât par, şi diferă mult de la o zi la alta. Bunăoară, Rafa a povestit foarte entuziasmat cât de bine s-a simțit la Acapulco față de primele două turnee, iar asta s-a văzut în jocul lui. Genunchii lui îl țin prizonier, pe de o parte, pe de alta, el mai are de înfruntat și absența jocurilor în picioare. Își recapătă, treptat, reacțiile și touch-ul personal de pe teren, dar mai are nevoie de timp pentru asta. La rându-i, spatele lui Roger îi poate da ‘o zi liberă’ sau îl poate chinui și mai rău. Îmi aduc aminte de Wimbledon, anul trecut. Cu Malisse s-a blocat de-a dreptul, și a trecut cu mare noroc, apoi l-a ‘lăsat’ pentru restul turneului, când a jucat și cel mai bun tenis al său. Federer zicea că se așteaptă să se simtă mai bine la ora meciului cu Rafa.

Dar vulnerabilitățile lor actuale nu țin numai de genunchi și de spate. La Rafa, am zis deja, e vorba și de lipsa meciurilor. Lipsa meciurilor pe hard, mai ales. Meciul cu Gulbis a fost un test bun, dar să treci direct la Federer în al treilea meci pe hard din ultimele 12 luni este cam mult și cam repede. La Federer, vorbim de un început de an dubios, cu meciuri bune și altele  în care, dintr-o dată, “he was losing the plot”. Din toate motivele astea este un meci care, în egală măsură, vine prea devreme, dar în același timp le poate rezolva, amândurora, diverse probleme.

 
2. Dat fiind contextul, va avea rezultatul vreo semnificație specială pentru cei doi?
 
Dana Maria: Mai multă semnificație are faptul că se întâlnesc din nou decât rezultatul în sine. Cum zicea cineva pe Twitter, “Fedal is so on”. Yes, it is. Restul, H2H-ul, scorul, învingătorul – hai să vorbim de ele începând de mâine.
 
Codruț: Pentru unii dintre noi este ceva special, dar nu neapărat rezultatul – e o noutate să spui „sfertul dintre Nadal şi Federer”. Un meci ca un fel de eroare a sistemului, însă o eroare acceptată de istorie pe considerente de nepotism, căci Tenisul îşi protejează fiii. Nu cred că vreunul dintre ei vede ceva special la meciul ăsta, în afara faptului ca are loc prea devreme pentru gustul lor în turneu. Bineînţeles, celebra presiune este pe Federer, pentru că o înfrângere pe hard, la Nadal cel ruginit, l-ar zgâlţâi bine de tot. În schimb, sunt de părere că mai importantă decât oricând va fi calitatea meciului. Deşi niciunul nu este în formă maximă, tot sper să mă regăsesc în finalele trecute pe care le-au jucat şi să ma felicit că mi-am pus ceasul să sune la 4, după o noapte şi aşa agitată, în care vecinii mei maniaci vor urmări Chelsea-Steaua cu sufletul, dar mai ales cu alcoolul, la gură.
 
Camelia: Toate meciurile dintre Rafa si Roger au o semnificaţie specială. E o energie anume între ei, şi cred că şi dacă vor juca tenis la 60 de ani într-un parc, tot o să bâzâie aerul în jurul lor. Ca valoare a spectacolului, Roger-Rafa n-are cum să dea greş. Sunt ca două elemente chimice care reacţionează cu scântei când le pui împreună în eprubetă.
 
Adrian: La urma urmelor, e doar un sfert de finală – oricât de bizar e să zici ‘doar’ în aceeași frază cu Federer și Nadal – deci învingătorul va mai avea de jucat două meciuri ca să ia trofeul, dintre care unul, cu Nole/Andy, al naibii de greu, iar la acel moment va conta mai puțin ce s-a întâmplat în sferturi. Pe de altă parte, să fim serioși: e Federer – Nadal. Nimănui din lumea tenisului nu-i mai pasă de altceva azi. Și amândoi își vor dori din toată ființa să câștige. Și-și vor dori mereu. Indiferent dacă miza va fi o bere sau un trofeu la Roland Garros.
 
3. La ce fel de meci vă așteptați? 

Dana Maria: Un meci în trei seturi, dintre care unul câștigat în tiebreak. Un meci în care ambii să joace ca și cum nu le-ar fi ajuns pe la urechi nici măcar ecoul vocilor care scandează: “The Kings are dead. Long live the King.”
 
Codruț: Mă aştept la un meci de 3 seturi în primul rând, cu tribunele pline şi zgomotoase. Ca să câştige, Rafa va încerca să chinuie backhandul lui Roger, însă e lesne de înţeles dacă nu îi va ieşi ca în anii precedenţi. A trecut un an de când nu s-au mai întâlnit, şi va fi interesant de văzut cât de des va opta Roger să-şi protejeze reverul, deplasându-se spre stânga pentru a lovi cu dreapta; în trecut o făcea cât putea de des contra lui Rafa, însă nefiind zgură, mă aştept să nu abordeze meciul altfel decât ar face-o împotriva altui jucător de top. Dacă serveşte bine şi constant cu primul, Federer e favorit clar. Nu mă aştept să o facă, de unde şi pronosticul de 3 seturi.
 
Camelia: Cred că şi dacă-i trezeşti la 2 noaptea, cei doi pot să recite pe de rost planul de joc. Problema lor acum, că sunt cam şubrezi amândoi, este execuţia. O să câştige cel care o să se ţină mai bine fizic. Pe partea mentală, Rafa o să fie stâncă după cum bine ştim, indiferent ce se întâmplă. Roger trebuie să muncească să-şi ţină mintea în meci şi să nu-l fure peisajul, are antecedente destule în sensul ăsta. Cât despre seturi, parcă simt doar două :)
 
Adrian: N-o să se schimbe, dintr-o dată, ceva elementar din scenariul precedentelor 28 de meciuri. Cel mai probabil Federer va începe tot în forță, precum Rafa va da totul pe rever. De ce să schimbi dintr-o dată cel mai faimos antidot din istoria tenisului? Nu-mi amintesc de vreun meci plicticos între cei doi, poate Miami 2011, așa că sigur vom avea și tensiunea aceea plăcută care îmbracă fiecare Fedal, vor fi și faze superbe, va fi și acel moment în care, indiferent de scor, simți că meciul se poate întoarce din clipă în alta. E în sesiunea de seară, așa că va fi o atmosferă electrică. Mă aștept, de fapt, îmi doresc mult un meci în spiritul Fedal, dincolo de rezultat, oricare ar fi el. 
 
4. E o certitudine că suntem deja la amurgul rivalității Federer – Nadal?
 
Dana Maria: Amurgurile sunt, uneori, incredibil de frumoase. Nu am nici cea mai mică idee. Nu văd de ce nu ne-am bucura de Fedal chiar și atunci când nu se produce prin finale. Just accept ;)
 
Codruț: Meciurile dintre ei se vor rări probabil, dar nu vor dispărea în următorii 2-3 ani; aşadar “Amurgul Rivalităţii” nu e o formulare exactă. Să nu uităm contextul în care recviemul acestei rivalităţi a început să fie falsat, şi mai ales contextul în care Murray a contribuit la grijile vizavi de Fedal:  Nadal s-a accidentat şi Federer nu a mai dominat explicit toate turneele. Acum că Nadal joacă iaraşi tenis, finalele dintre Djokovic şi Murray se vor rări şi ele, sunt convins; la fel şi odihnitorul somn din timpul lor. 
 
Camelia: N-aş băga mâna în foc că cei doi n-ar mai fi în stare să ajungă în vreo finală de GS, cu atât mai mult un Masters. Anul ăsta cel puţin, sigur îi mai vedem dansând împreună.
 
Adrian: Hold your horses. Nu, nu încă. Vor mai fi meciuri între ei, afară, Doamne ferește, de vreo problemă de sănătate. Ba chiar, până când Rafa nu-și “rezolvă” problema locului 5, e foarte posibil să se întâlnească mai des, tot așa, sferturi sau semifinale. Ar fi un soi de reparație pentru distribuția cumva inegală a meciurilor dintre cei doi în ultimii ani, destul de puține, aș zice (da, eu numesc puțin doar două meciuri pe an în 2009, 2010 și 2012). Sigur, cel mai probabil, era în care cei doi își împărțeau finalele de Slam s-a dus și nu se mai întoarce, dar farmecul unui meci între Federer și Nadal va rămâne mereu același, indiferent de faza în care se întâlnesc. Unele lucruri nu se schimbă niciodată. 
 
5. Pentru cine e mai importantă victoria?
 
Dana Maria:  Roger. Suprafața care îl ajută, meciul de aici de anul trecut împotriva lui Rafa, câștigat cu atâta aplomb, suflarea lui Murray în ceafă, apărarea titlului, speculațiile legate de vârstă.
 
Codruț: Pentru Federer cu siguranţă e mai importantă. Oricine îşi poate da seama. Are puncte de apărat, titlul de câştigat şi, cum spuneam mai sus, nu va digera deloc uşor o înfrângere la Nadal în contextul de acum. În schimb, Rafa oricum a ajuns mai sus decât credeam mulţi dintre noi, a avut o zi în plus de odihnă după ce s-a retras Mayer şi a arătat cu Gulbis că nimic nu s-a schimbat de fapt: mintea, jocul – totul iese din nou la iveală. Dar puţini sunt cei care îndrăznesc să parieze pe el la noapte.
 
Camelia: Pe termen scurt, pentru Roger: are de apărat puncte, Murray se apropie, suprafaţa îl favorizează. Pe termen lung, meciul e împortant şi pentru Rafa: trebuie să transmită mesajul că încă este în stare să câştige pe hard măcar la unul dintre top 3 ;)
 
Adrian: Pentru amândoi. De acord că Roger are mai mult de pierdut la un eșec, mai ales lucruri concrete (clasament, un titlu, etc). Dar închipuiți-vă ce minuni ar face un eventual succes pentru moralul lui Rafa. Să vii după ditamai pauza și să-l bați pe hard pe Federer, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat? Ar echivala cu un titlu. Astea fiind spuse, victoria e importantă pentru amândoi, dar un eșec nu l-ar afecta pe niciunul. Ambii au depășit faza aia.

 
6. Pronostic? :)
 
Dana Maria: Pronostic? Nici nu mă gândesc. Pur și simplu, let’s enjoy.
 
Codruț: Opinia mea este că la noapte va câştiga Federer. În 3 seturi.   
 
Camelia: Ok, o să fiu sinceră: nu-mi pasă cine câştigă, atâta timp cât meciul e bun. Sunt atâtea şanse ca ceva să meargă prost (ambii accidentaţi, ambii departe de forma lor optimă) încât voi fi foarte mulţumită dacă amândoi vor reuşi să dea maximul până la sfârşit. Nu ştiu de ce, dar nu m-ar mira dacă Nadal va câştiga.
 
Adrian: Dincolo de pronostic, vreau un singur lucru: să-i văd pe amândoi scuturându-se, ca-n poveștile lui Ispirescu, de orice fel de probleme și să intre energizați pe teren. E un pic trist, sau obositor, să-i vezi pe ei doi, jucători atât de strălucitori ca prezență, înconvoiați ca niște muritori de rând. Altfel, e un meci aproape imposibil de prevăzut, prea mulți factori la mijloc. Dacă nu era durerea de spate, Federer era favorit uriaș. La cum lasă să-i scape meciuri din mână în ultima vreme, și la cum îl cheamă pe cel aflat azi în fața lui, n-aș mai fi atât de sigur. Totuși, cred că e corectă o distribuție 65/35 a șanselor, ca atare merg pe mâna lui Federer.
 
 
 
Promo

Selecție best points Fedal

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi