Echipa României de Cupa Davis câștigă cu emoții confruntarea cu Thailanda

Radu Marina | 4 februarie 2023

România a revenit de la 1-2 și a câștigat partida cu scorul de 3-2 la general, punctul decisiv fiind adus de Filip Jianu (267 ATP) prin victoria cu Yuttana Charoenphon, 6-0, 6-2.

Echipa României de Cupa Davis s-a zbătut serios în acest weekend la Nonthaburi în confruntarea cu Thailanda, în barajul pentru Grupa Mondială I al Cupei Davis. În cele din urmă, România a câștigat partida cu scorul de 3-2 la general, punctul decisiv fiind adus de Filip Jianu (267 ATP) prin victoria cu Yuttana Charoenphon, 6-0, 6-2. 

Din perspectiva clasamentului, diferența dintre cele două echipe a fost una mare. România s-a bazat pe Nicholas David Ionel (225 ATP), Filip Jianu (267 ATP), Marius Copil (393 ATP), Cezar Crețu (418 ATP) și Victor Cornea ( 107 ATP, în clasamentul de dublu), pe când cel mai bine clasat al Thailandei a fost Kasidit Samrej (605 ATP), urmat de Palaphoom Kovapitukted (729 ATP) și Yuttana Charoenphon (976 ATP). 

Desfășurarea acestei întâlniri – echilibrată peste măsură – poate fi surprinzătoare. Dar e, până la un punct, o reflectare a unei realități: România a mers în Thailanda cu jucători din nouă generație, fără multă experiență, jucători care nu au jucat mai mult de trei meciuri în cadrul Cupei Davis. Dintre ei, Nicholas Ionel s-a aflat pentru prima dată în postura de jucătorul de la care se așteaptă confirmări și victorii, fiind cel mai bine clasat (dar și cel mai tânăr) jucător dintre toți cei prezenți la Nonthaburi. 

În afara lui Marius Copil, care a jucat puțin în ultimul an și a căzut mult în clasament, Filip Jianu a fost jucătorul cu cea mai multă experiență în Cupa Davis și, deloc întâmplător, a și reușit să se folosească de asta, câștigându-și ambele meciuri și aducând, în cele din urmă, punctul de care România avea nevoie pentru a se califica mai departe. 

Întâlnirea Thailanda – România a început cu o înfrângere, suferită de David în fața lui Yuttana Charoenphon, locul 976 ATP după un meci atipic, în care jucătorul din România a avut nevoie de mai multe intervenții ale fizioterapeutului. Egalitatea a fost stabilită de Filip Jianu, cel care și-a câștigat ambele meciuri jucate la simplu: cu Samrek Kasid (6-4, 6-7, 7-2) și cu Yuttana Charoenphon (6-0, 6-2). 

Prin meciul de dublu câștigat de thailandezi în fața perechii Copil/Cornea, România s-a văzut condusă de Thailanda cu 2-1, dar Nicholas David Ionel a șters înfrângerea din prima zi cu o evoluție bună contra lui Samrej (6-4, 6-1), iar Jianu l-a dominat clar pe Yuttana Charoenphon. 

România câștigă, astfel, întâlnirea din Thailanda și e acum în Grupa Mondială I, următorul meci având loc în septembrie 2023. N-a fost frumos, a fost chinuit, dar o victorie rămâne o victorie indiferent de circumstanțele în care se obține.  Putea fi mai ușor, dar Cupa Davis rămâne  o competiție mult prea imprevizibilă pentru a stabili garanții și a da verdicte despre calitatea (sau lipsa ei) ori nivelul unor jucători. 

Foto: via Marius Copil

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi