Emma Raducanu, la startul Transylvania Open: „Trebuie să merg înainte, a fost grozav cât a durat, acum vreau doar să devin mai bună”

Ramona Toderaș | 25 octombrie 2021

„Nu cred că există o presiune asupra mea, simt că toată lumea ar trebui să aibă puțină răbdare cu mine, îmi voi găsi tenisul, am nevoie doar de puțin timp. Îmi place foarte mult experința prin care trec acum. ”


este partener principal al Transylvania Open

Ajunsă la Cluj în urmă cu câteva zile, Emma Raducanu e una dintre pricipalele puncte de atracție ale unui Transylvania Open care are un lineup cu adevărat atrăgător. Emma, care a câștigat primul ei turneu de Mare Slam acum câteva săptămâni, la US Open, a vorbit cu presa despre ascensiunea ei fulminantă, despre schimbările pe care câștigarea titlului de la NY le-a adus în viața ei și despre presiunea de-a fi considerată – încă de la 18 ani – o stea în circuitul feminin de tenis.

Emma Raducanu sa vorbit și despre relația ei cu România, țara tatălui ei, de sprijinul și primirea bună pe care jucătoarele din România i-au oferit-o, dar și despre ce simte că are de învățat de la jucătoare ca Simona Halep.

Despre antrenamentele din ultimele două zile alături de Gabriela Ruse: 

„A fost foarte distractiv să avem fani în tribune, m-am antrenat cu Gabi, ne cunoaștem foarte bine, este o fată foarte drăguță. A fost frumos să-i vedem pe fani, e păcat că nu vor putea să ne urmărească și să ne susțină săptămâna aceasta.”

Vorbind despre România: 

„Iubesc România. Obișnuiam să vin o dată sau de două ori pe an să o vizitez pe bunica. Am fost primită cu multă căldură, toată lumea e foarte drăguță și îmi place mereu să mă întorc. Oamenii sunt foarte prietenoși, umorul e grozav, mâncarea, de asemenea, foarte bună. Am amintiri grozave din această țară și este mereu foarte plăcut să mă întorc.”

Cum s-a simțit când s-a adresat mulțimii: 

„Pot să înțeleg, aș spune, 80 la sută, mă chinui să-mi găsesc cuvintele și vocabularul. Nu vreau să mă laud, chiar mă chinui să-mi găsesc cuvintele. Când mi s-a spus că trebuie să fac chestia asta la sfârșitul antrenamentului, la schimbul terenului, mă gândeam deja să-mi găsesc cuvintele. Cu cât petrec mai mult timp aici, cu atât mă obișnuiesc mai mult cu limba și pot să prind destul de repede. ”

De ce se bucură în România: 

„Îmi place cât de sinceri sunt oamenii, sunt cu adevărat foarte prietenoși de fiecare dată când mă întorc, umorul este foarte bun, se aruncă multe vorbe în timpul dialogurilor ceea ce îmi place foarte mult, iar mâncarea este întotdeauna grozavă. Prefer sarmalele și ciorba. De fiecare dată când mă întorc acasă, bunica mi le pregătește.”

Despre relația cu jucătoarele românce: 

„Cred că am întâlnit-o pentru prima oară pe Gabi (Ruse) anul acesta, pe iarbă, la Nottingam. Celelalte fete mi-au recunoscut numele de familie care este destul de românesc. Așa am început să vorbim. Sunt fete foarte prietenoase, foarte amabile și deschise. Ne-am antrenat des împreună. Am vorbit mult cu Monica. Ieșim la cine. Sunt foarte fericită că m-au primit și au fost prietenoase și răbdătoare cu mine, încercând să mă ajute și să mă îndrume. ”

Ce a învățat de la Simona: 

„Simona este o inspirație pentru mine. Îmi place să o urmăresc, am avut câteva discuții scurte, e prietenoasă, foarte drăguță. E uimitor că voi juca aceleași turnee cu ea și o voi vedea în jur, îmi place să învăț și cred despre ea că este foarte cool. ”

Cum a fost după câștigarea US Open: 

„Vibe-ul e diferit, dar a fost o experiență în sine, am atins un punct înalt la New York și nu prea am avut mult timp liber. După New York, înainte de a reîncepe antrenamentele, am avut trei zile libere acasă și apoi imediat am plecat la Indian Wells. Am învățat multe din meciul de acolo. M-am întors, mi-am reîncărcat puțin bateriile, am avut o săptămână bună de antrenamente și am venit aici. Aștept cu nerăbdare aceste ultime săptămâni ale sezonului și ale extrasezonului.”

Despre presiune și răbdare

„Nu cred că există o presiune asupra mea, simt că toată lumea ar trebui să aibă puțină răbdare cu mine, îmi voi găsi tenisul, am nevoie doar de puțin timp. Îmi place foarte mult experința prin care trec acum.

Răbdarea este cheie, am sărit peste o mulțime de etape în care înveți despre jocul tău, în care te adaptezi treptat. Am trecut de la zero la vârful nivelului de joc. Va dura ceva timp pentru a mă adapta la asta, cu ceva muncă voi reuși și acest lucru.”

Așteptările cu care s-a dus la Indian Wells: 

„Nu aveam prea multe așteptări când am plecat la Indian Wells. Reflecția pe care o am asupra performanței mele e că am fost desul de obosită și cred că eram încă afectată de diferența de fus orar. Când nu ești într-o formă bună, nivelul e prea mare pentru scăpa cu bine dintr-un meci, apoi ea (nr. Aliaksandra Sasnovich) a făcut un turneu reușit. Am învățat din acea experiență, îmi revin și sper că săptămâna aceasta va fi distractivă.”

Despre procesul de luare a deciziilor.:

„În ceea ce privește procesul, cred că rămân parțial în control, cred că am fost la curent cu tot ce se întâmplă, este ceva de care am ținut mereu cont. Obișnuiam să fiu prea emotivă când eram mai mică, dar părinții mei au corectat asta. Acum vreau doar să mă concentrez pe următorul punct, încerc să aduc energie bună și sper să ca asta să-mi influențeze în bine și tenisul. ”

Despre încrederea în sine și sprijinul extern: 

„Cred că am multă încredere în mine, știu că va fi o experiență diferită de acum încolo, dar încerc doar să privesc înainte. Trebuie să merg înainte, a fost grozav cât a durat, acum vreau doar să devin mai bună. Simt că am multe de îmbunătățit și îmi iau încrederea din interior; adică, este grozav să ai oameni în jur, dar la sfârșitul zilei ești acolo pe cont propriu și cred că asta este foarte important.”

Echipa actuală și situația antrenorului: 

„Am aici un mecanic (râde) (nr. Will Herbert), o legendă, ne-am simțit grozav la New York, sunt foarte încântată să continui să lucrez cu el, probabil că vom mai lucra de acum înainte. El este aici cu mine acum și așteptăm cu nerăbdare să continuăm. Sunt aici și cu tatăl meu, care e român, a venit să viziteze țara și apoi o să mergem să o vizităm pe mama lui.

 Cred că e bine să ai un antrenor, dar, cum spuneam, ești singur pe teren. Nu cred că e bine să fii dependent de cineva. Trebuie să te antrenezi singur. Asta e ceva ce învăț, face parte din experiența pe care o trăiesc acum, aceea de a învăța să mă antrenez singură. Uneori nu va funcționa, ca la Indian Wells, dar pe termen lung, dacă voi continua să fac asta, voi face față mai bine situațiile viitoare. Asta e tot. Am avut câteva probe săptămâna trecută, sunt optimistă că o să am pe cineva pentru extrasezon și Australian Open, dar nu m-am hotărât asupra unui antrenor.”

Ce a învățat până acum: 

„Experiența mea în circuit este limitată, învăț foarte mult să am răbdare cu mine, deoarece, dacă ne uităm la clasament, am ars multe niveluri în care de regulă înveți să îți dai drumul la joc. Practic, am trecut de la turnee de 25k la turnee Masters și turnee de 500k și 250k. Trebuie să am răbdare cu mine, să nu mă aștept la prea mult, să învăț să accept că nu vine nimic ușor. Și să rămân încrezătoare.”

Intrând în rolul de superstar al tenisului: 

„Sunt aceeași persoană, abordez lucrurile la fel. Îmi place tenisul meu acum, cred că merg în direcția bună. Am învățat lucruri noi despre mine, sunt foarte entuziasmată de ce urmează. Anul viitor voi putea juca în circuit un an întreg și sunt foarte entuziasmată pentru asta. ”


Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi