E sigur: Simona Halep va ajunge pe locul 2 în lume după Montreal. Șanse mari să fie favorită 2 la US Open

Adrian Țoca | 31 iulie 2014

Jucătoarea cu cel mai bun clasament din istoria tenisului românesc va mai face încă un pas în clasament. Îi mai rămâne unul singur.

Altminteri săracă în evenimente notabile după Wimbledon, vara tenisistică s-a aprins brusc, în ultimele două zile, cu două retrageri high-profile. După ce Rafael Nadal a anunțat ieri că nu va putea juca la Toronto și Cincinnati, din cauza unei accidentări la încheietura mâinii drepte, fiind în dubiu și pentru US Open, azi a venit o veste similară din circuitul feminin. 

Este o știre care ne interesează în mod direct. Na Li, numărul 2 mondial și campioana de la Australian Open, a anunțat că nu va juca la turneele de la Montreal (săptămâna viitoare), Cincinnati și, surpriza cea mai mare, nici la US Open. Motivul retragerii jucătoarei chineze este o durere persistentă la genunchi, despre care Na Li spune, într-un anunț postat pe pagina ei de Facebook, că a chinuit-o încă din martie. „Medicii m-au sfătuit să iau o pauză ca să se vindece. Voi reveni în toamnă, la Wuhan și Beijing”, a spus Na Li. 

De altfel, din martie datează și ultimele rezultate foarte bune ale asiaticei, care a făcut semifinale la Indian Wells (învinsă de Pennetta) și finală la Miami (învinsă de Serena). Ulterior, doar sferturi la Madrid și Roma și rezultate dezamăgitoare la Roland Garros (turul 1) și Wimbledon (turul 3).

Retragerea lui Na Li are un impact direct asupra clasamentului WTA: diferența dintre Li și Simona Halep, oricum mică (175 de puncte), va fi ștearsă după săptămâna viitoare, chiar dacă românca nu va juca Montreal. Astfel, Simona Halep își va mai adăuga o bornă pe lista premierelor pe care le-a bifat în ultimul an: va urca pe locul 2 în lume! Trecerea se va produce pe 11 august. În aceeași zi începe și turneul de la Cincinnati, cel la care Simona își va face revenirea în circuit după București și la care românca va fi favorită 2.

Evident, șansele ei de a ajunge cap de serie 2 și la US Open cresc considerabil. În contextul în care Simona are ceva puncte de apărat la Cincy (și la New Haven, în total 695), Petra Kvitova este amenințarea, plecând de la premisa că recenta campioană de la Wimbledon ar face o vară aproape perfectă pe hard, în turneele de la Montreal și Cincy. Dar, la cum stau lucrurile acum, afară de un context complet nefavorabil ei, Simona va începe ultimul turneu de Grand Slam al anului din postura de a doua favorită, după Serena Williams, pe care o va evita astfel până într-o ipotetică finală. Favoritele 3 și 4 la Flushing Meadows vor fi, în principiu, Kvitova și Sharapova. 

Mai mult, în situația în care Serena Williams nu-și regăsește forma, Simona va intra în calcule și pentru locul 1 după US Open. Serena are de apărat titluri în Canada și la US Open, plus o finală la Cincy. Ea a câștigat, noaptea trecută, primul meci de după Wimbledon, 7-5, 6-2 cu Pliskova, la Stanford. Dar calculele vizavi de locul 1 echivalează cu o discuție cu prea multe variabile și complet inutilă la acest moment. Evident, mai important decât clasamentul este ca Simona să fie sănătoasă și în formă.

Abordarea Simonei este, de altfel, similară. Campioana de la București a spus, în repetate rânduri, că, oricât de mult o bucură și o onorează clasamentul, nu o preocupă în mod deosebit caruselul punctelor, respectiv, urcatul sau coborâtul în clasament. Este o abordare pe care o regăsim, de altfel, la toți tenismenii de top, interesați să câștige titluri importante. Titlurile sunt cele care fac clasamentul, nu invers.

Simona are 6 luni în Top 10

Vestea urcării pe locul 2 vine chiar în săptămâna în care Simona a împlinit șase luni de când este în Top 10 WTA, în care a acces după Australian Open. Halep a urcat pe 5 după Indian Wells, pe 4 după Roma și pe locul 3 după Roland Garros. Timeline-ul evoluției în clasament a Simonei este în proiectul Drag de Simona, aici.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi