Eugenie Bouchard și Tomas Berdych completează clubul semifinaliștilor debutanți

Camelia Butuligă | 21 ianuarie 2014

Bouchard a pus capăt parcursului Anei Ivanovic la Melbourne, iar Na Li a învins-o confortabil pe Penneta și se apropie de o nouă finală la Australian Open. La rându-i, Tomas Berdych l-a eliminat pe Ferrer.

Dacă Serena Williams e „blestemată” în ultimul timp la Australian Open, odată ce pierde, ghinionul se pare că este transferat asupra învingătoarei sale: ultimele 5 jucătoare care au bătut-o pe Serena la Melbourne au pierdut meciul următor. În acest grup nefericit, care le conţinea pe Stephens, Makarova, Jankovic și Hantuchova, a intrat azi noapte şi Ana Ivanovic, învinsă de tânăra canadiancă Genie Bouchard, cu 5-7 7-5 6-2. Adolescenta de 19 ani este în semifinale la prima ei participare pe tabloul principal la Australian Open. Ce diferenţă de anul trecut – în 2013, Genie pierdea în meciul al doilea de calificări la… Hao Chen Tang.

Meciul a fost disputat şi fracturat de nu mai puțin de 12 breakuri. Ivanovic, care cu Serena a jucat mai puţin stresată (probabil pentru că nu avea mare lucru de pierdut), s-a văzut pusă de data asta în postura favoritei şi emoţiile care i-au făcut atâtea probleme de-a lungul carierei au apărut din nou în jocul ei. Aruncarea de la serviciu, cel mai fidel barometru pentru starea sufletească a Anei, a fost foarte inconstantă.

De cealaltă parte, Bouchard a avut şi ea emoţii, deşi pare mult mai stabilă temperamental. La sfârşitul primului set, la 5-5, şi-a pierdut serviciul la zero. Ivanovic a servit şi a luat setul. Aceasta dezamăgire putea foarte bine să-i distrugă încrederea şi să-i afecteze şi setul doi, dar canadianca are, în ciuda vârstei, o mentalitate solidă şi poate să-şi controleze bine emoţiile. A rămas în meci, şi-a continuat jocul foarte compact, lipit de linia de fund şi a căutat tot timpul să avanseze, presând cu lovituri solide, nu foarte riscante dar destul de variate şi imprevizibile. Ivanovic a spus după meci că, spre deosebire de majoritatea adversarelor, Bouchard n-are nişte scheme de joc care pot fi depistate cu uşurinţă. Într-o oglindire inversă de scor, Ivanovic a făcut o dublă pentru a-i da lui Bouchard breakul şi setul doi cu 7-5.

Alt factor care este posibil să fi jucat un rol important în rezultatul final este problema lui Ivanovic la coapsă, pentru care a luat pauze medicale, una din ele destul de lungă. Ana a declarat că avea deja o problemă la coapsa dreaptă, iar în timpul meciului a început s-o doară şi stânga. Deşi nu a vrut să dea vina pe accidentare, e posibil ca problema să-i fi redus eficacitatea, mai ales la lovirea reverului: „Am făcut tot ce-am putut, dar ea a jucat mai bine”.

Bouchard este prima jucătoare canadiană care ajunge în semifinalele unui Slam din 1984. Va juca cu Na Li, care a trecut ca un tăvălug peste Flavia Pennetta, cu 6-2 6-2. Pennetta are un joc similar cu al lui Li, însă marele ei ghinion este că Li poate face tot ce poate ea, dar mai bine. Apoi, Na Li a prins una din acele zile binecuvântate în care nu poate greşi nici dacă vrea. Din nefericire pentru ea, Flavia a insistat să rămână în spate (unde a fost măcelărită de forţa şi precizia lui Li), alegând în mod bizar să nu-şi folosească talentul de jucătoare de dublu şi să varieze jocul venind în faţă. Dacă Na Li îşi continuă forma din ultimele două meciuri (un mare „dacă” atunci când e vorba de volatila Li), Bouchard n-ar trebui să-i pună probleme. Genie este solidă şi poate juca o apărare decentă, dar loviturile lui Na Li într-o zi bună nu sunt negociabile. Informaţie interesantă: Na Li conduce, împreună cu Caroline Wozniacki în topul amenzilor primite la AO. Ambele au 4.000 de dolari de plătit pentru coaching.

Berdych a întregit careul: acum are semifinale în palmares la toate Slamurile 

„Tomas Berdych insistă să ne mai facă să ne uităm la tricoul acela dubios încă o rundă”, glumeau chibiţii pe Twitter. Berdych joacă cel mai solid AO din cariera lui, învingându-l pe David Ferrer cu 6-1, 6-4, 2-6, 6-4 şi ajungând pentru prima dată în semifinale. Berdych are acum la activ semifinale la toate cele patru Slamuri, fiind singurul jucător activ în afară de Big 4 care se poate lăuda cu asta. Victoria asupra lui Ferrer a fost, de asemenea, prima înregistrată de Tomas pe Rod Laver Arena.

Berdych a fost atât de eficient până acum la acest turneu, încât nu pierduse până la meciul cu Ferrer mai mult de 4 game-uri în niciun set, cu o medie de 2,7 gameuri pierdute per set. Nu-i de mirare că se vorbea mai mult despre echipamentul său decât despre meciurile sale. Berdych îl va întâlni în semifinale pe Stanislas Wawrinka, într-o semifinală prognozată de… nimeni. Vom avea, așadar, un finalist în premieră la Australian Open. Stan conduce cu 8-5 în meciurile directe cu Berd și le-a câștigat și pe cele mai recente trei, la Madrid, la US Open și la Turneul Campionilor. Însă Tomas a câștigat precendeta întâlnire la Melbourne, în 2009. 

Gestul neașteptat al lui David Ferrer

Momentele frumoase ale zilei

Highlights


Atmosfera sferturilor

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi