Emma Raducanu trece de Ana Bogdan, avansează în sferturi la Transylvania Open

Andrei Năstase | 28 octombrie 2021

Mai departe de-a vedea cine dă mai tare și cine intră mai repede în teren, anticipam că una dintre cele două ar putea – sau va fi nevoită – să schimbe tactica de bază și să încerce să stingă focul nu cu foc, dar cu apă sau nisip. Nu cred că am văzut asta azi, dar am primit tenisul tăios pe care publicul, dacă ar fi putut să umple tribunele BT Arena, l-ar fi aplaudat în picioare.


este partener principal al Transylvania Open

Emma Raducanu, favorita 3 de la Transylvania Open, câștigă un duel splendid cu Ana Bogdan, 6-3, 6-4, un meci în care ambele jucătoare au pus totul pe tenisul ofensiv cu care ne-au obișnuit. Și bine-au făcut!

Au fost multe meciuri de calitate la această primă ediție de Transylvania Open. Și multe întâlniri cu un fir narativ interesant, așa cum am văzut în Halep vs Ruse (campioană vs pretendentă), care-au jucat ieri pentru prima dată una contra celeilalte. Însă dintre toate întâlnirile promise de tragerea la sorți, am așteptat-o personal pe asta: Ana Bogdan vs Emma Raducanu, un fel de foc contra foc, o întâlnire a stilurilor (ofensive) asemănătoare.

Mai departe de-a vedea cine dă mai tare și cine intră mai repede în teren, anticipam că una dintre cele două ar putea – sau va fi nevoită – să schimbe tactica de bază și să încerce să stingă focul nu cu foc, dar cu apă sau nisip.

Nu cred că am văzut asta astăzi, pentru că Emma n-a avut de ce să schimbe, iar Ana s-a ambiționat să joace – cu și mai mare avânt – tenisul ei de atac. A rezultat jocul tăios pe care publicul, dacă ar fi putut să umple tribunele BT Arena, l-ar fi aplaudat în picioare.

Ana Bogdan, care va reintra curând în top 100, a avut trei șanse de break în primul game, toate pierdute sau anulate de Raducanu. Care, așa cum se întâmplă adesea în tenis, a făcut ea break-ul de 2-0, cu un rever câștigător în lungul liniei. Și după alte câteva puncte în care a atacat perfect mingea a treia – așa cum a făcut-o pe tot parcursul US Open – Emma s-a dus la 3-0.

Abia aici a reușit Ana Bogdan să-și găsească reperele; și să lovească bine, mai lung și mai rotund, cele două diagonale. Ea și-a ținut serviciul la zero, apoi a pus din nou probleme pe repunerea Emmei. O Emma vocală, cu o privire mai intensă decât cea cu care ne-a obișnuit. Dar cu aceleași preocupări ofensive: intrată mult în teren – adică în termenii ei – a închis game-ul de 4-1, după 20 de minute de tenis curat.

Știam, de altfel, că într-o întâlnire a stilurilor agresive va avea de câștigat jucătoarea care va ține mai aproape de linia de fund; și n-a fost vorba că Ana a fost împinsă prea des în spate, însă Raducanu și-a folosit mai bine picioarele și s-a așezat mai repede la minge (una din caracteristicile școlii britanice de tenis). A câștigat astfel timp, și-a făcut rost de mai multe mingi mai scurte, mingi pe care le-a închis cu ușurință și de pe rever, dar mai ales cu dreapta.

Așa că primul set a curs ușor spre ea, un 6-3 după care Ana Bogdan a rămas cu variantele clasice: fie să execute mai bine jocul ei de bază, fie să-l altereze puțin; și să găsească cheia potrivită pentru a schimba mersul lucrurilor.

Numai că setul doi a început în aceeași notă, cu break și 2-0 pentru Emma Raducanu. Și cu senzația că finalul nu e prea departe, dacă lucrurile vor continua așa.

Probabil că a simțit asta și Ana. Zâmbitoare, cu seninătatea pe care, așa cum ne spunea zilele trecute, a admirat-o la Emma Raducanu în timpul US Open, Ana și-a crescut nivelul. A făcut-o, așa cum se întâmplă de obicei, printr-o așezare mai bună la minge; prin acei pași micuți care fac diferența dintre un out de câțiva centimetri și un winner trimis două-trei palme în interiorul terenului.

Două astfel de mingi câștigătoare au ajutat-o să-și ia înapoi break-ul și să egaleze la 2, moment în care meciul s-a încins cu adevărat.

Au urmat câteva game-uri lungi, pline de raliuri lungi și execuții frumoase – când în forță, când cu finețe. Ana a căutat mai mult crosurile de rever, Emma a căutat să schimbe mai des direcția, dar ambele au rămas fidele jocului lor spectaculos de atac.

Din ce în ce mai vocală și ea, Ana a salvat o minge de break și a trecut pentru prima dată înainte, 3-2, dar Raducanu – mult mai eficientă cu prima minge de serviciu (avea un procentaj de 85% cu prima minge în teren) – a egalat imediat.

A venit aici și cel mai intens game al meciului, un game 7 în care Ana a salvat superb primele două mingi de break, dar a pierdut-o pe a treia, după ce-a ratat două șanse să facă ea 4-3.

De aici încolo, Emma, în spatele serviciului, și-a făcut treaba până la final: 6-3, 6-4, pentru abia a doua ei victorie în circuitul WTA. Dacă va continua în nota asta, următoarea nu e departe.

Emma va juca în sferturi cu Marta Kostyuk, care a trecut tot azi, și tot în două seturi (6-4 ambele) de Mona Barthel.

Jaqueline Cristian s-a calificat deja în sferturile de finală, unde o așteaptă pe câștigătoarea dintre Simona Halep și rusoica Varvara Gracheva (locul 81 WTA). Meciul lor e va începe nu înainte de ora 18.00.

Tot în sferturi mai avem Tsurenko vs Peterson, după ce suedeza a trecut de Irina Bara, iar Kalinina își așteaptă adversara din ultimul meci al zilei, Van Uytvanck vs Kontaveit.

https://twitter.com/WTA/status/1453726627326693386?s=20


Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi