După trei ani la rând, finala de dublu de la Wimbledon va fi fără Horia

Adrian Țoca | 1 iulie 2013

Horia Tecău a jucat finala la Wimbledon în 2010, 2011 și 2012. Anul acesta a fost eliminat încă din optimile de finală.

Wimbledon este oferit pe 30-0 de

Cel puțin până acum, 2013 n-a fost să fie pentru singurul jucător român de tenis devenit o obișnuință în Top Ten-ul probei sale. Horia Tecău a fost eliminat alături de partenerul său, Max Mirnyi, în optimile de finală ale turneului de la Londra, după o înfrângere dureroasă în cinci seturi contra dublului M.Melo / I.Dodig. Eșecul pune capăt speranțelor lui Horia de a reveni în finala pe care a disputat-o vreme de trei sezoane consecutive, pierzând-o de fiecare dată alături de Robert Lindstedt. Pe lângă punctele pierdute în clasament, Horia va fi cu siguranță mai mâhnit de faptul că turneele de Slam, principala lui prioritate, au fost mai degrabă ratate în prima jumătate a acestui sezon: tur 2 la Australian Open, tur 2 la Roland Garros, tur 3 la Wimbledon. 

Mai dureros e că s-a respectat ceea ce pare a fi devenit un șablon. Ca și la Roland Garros, unde meciul cu Llodra/Mahut le-a scăpat printre degete (pierdut de la 5-3 în decisiv), întâlnirea de azi s-a transformat din ceea ce părea o victorie la îndemână într-un eșec greu de uitat. Horia și Max au câștigat primul set în tiebreak, apoi pe al doilea cu 6-2, în condițiile în care Marcelo Melo a fost extrem de nervos și nefocusat, după o decizie potrivnică (și greșită) de arbitraj. În setul trei s-a mers cap la cap până la 4-4, când ai noștri au avut o minge de break. Concretizată, le-ar fi oferit șansa de a servi pentru meci. S-a întâmplat fix invers, oportunitatea a scăpat, iar pe game-ul următor s-a pierdut serviciul. În setul patru, Horia și Max au avut un total de cinci șanse de a face break-ul izbăvitor în primele două servicii ale lui Melo/Dodig, dar niciuna n-a fost fructificată, iar restul setului a scăpat de sub control: 2-6. Evident, așa cum se întâmplă în astfel de situații, șansele ratate s-au întors împotriva celor doi. Melo și Dodig au făcut break  la 3-2 și s-au desprins la 5-2 și au servit pentru sferturi la 5-3. A fost poate cel mai dramatic game al meciului. Max și Horia au salvat două mingi de meci cu execuții din afara normalului, două winnere direct din retur care au ocolit jucătorul de la fileu și au obținut ropote de aplauze. Apoi a venit break-ul, cu un alt winner de la Horia, chit că ajutat de ramă. Numai că în loc de o revenire dusă până la capăt, pe game-ul imediat următor Horia și Max au pierdut serviciul, deși au avut 30-0.

Ca fapt divers, Melo și Dodig au părut că nu-s tocmai în cele mai bune relații. În vreme ce atât învinșii, cât și Melo au rămas câteva clipe pe teren, Dodig s-a făcut nevăzut imediat, după ce a lăsat impresia că respinge o îmbrățișare din partea coechipierului său. Asta după ce la mingea de meci, în loc să-l felicite pe Melo, croatul s-a dus să dea mâna cu susținătorii din tribune, ignorându-l pe brazilian până când au ajuns pe bancă.

Horia și Max rămân cu două titluri anul acesta, cele de la București și Hertogenbosch, și cu regretul că iarba, cea mai bună suprafață a lui Horia, a trecut deja. Dar poate că pasul în spate va fi folosit exact pentru a face doi înainte. Mai e mult tenis de jucat (și titluri de câștigat) în 2013.

Horia în Slam-uri, în ultimii patru ani:

2010: Australian Open – turul 2, Roland Garros – turul 1, Wimbledon – finală, US Open – turul 3

2011: Australian Open – turul 1, Roland Garros – sferturi de finală, Wimbledon – finală, US Open – sferturi de finală

2012: Australian Open – semifinală, Roland Garros – turul 2, Wimbledon – finală, US Open – turul 3

2013: Australian Open – turul 2, Roland Garros – turul 2, Wimbledon – turul 3, US Open – ?

Horia la Wimbledon, all-time: 19-5 (victorii – înfrângeri)

 

Titlurile lui Horia, pe ani: 2010 – 5 trofee, 2011 – 4 trofee, 2012 – 4 trofee, 2013 – 2 trofee

Finalele lui Horia, pe ani: 2009 – 2 finale pierdute, 2010 – 1 finală, 2011 – 5 finale, 2012 – 3 finale, 2013 – 2 finale

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi