Este turneul oricui acum: eliminarea lui Naomi Osaka deschide larg porțile pentru o nouă medaliată olimpică surpriză

Treizecizero | 27 iulie 2021

Cu cvadrupla campioană de Slam eliminată, asta înseamnă că favoritele 1, 2 și 3 – Barty, Osaka, Sabalenka – sunt out înaintea sferturilor.


Un timp scurt la dispoziție post-Wimbledon. O perioadă a sezonului în care e mai greu să atingi repede forma maximă. Echilibrul oricum existent în circuit. Plus, mai important ca orice, condițiile speciale de la Tokyo, incomparabile cu cele din circuit. Toate aceste lucruri explică ploaia de eliminări surprinzătoare de pe tabloul feminin de simplu, care a culminat în această dimineață cu înfrângerea suferită de Naomi Osaka, eliminată în turul al treilea de Marketa Vondrousova, 6-1, 6-4.

Ușurința cu care a trecut Osaka prin primele meciuri a fost, până la urmă, înșelătoare, pentru că a lăsat impresia tuturor – și poate și japonezei – că traseul ei e doar o formalitate. Însă combinația dintre o adversară incomodă și în zi bună, lipsa meciurilor în picioare și, mai ales, presiunea imensă sub care a jucat Osaka la această ediție a Jocurilor, presiune care s-a insinuat și a crescut discret, de la o zi la alta, e o combinație greu de depășit pentru oricine.

Întâi de toate, adversara. Cum știm deja, Marketa Vondrousova e una dintre cele mai incomode jucătoare pentru numele mari, cu jocul ei atât de complicat de desfăcut. Cele 32 de erori neforțate ale japonezei, care s-a văzut repede condusă cu 4-0 în primul set și egalată imediat după ce a făcut break-ul în al doilea, au contat enorm. În comparație, Vondrousova a făcut doar 10 erori. Osaka a salvat două mingi de meci la 4-5 în setul al doilea și a avut, la rândul ei, două șanse să facă 5-5 și să ducă setul în prelungiri, dar n-a putut închide acel game.

„Cred că e una dintre cele mai mari victorii ale carierei mele, cu siguranță. Am învins-o pe Simona de două ori, dar cred că Naomi e cea mai bună acum din sportul nostru, și este și imaginea acestor Jocuri. A fost greu pentru ea, cred, să joace în acest context. E foarte multă presiune, nici nu-mi închipui. Știu cum e sub presiune, e greu. Cred că nu a jucat rău, a luptat, a stat calmă, a încercat până la final. Dar sunt prea fericită acum”, a spus Vondrousova, pentru ITF, în vreme ce Osaka a spus că ar fi trebuit să se ajusteze deja la situație: „Simt că ar fi trebuit să mă obișnuiesc deja până acum, dar în același timp cred că dimensiunea tuturor lucrurilor de aici a devenit un pic mai mare din cauza pauzei pe care am luat-o. Sunt bucuroasă că n-am pierdut în primul tur, măcar. Am fost fericită să fiu aici, sunt tristă că am pierdut, dar sunt fericită cu prima mea experiență ca sportivă olimpică”.

Cu cvadrupla campioană de Slam eliminată, asta înseamnă că favoritele 1, 2 și 3 – Barty, Osaka, Sabalenka – sunt out înaintea sferturilor. A pierdut, de asemenea, și favorita 9, Barbora Krejcikova (eliminată de Belinda Bencic) a cărei serie grozavă recentă o făcea și pe ea o posibilă candidată la medalii, dar și finalista de la Wimbledon, Karolina Pliskova (5), scoasă de Camila Giorgi, al cărei profil de joc duce imediat cu gândul la traseul reușit de Monica Puig în urmă cu cinci ani, la Rio.

În acest context, Elina Svitolina rămâne jucătoarea cu cel mai bun clasament dintre cele încă în cursă. Favorita 4 o va întâlni pe Giorgi, iar învingătoarea va juca în semifinale cu Vondrousova sau Paula Badosa.

Pe partea de sus a tabloului, Anastasia Pavlyuchenkova adaugă un sfert olimpic lângă finala de la Roland-Garros, și o va întâlni pe Bencic. Învingătoarea de aici va juca în semifinala cu învingătoarea din poate cel mai tare meci din sferturi: Elena Rybakina vs Garbine Muguruza.

Însă numărul mare de eliminări sonore nu pare să influențeze în vreun fel intensitatea competiției în cele ce urmează: cele rămase în cursă arată hiper motivate de oportunitatea pe care o au în față, iar meciurile finale se anunță ca un război. „O să dau totul pentru o medalie, de-aș ști că mor”, a spus Paula Badosa, cea care o eliminase anterior pe Iga Swiatek.

Pe tabloul masculin, cel mai important rezultat al zilei a fost revanșa luată de Stefanos Tsitsipas, care a răzbunat cu Frances Tiafoe (6-3, 6-4) eliminarea suferită în primul tur la Wimbledon. Avem acum completat tabloul optimilor de finală: Djokovic – Davidovich Fokina, Ivashka – Nishikori, Zverev – Basilashvili, Chardy – Broady | Schwartzman – Khachanov, Humbert – Tsitsipas, Carreno – Koepfer, Fognini – Medvedev.

Mai multe despre toate evenimentele de la Jocurile Olimpice și rezultatele sportivilor români găsiți în grupajul de pe Lead.ro.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi