Drop Shots: Rafa și Indian Wells; Roger și Nole, despre intenții și priorități; Delpo, despre dureri

Adrian Țoca | 26 februarie 2013

Drop Shots: Rafa și Indian Wells; Roger și Nole, despre intenții și priorități; Delpo, despre dureri

Vine sau nu vine? Și dacă nu vine, poți să-l condamni că nu vine?

Cum meciurile de la Acapulco sunt abia noaptea, iar cele de la Dubai, cu o excepție notabilă, n-au propus mai nimic interesant pe parcursul zilei de azi, partea europeană a presei de tenis n-a avut nimic altceva mai bun de făcut decât să întoarcă pe toate fețele ultimul zvon în ce-l privește pe Rafa. Cotidianul ‘Marca’ a anunțat că Nadal s-a decis să nu participe la primele două turnee de Masters ale anului, Indian Wells și Miami, preferând să se odihnească și să pregătească în liniște bucata cu adevărat relevantă a sezonului de zgură. Chit că, altminteri, logică și nu tocmai surprinzătoare, informația a fost privită cu oarecare scepticism, dat fiind că Marca, din păcate pentru reputatul cotidian spaniol, a mai dat, în trecut, știri nu tocmai exacte în ce-l privește pe Nadal. Și, într-adevăr, câteva ore mai târziu, Toni Nadal a intrat în direct la un post de radio pentru a dezminți știrea: Rafa nu are încă o decizie în ce privește luna martie, cel mai probabil urmând să ia una în funcție de cum merg lucrurile la Acapulco, acolo unde va debuta mâine dimineață.

Pe de altă parte, însuși Rafa a declarat, la sosirea în Mexic, că încă mai resimte dureri la genunchi și că este departe de a se simți măcar aproape de 100 la 100. Caz în care o eventuală absență de la cele două turnee Masters din martie, ambele pe ciment, n-ar mira pe nimeni. Această teorie e, de altfel, vehiculată de presă și pe bloguri încă din ianuarie, de când fostul lider mondial a anunțat că sare peste Australian Open, setând zgura ca prioritate. Cu siguranță că face sens ca Nadal să se concentreze pe ceea ce e cu adevărat important pentru el, mai ales acum, când am văzut cu toții că, după șapte luni de pauză, este greu până și pentru un atlet desăvârșit ca el să revină direct la un nivel ridicat. După două turnee fără opoziție puternică (un titlu și o finală), dar la care a avut mari emoții cu adversari modești, poate că planul cel mai bun pentru Nadal ar însemna odihnă și antrenament pentru seria de foc care-l așteaptă în primăvară: Monte Carlo – Barcelona – Madrid – Roma – Roland Garros.

În ce privește economia clasamentului, dacă va lipsi la IW + Miami, Rafa ar pierde 720 de puncte (a făcut semifinale la ambele în 2012), ceea ce i-ar pune, teoretic, în pericol chiar și locul 5. Lucrurile se pot, însă, rebalansa, în cazul unui titlu la Acapulco, pentru care ibericul ar primi 500 de puncte.

Ultimul meci pe o suprafață alta decât zgura sau iarba pentru Nadal a fost în martie anul trecut, sfertul de finală câștigat la Miami în trei seturi cu Tsonga.

Delpo are iar dureri la încheietură

Spuneam că ziua de la Dubai a avut parte de o excepție notabilă. Dar ce excepție. Juan Martin Del Potro și Marcos Baghdatis au oferit o partidă superbă, nedrept înghesuită în turul 1 al unui turneu puternic, dar în care s-au mai strecurat multe alte meciuri mai slabe în manșa inaugurală.

Calitatea schimburilor s-a păstrat la cel mai înalt nivel pe tot parcursul celor peste două ore de joc. A fost Delpo cel care a supraviețuit într-un final, dar etern simpaticul Marcos are toate motivele să fie mulțumit cu nivelul pe care l-a arătat. Din păcate pentru el, Baghdatis continuă să piardă meciuri strânse în ultima vreme, un soi de laitmotiv al sezonului pentru el. Baggy a avut 4-1 în decisiv, iar după ce Del Potro a recuperat break-ul, cipriotul a avut trei mingi de meci la 5-4, pe serviciul argentinianului. Nu e ca și cum ar fi ratat el vreuna. Toate trei au fost salvate de Juan, care a arătat nervi de oțel într-un game în care tensiunea unui astfel de meci strâns ar fi fost suficientă să-l facă să-i tremure mâna. Într-un final, Del Potro s-a strecurat în faza următoare (4/6, 6/4, 7/6), dar mai importantă decât victoria muncită e declarația făcută de, altminteri, nu tocmai vorbărețul sud-american. Delpo a admis că simte din nou dureri la încheietura mâinii stângi. Nu-s tocmai cele mai grozave vești pentru el, exact când ne gândeam, cu toții, că nivelul lui din 2009 ar putea fi, în sfârșit, atins din nou. Și mai cu seamă acum, când ne apropiem de cea mai aglomerată perioadă a sezonului.

Zi bună pentru români

Marți a fost fără (multe) ceasuri rele pentru jucătorii români. Imediat după miezul nopții, Irina Begu a dat startul, cu o victorie în trei seturi în turul 1 la Acapulco. În același turneu, Elena Bogdan merge mai departe la dublu, asta după ce, ieri, Monica Niculescu o învinsese, pe hard, pe Medina-Garrigues la Florianopolis, în Brazilia.

Victor Hănescu, la rându-i, a beneficiat de abandonul lui Bernard Tomic, australianul acuzând o stare generală de rău la 3-2 în primul set. Victor îl va întâlni pe Davydenko în turul 2 (succes la Tipsarevic) și are șansa, în cazul unei victorii, la o reîntâlnire cu Roger Federer. Ultima oară s-au văzut la Indian Wells, în 2010, când Hăne i-a luat și singurul set în cinci meciuri directe.
După câteva rezultate nefaste, Horia Tecău și Max Mirnyi au spart și ei gheața la Delray Beach, câștigând în două seturi meciul din turul 1, cu Sa/Zelenay. Horia și Max sunt favoriți 1 și, teoretic, au un tablou foarte accesibil.

Și Florin Mergea și Phillip Marx au câștigat azi, cu mari emoții ce-i drept, revenind de la 5-7, 2-5 pentru o victorie în supertiebreak în challenger-ul de la Cherbourg, unde sunt, de asemenea, favoriți principali. În același turneu, dar la simplu, Adi Ungur a mers și el mai departe, un succes la elvețianul Laaksonen.

Kim va fi din nou mămică

Vestea zilei de ieri a venit de la Kim Clijsters. De patru ori câștigătoare a unui titlu de Slam, fosta jucătoare din Belgia ne-a dat o nouă explicație pentru retragerea definitivă din tenis: un nou copil. Kim a anunțat, via Twitter, că ea și soțul ei, americanul Brian Lynch, așteaptă un al doilea copil. Kim și Brian au deja o fiică, pe Jada, cea care va împlini 5 ani zilele acestea.

Shanghai, Dubai, Bastad

Sunt turneele care au fost desemnate, din nou, preferatele jucătorilor, fiind votate cele mai bune turnee ale anului în ATP, fiecare la categoria din care face parte, respectiv 1.000, 500 și 250.

Cele trei competiții s-au abonat la respectivele distincții, dovadă fiind că, odată făcută o treabă bună, e destul de greu să ieși din inima celui care a beneficiat de munca ta. Shanghai e la al patrulea an la rând în care primește titlul de Best Masters, Dubai a câștigat în 9 dintre ultimele 10 ediții ale votului, iar Bastad, turneul suedez pe zgură care succede Wimbledonului, câștigă, atenție, pentru al 11-lea an la rând!

Prioritatea lui Novak? Roland Garros. Nu că asta ar surprinde pe cineva

Dacă te numești Novak Djokovic, ai câștigat trei Slamuri din patru, ești pe merit cel mai bun jucător al ultimelor două sezoane, cărora urmează, după toate probabilitățile, să le mai adaugi un al treilea la rând, cam ce-ai putea să-ți mai dorești? Exact: acel al patrulea Slam, cel care îți lipsește din palmares. “Prioritatea numărul 1 pentru mine pentru restul anului este Roland Garros”, a declarat Nole la Dubai, acolo unde azi și-a câștigat lejer primul meci din circuit post-Australian Open.  ”Însă mindset-ul meu e destul de simplu: iau fiecare turneu la rând”. Nole a salutat și revenirea lui Rafa în circuit: “Înseamnă mult pentru sportul nostru că el s-a întors. Rafa este obstacolul final, testul suprem pe zgură, cel mai bun jucător pe această suprafață”. Anul trecut, Novak s-a oprit în finală chiar în fața spaniolului, pierzând în patru seturi, în vreme ce acum două ediții, Nole și-a văzut seria de 43 de victorii consecutive oprită de Federer, în semifinalele Roland Garros.

Calculele lui Roger

Pentru Roger Federer, 2013 va fi un an “de tranziție”. Așa l-a catalogat elvețianul, iar traducerea pare a fi destul de clară: probabil că, de la anul, numărul turneelor în care o să-și facă apariția urmează să scadă și mai mult. După Dubai, Roger mai are de apărat titlul de la Indian Wells, pentru ca apoi să-și ia o pauză consistentă, de două luni, revenirea producându-se tocmai la Madrid, pe zgura roșie, de această dată.

Chiar și așa, Federer crede că sunt șanse să poată reveni pe primul loc în 2013, dar cu condiția să câștige “câteva dintre turneele importante” ale anului. Roger va încerca, probabil, să repete isprava de anul trecut și să-l aștepte pe Novak la cotitură, însă recunoaște că, față de 2012, când planul i-a mers la perfecție, fiind încununat la Wimbledon, prioritatea nu mai e la fel de mare anul acesta. Și nici șansele, am putea adăuga. “Cred cu tărie că mai am de câștigat. Depinde mult și de cum îmi fac programul, dacă mă feresc de accidentări sau cum vor evolua ceilalți jucători de top, pentru că eu nu mai sunt în aceeași situație cu ei, în vârful carierei, undeva între 23-28 de ani. Însă nici nu vreau să depind de ei, vreau să mă mențin în faza în care jocul meu să fie suficient de bun ca să mă mențină acolo sus”. Despre asta, plus alte declarații de la Roger, în video-ul următor.

 

BONUS: Mai țineți minte știrea de anul trecut, când Sorana Cîrstea s-a antrenat cu Andre Agassi și Steffi Graf, la invitația Adidas? Ei bine, CNN a filmat ceva pe tema aceasta. Puteți urmări materialul aici.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi