Drop Shots | Meciuri demonstrative, schimbări de antrenori și de program. Plus un tabel de discutat

Adrian Țoca | 22 noiembrie 2013

Rafa și Nole s-au reîntâlnit deja pe teren, într-un meci demonstrativ jucat în Chile.

Nu-s nici două săptămâni trecute de la Turneul Campionilor, de când au jucat ultimul meci al anului, iar Rafa Nadal și Novak Djokovic încă n-au intrat în vacanță. Deocamdată, sunt într-una activă. Și, ca doi rivali care se respectă, nici acum nu stau departe unul de altul. “Îl văd pe Rafa mai des ca pe mama”, râdea Djokovic, într-o conferință la Paris, cu referire la cele două meciuri demonstrative pe care cei doi le au programate în luna noiembrie. Primul s-a jucat în Santiago de Chile, într-un context menit să sărbătorească retragerea din activitate a chilianului Nicolas Massu, singurul tenismen din istorie care a câștigat două medalii de aur la aceleași Jocuri Olimpice. A câștigat Nole, 7-6, 6-4. Înaintea celor doi, Massu l-a învins pe David Nalbandian, 6-4, 6-2. Grupul celor 4 s-au mutat apoi în Argentina, pentru a celebra retragerea lui Nalby de astă dată, iar Nole și Rafa se vor revedea pe teren duminică, iar până atunci, sunt ocupați cu evenimente pentru sponsori precum cel din imaginea de sus, organizat la Perito Moreno, un ghețar atracție pentru turiști din Patagonia. Perito Moreno este considerată a treia cea mai mare sursă de apă dulce de pe Planetă.

Între timp, Nadal a jucat (și pierdut) cu Nalbandian: 4-6, 6-7, în fața a 8.000 de spectatori, la Cordoba, în Argentina. Cei doi se reîntâlnesc sâmbătă, la Buenos Aires.

Tot în suita de conferințe de presă care au însoțit evenimentul, Rafa a fost protagonistul unui moment foarte haios atunci când a încercat să-i traducă în engleză unui Djokovic uimit o întrebare pusă … tot în engleză. Rafa începuse foarte convins să traducă, până când a fost tras de mânecă de Nalbandian (video, mai jos), în amuzamentul general.


Între timp, Andy Murray și-a reluat și el antrenamentele la Miami, după operația suferită la spate în toamnă. Prima lui reacție pe Twitter? ‘Nu-mi mai simt picioarele!“. Andy încă nu știe sigur dacă va putea juca la Australian Open.

Dar dacă revenirea pe teren a lui Andy n-are de ce să mire, aparent Roger Federer și-ar fi.. terminat deja pauza și s-ar fi întors la antrenament. Are mult de tras pentru a-și recupera nivelul fizic normal, după un sezon mult sub așteptări.

Apropo de noul sezon: pentru cine nu mai are răbdare și vrea să înceapă deja calculele, iată unde încep anul 2014 primii opt jucători ai lumii. Djokovic nu joacă în prima săptămână, Nadal, Ferrer, Murray, Berdych și Gasquet sunt cu toții la Doha, Wawrinka revine la Chennai, iar Federer debutează la Brisbane, locul unde Murray legase două titluri consecutive în anii anteriori, dar la care britanicul a renunțat în acest sezon.

Maria Sharapova și-a găsit noul antrenor

De la finala Roland Garros încoace, Maria n-a mai jucat decât trei meciuri, dar s-a păstrat la fel de prezentă în știri: fie a mai organizat un eveniment de lansare pentru Sugarpova, fie a dat interviuri peste interviuri, fie l-a concediat pe Jimmy Connors după un singur meci. Rusoaica și-a luat o pauză ceva mai mare ca să facă noua alegere, și a mutat destul de inspirat, numindu-l pe experimentatul Sven Groeneveld, una dintre figurile high-profile printre antrenorii de tenis. Groeneveld a lucrat cu nume precum Monica Seles, Mary Pierce și Ana Ivanovic, pe toate ajutându-le să ajungă la titluri de Slam, iar în ultimii opt ani a lucrat în faimosul program Adidas, de care s-a despărțit în această toamnă. Groeneveld are o sumedenie de experiențe la activ, printre alte nume pe care le-a consiliat numărându-se cele ale lui Kiefer, Stich, Verdasco, Haas, Ancic, Rusedski, Arantxa Sanchez-Vicario, Maria Kirilenko sau chiar Sorana Cîrstea, via Adidas. În plus, olandezul a lucrat cu Roger Federer, pe perioada junioratului acestuia, iar ulterior, în 2008, a făcut parte temporar din staff-ul elvețianului, ajutându-l pe Jose Higueras. 

Sharapova și Groeneveld vor debuta în noua formulă la Brisbane, un turneu în mod tradițional foarte puternic. Serena și Azarenka vor fi și ele prezente.

Este cea mai recentă mutare importantă la nivelul antrenorilor făcută în WTA. Thomas Hogstedt, fostul antrenor al Sharapovei, va lucra, după cum am mai scris, cu Caroline Wozniacki de la anul, Caro fiind în sfârșit „eliberată” de tatăl său. Iar Sloane Stephens, învinsa Simonei în cursa pentru Most Improved, l-a numit, pentru o perioadă de probă, pe însuși Paul Annacone, fostul antrenor al lui Federer. De ce nu, următoarea numire importantă ar putea fi chiar cea decisă de Simona.


Alte premii acordate de WTA: Serena și Alisa

Pe lângă distincția oferită Simonei, WTA a mai decis alte câteva premii: Eugenie Bouchard a primit titlul de Newcomer of the Year, iar Alisa Kleybanova, lăudabil, pe cel de Comeback of the Year. Dublul anului a fost desemnat Errani/Vinci, iar jucătoarea anului, evident, Serena Williams. Au mai rămas de anunțat premiile decise exclusiv de către fani: Jucătoarea favorită de simplu, perechea favorită de dublu, plus alte câteva premii precum execuția anului, meciul anului, cel mai bun cont de Twitter, cea mai bună pagină de Facebook, și altele. Puteți vota (inclusiv pe Simona la Jucătoarea Favorită) AICI

Schimbări în calendarul pe 2014 la feminin și masculin

Cea mai importantă schimbare de la fete e știută deja: Turneul Campioanelor trece de la Instanbul în Singapore, unde va avea loc între 2014 și 2018. În fapt, Asia câștigă tot mai mult teren în ambele circuite. Apare un turneu International nou în Hong Kong, plus un altul, Premier, la Wuhan, în China (ambele în septembrie). Per total, 16 turnee WTA vor fi organizate în zona Asia-Pacific în 2014. 

Apare și turneul de la Rio de Janeiro, care înlocuiește Memphis. Bogota și Kuala Lumpur se mută din februarie în aprilie, Carlsbad și Palermo dispar din program, Acapulco și Katowice trec de la zgură la hard, Birmingham își schimbă statutul din turneu International în turneu Premier, iar Bruxelles face drumul opus. Programul complet al noului sezon, cu tot cu premii și cu categoriile turneelor, este de consultat AICI.

O schimbare și în ATP: 250-ul de la Bangkok se mută la Shenzhen, ceea ce înseamnă că vom avea câte un turneu în China preț de trei săptămâni succesive: un 250 (Shenzhen), un 500 (Beijing) și un Masters (Shanghai).

Apare, de asemenea, și la masculin turneul de 500 de la Rio, pe zgură, cu Rafa Nadal printre confirmați (17 februarie). Acapulco trece și el de pe zgură pe hard, cu Andy Murray printre confirmați, și va rivaliza cu Dubaiul (ambele, din categoria 500) și cu Sao Paulo (250, zgură), toate trei începând pe 24 februarie.

Tot de la anul va exista o săptămână de pauză, cu niciun turneu ATP, între Paris și Turneul Campionilor.

Sezon pe iarbă în toată puterea cuvântului

Dar cea mai spectaculoasă schimbare ar putea fi cea care va intra în vigoare din vara lui 2015. După cum se știe deja, este anul începând cu care va exista o săptămână suplimentară de pauză între Roland Garros și Wimbledon, ridicând perioada care separă cele două Slamuri la trei săptămâni. Pe lângă asta, alte modificări dau o substanță mai mare sezonului de iarbă, care va căpăta o formă mult mai bine elaborată, spre bucuria fanilor jocului pe iarbă. Astfel, turneul de 250 de la Stuttgart trece de la zgură la iarbă începând cu 2015. Germanii sunt deja cu pregătirile în toi și vor folosi aceeași structură a solului și aceeași iarbă precum la Wimbledon. În plus, turneele de la Queens și Halle vor fi upgradate de la statutul de 250 la cel de 500 – unul mult mai apropiat de nivelul infrastructurii și importanței celor două. Astfel, per total vor exista cinci săptămâni consecutive de tenis pe iarbă. 

În altă ordine de idei, ATP și-a anunțat noul CEO, după un lung proces de recrutare intervenit după dispariția regretatului Brad Drewett. Noul șef al tenisului masculin este britanicul Chris Kermode, a cărui numire a fost primită bine de numele grele din circuit. Printre altele, Kermode a manageriat turneele de la Queens și Turneul Campionilor. Într-o perioadă înfloritoare, Kermode are, totuși, o mulțime de misiuni importante, asupra cărora vom mai reveni. 

Bonus: Comparația jucătorilor cu cel mai bun record din ultimele 23 de sezoane

De final, un tabel foarte interesant, o muncă remarcabilă, compilată de site-ul spaniol Tennistopic, care a adunat la un loc și a comparat cifrele obținute de acei jucători care au încheiat pe primul loc în clasamentul ATP, în ultimele 23 de sezoane.

De la Edberg la Nadal, tabelul merită discutat și e un bun instrument din care se pot trage o mulțime de concluzii interesante.

În ordine, el trece în revistă: bilanțul victorii – înfrângeri, recordul în tiebreak-uri, numărul de ași, numărul de duble greșeli, procentajul și puncele câștigate cu primul, respectiv al doilea serviciu, procentajul game-urilor câștigate pe propriul serviciu, procentajul mingilor de break salvate și procentajul game-urilor câștigate la retur. 

Câteva idei:

– Cele mai bune cifre la retur le are Djokovic, cu 39 la sută game-uri câștigate la primire în stelarul an 2011. Liderul cu cel mai slab joc la retur, deloc surprinzător, e Roddick (la egalitate cu Sampras, versiunea 1996).

– Nadal, în 2013, Djokovic, în 2011 și Federer, în 2004, 2005, 2006, 2007, sunt singurii cu totalul înfrângerilor compus dintr-o singură cifră.

– În fiecare dintre cei trei ani în care a încheiat pe primul loc, Rafa Nadal a avut un procentaj la primul serviciu între 67-69 la sută. În 2013, el are însă cei mai puțini ași din toți cei 23 de lideri. Sampras a avut cei mai mulți, 1011 în 1993. Federer are cel mai curat serviciu în 2007, singurul sub 100 de duble greșeli.

– Cifrele lui Federer dintre 2004 – 2007 sunt aproape simetrice la toate capitolele, cu foarte mici variații, ceea ce spune câte ceva despre constanța la nivel foarte înalt pe care o avea elvețianul în anii lui de vârf. Tot el are și cel mai spectaculos finiș, cu acel total de 92 de victorii din 2006.  
 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi