Favorite, dar cu atenție. Cum arată meciul de baraj România – Elveția înainte ca prima minge să fie jucată

Camelia Butuligă | 20 aprilie 2018

Pe zgura indoor de la Cluj, România va conta pe Simona Halep și Irina Begu la simplu, în prima zi, contra unei echipe a Elveției cu o echipă slăbită, dar care nu trebuie neglijată tocmai de aceea. Este Fed Cup, deci orice e posibil. Miza, calificarea în Grupa Mondială, face meciul și mai greu

Pe hârtie, echipa României este favorită pentru câștigarea barajului de promovare în grupa mondială a Fed Cup. Elveția, adversara sa din acest weekend a venit la Cluj cu o echipă diminuată de accidentarea (din nou) a Belindei Bencic și de retragerea lui Stefanie Voegele, care a avut recent o săptămână plină la Lugano, unde a ajuns în semifinală.

Voegele era jucătoarea cea mai formă a Elveției, ajungând și la Acapulco în finală. Heinz Günthardt s-a văzut așadar nevoit să improvizeze, pe lângă Bacsinszky și Golubic convocându-le pe veterana Patti Schneider, recent revenită în tenis și tânăra Jil Teichmann, debutantă anul acesta în Fed Cup.

Însă nici jucătoarele elvețiene care au făcut deplasarea nu sunt chiar în formă maximă toate: încheietura Timeei, care a ținut-o departe de teren o perioadă îndelungată este încă sensibilă, iar Schneider s-a retras de la Lugano din cauza unei probleme la picior. Comparativ, România aliniază aproape un ”dream team” cu jucătoare în formă, fără probleme medicale majore, clasate toate în top 40: Simona Halep (1), Sorana Cîrstea (34), Irina Begu (38) și Mihaela Buzărnescu (40). Mai adăugăm că jucăm acasă, într-un oraș care a îmbrățișat tenisul cu entuziasm și pe zgură, o suprafață pe care fetele se simt în largul lor. Ce-ar putea merge prost?

E foarte posibil ca nimic să nu meargă prost și această întâlnire să fi tranșată clar, precum cea contra Canadei. Însă Fed Cup, ca Davis Cup, are obiceiul de a egaliza valorile, făcând eroi (sau eroine) din jucători de pluton. Golubic a fost în acest rol în semifinala contra Cehiei din 2016, unde a adus cele două puncte ale Elveției la simplu cu victorii contra Pliskovei și Strycovei, ambele meciuri întoarse după primul set pierdut. Într-adevăr, Elveția juca acasă și pe hard, dar să nu ignorăm faptul că lui Golubic pare să-i priască să joace la Fed Cup. Poate să intre și la simplu și la dublu, iar când pierde, își vinde scump pielea – toate cele trei înfrângeri la simplu au avut decisiv. Golubic nu impresionează prin statură, dar are un joc all-court și un rever cu o mână care este mult mai rezistent decât pare la prima vedere.

În plus, Golubic este un mister pentru majoritatea echipei române. Doar Irina a jucat contra ei, o dată la simplu, hăt în 2008 și mai recent anul trecut, dar la dublu și pe iarbă. Menționez acest lucru mai ales că mâine întâlnirea va debuta cu meciul ei contra Simonei, care este faimoasă pentru perioada de ajustare de care are nevoie contra jucătoarelor pe care nu le-a mai întâlnit.

În favoarea noastră este faptul că elvețianca nu are cine știe ce rezultate anul acesta în WTA, pierzând în calificări sau în primul tur. Singurele ei victorii consecutive pe tablouri principale sunt la un turneu de 125k și la un ITF din Australia, unde a făcut finală  trecând în sferturi de Alexandra Dulgheru.

Al doilea meci va fi între Irina Begu și Timea Bacsinszky. Elvețianca își caută forma anul acesta după accidentare, dar nu pare să găsească până acum drumul spre victorie. La cele trei turnee la care a participat în 2018 (St Petersburg, Indian Wells, Miami), Timea a pierdut în primul tur. În ultimele două meciuri, a reușit totuși să ia câte un set lui Wang și Makarovei.

Ca orice jucătoare care revinde după o pauză mare, Bacsinszky caută acel declic care să o pună din nou pe orbită, iar Fed Cup, cu adrenalina și spiritul ei de echipă poate fi un mediu propice pentru meciuri eroice. Să sperăm că Irina nu-i va da voie să-și desfășoare jocul ”pânză de păianjen” care poate ameți adversara prin varietate. La simplu Irina are avantajul în întâlnirile directe cu 2-1, toate pe zgură, cele două victorii ale sale din 2012 și 2014 fiind ultimele meciuri dintre ele. Depinde mult de starea fizică a Timeei și cea psihică a Irinei, dar acesta poate fi un meci echilibrat și periculos.

Simona Halep este în gardă când vine vorba de Bacsinszky. Deși are 3-1 în H2H și ultima lor întâlnire, de la Madrid 2016, Simona a câștigat-o clar, mai devreme în acel an în sferturile de la Miami ea a scăpat din mână un meci extrem de frustrant pe care elvețianca l-a întors după primul set pierdut.

Alt factor va fi încărcătura emoțională. Fed Cup are o valoare foarte mare în România și unele fete simt atenția sporită de care se bucură acest eveniment ca pe o presiune. Simona și Irina mi s-au părut mereu un pic apăsate de așteptări, pe când Sorana pare să joace mai descătușată decât de obicei. Dacă va intra pe teren, va fi interesant cum se va comporta Mihaela Buzărnescu, debutantă la Fed Cup în Grupa Mondială. De văzut dacă Florin Segărceanu va face vreo schimbare după prima zi – bănuiesc că va depinde de rezultate și de cum se va juca în primele două meciuri. Deocamdată la dublu sunt trecute tot Simona și Irina contra perechii Schneider/Teichmann.

Teoretic, o întâlnire dezechilibrată de absențele din echipa Elveției, acest play-off poate fi deveni mult mai strâns dacă Bacsinszky își regăsește tenisul de guerrilla iar Golubic își folosește statutul de jucătoare-mister pentru a deveni din nou eroina improbabilă. Echipa României trebuie să joace cu vigilență, fără cadouri și fără să se simtă împovărată de statutul ei de favorită clară.

Sâmbătă, ora 13:00

Simona Halep – Viktorija Golubic
Irina Begu – Timea Bacsinszky

Duminică, ora 12:00

Simona Halep – Timea Bacsinszky
Irina Begu – Viktorija Golubic
Irina Begu/Simona Halep – Patty Schnyder/Jil Teichmann.

 

Fotografii: SportPictures

*

Scurt și cuprinzător. Primește primăvara cu reducerile din Shop-ul 30-0: până la 40 la sută reducere la produsele selectate! Fără voucher, fără condiții secrete; ce vezi e ce primești. Sunt ultimele reduceri aplicate în magazinul 30-0 pentru o perioadă însemnată; verifică-le și profită de ele acum, aici!

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi