Drop Shots: Isner se retrage de la AO; continuă scandalul celor 25 de secunde

Camelia Butuligă | 10 ianuarie 2013

Drop Shots: Isner se retrage de la AO; continuă scandalul celor 25 de secunde

John Isner s-a retras de la Australian Open din cauza unei probleme la genunchi, aceeaşi care l-a făcut să renunţe şi la Hopman Cup. “Sunt extrem de dezamăgit. Doctorii mi-au spus că unul dintre oasele genunchiului este afectat şi as putea să agravez problema dacă continui să joc aşa”. Cel mai bine clasat jucător american la Australian Open rămâne în acest caz Sam Querrey, nr 22. 

Tenisul masculin american e departe de anii săi de glorie. Cu Roddick retras, Mardy Fish încercând să revină după problemele cu inima de anul trecut şi Ryan Harrison încercând să confirme,  Isner şi Querrey erau principalele speranţe americane la AO.  În acest context, decizia lui Isner de a juca la Sydney (unde a pierdut primul meci la compatriotul Harrison) pare acum discutabilă. Evident incomodat de genunchi, Isner a mai fost şi penalizat pentru omniprezenta de acum tragere de timp. Ştiind felul în care Isner se mişcă între puncte (şi-n timpul lor), era de aşteptat.

Dincolo de  nervii provocaţi jucătorilor, aceste penalizări dau naştere unor momente de un comic absolut. De curând, Gael Monfils a argumentat că transpiră mult pentru că e negru.  La Sydney, Isner s-a plâns că nu poate să se concentreze pentru că-l stresează arbitrul, care se uită tot timpul la cronometru. Mai apoi, fiind forţat să se şteargă mai repede şi mai sumar cu prosopul, Isner a protestat că nu poate să vadă din cauza transpiraţiei care-i intră în ochi.

Fanii au început să dezbată problema prosoapelor şi transpiraţiei şi să propună soluţii pentru fluidizarea procesului de ştergere. De exemplu, copiii de mingi să fie scoşi din ecuaţie iar prosoapele să fie atârnate de nişte cârlige în spatele terenului. Benzile de la încheieturi ar putea fi şi ele folosite, că doar de asta s-au inventat. Alte voci susţin însă că toate astea-s mofturi: Roddick era capabil ca după fiecare punct să se şteargă, să-şi aranjeze şapca, tricoul şi pantalonii, să facă o scenă arbitrului de linie  şi tot era gata să servească după 15 secunde.

Interesantă a fost însă reacţia lui Harrison în timpul meciului. Cu cât Isner era mai nervos şi descumpănit, cu atât Ryan îşi grăbea game-urile de serviciu, până când  a ajuns ca Federer într-o zi bună, să-şi ţină serviciul în 50 de secunde. E de ţinut minte că, jucând foarte repede, poţi să profiţi şi să scoţi din ritm un adversar iritat de penalizările pentru tragere de timp.

 

Arbitrul Enric Molina a dat un interviu în care a vorbit despre noua regulă a celor 25 de secunde. În primul rând, această regulă nu va fi aplicată la Grand Slam-uri şi Cupa Davis, care nu sunt guvernate de ATP. Întrebat dacă aplicarea ei n-a fost cam dură la acest început de an, Molina răspuns că orice regulă trebuie aplicată uniform de la început, astfel încât jucătorii să fie forţaţi să-şi schimbe atitudinea şi să se adapteze repede.

La sugestia lui Feliciano Lopez de a se instala un ceas pe teren, Molina a fost circumspect: “Poate, în viitor. Dar un motiv pentru care un ceas nu e o idee bună este că arbitrul trebuie să fie flexibil şi să judece în funcţie de context. De exemplu, după un schimb mai lung, sau atunci când reacţia publicului nu permite reluarea imediată a jocului. Arbitrul trebuie să ia decizia potrivită şi trebuie să aibă un spaţiu de manevră.”

Motivul care a stat în spatele acestei regului, cât şi a eliminării “let”-ului la turneele Challenger este faptul că tenisul este “dezavantajat” faţă de celelelate sporturi, care au o durată bine determinată. Prin aceste două reguli se urmăreşte fluidizarea partidelor, astfel încât atenţia spectatorilor şi telespectatorilor să fie mai uşor de captat şi reţinut.

Jucătorii aduc obiecţii întemeiate:

Andy Murray: “25 de secunde nu sunt suficiente, mai ales cu schimburile lungi din tenisul actual. Apoi, regula aceasta îl dezavantajează pe cel ce serveşte, pentru că lui îi trebuie mai mult timp să se pregătească”

David Ferrer: “Nu înţeleg cum arbitrii se pot complica atâta, mai ales când jucătorul este deja pregătit să servească”

Feliciano Lopez: “Nu e normal să primeşti avertisment când te afli deja la linie ca să serveşti. Ar trebui pus un ceas pe teren”

Pablo Andujar: “Regula e prea strictă. Un cronometru pe teren e o idee bună, pentru că între puncte jucătorii nu pot sta să numere secundele”

Rubén Ramírez-Hidalgo: “Eram răcit şi de câte ori scoteam şerveţelul să-mi suflu nasul, arbitrul îmi dădea avertisment”

Julian Knowle: “O să fie interesant de văzut dacă arbitrii vor aplica regula de 20 de secunde jucătorilor de top la AO “

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi