Drop Shots | Cine a venit cu ideea despărțirii Horia – Robert, sărbătoarea lui Haas și tristețe pentru Fish și Monfils

Adrian Țoca | 19 octombrie 2012

Drop Shots | Cine a venit cu ideea despărțirii Horia – Robert, sărbătoarea lui Haas și tristețe pentru Fish și Monfils

Cum v-am obișnuit, din când în când servim câte un set consistent de drop-shot-uri, adică de știri pe scurt, comentate la fel de pe scurt. Featured: Lindstedt, Federer, Clijsters, Azarenka, Haas, Fish, Monfils, Mastersul de la Paris și un video funny. 

Detalii despre despărțirea Horia / Robert

Nenad Zimonjic, viitorul partener al lui Robert Lindstedt, a dat o fărâmă de detaliu despre felul în care s-a produs despărțirea cuplului Horia-Robert, cu efect din startul sezonului viitor. “Eu am fost cel care l-a abordat pe Robert. Știam că n-o să mai am partener din 2013, iar el a fost prima mea opțiune. L-am întrebat la Wimbledon. Mi-a spus că se gândește, mi-a cerut timp, iar în perioada US Open și-a luat decizia. Mă bucur că a ales așa”, a declarat Zimonjic. Întrebat care sunt diferențele dintre Nenad și Horia, Lindstedt a evitat o comparație: “Sunt lucruri pe care unul le face mai bine sau mai prost. Sper că această opțiune mă va ajuta să obțin titluri la turneele importante”. Zimonjic a jucat anul acesta cu Llodra, și interesant e că, împreună, i-au privat pe Horia/Robert de titlul de la Rotterdam, într-o finală în care dublul româno-suedez a avut cinci mingi de meci.

Zimonjic și Lindstedt joacă împreună și în această săptămână, la Stockholm, unde au obținut și primul succes în noua formulă.

 

Federer, la ATP Uncovered

Câteva declarații ale lui Pete Sampras, Andre Agassi sau Rod Laver despre performanța realizată de Roger Federer în această săptămână, plus cele ale elvețianului – le puteți urmări în video-ul de mai jos. Și tot la capitolul Federer, liderul mondial apare pe locul 2 într-un top al celor mai valoroase branduri individuale în sport, top realizat de Forbes, fiind depășit doar de Tiger Woods.

Kim Clijsters, consilier/antrenor part-time în 2013

Proaspăt retrasă din activitate, Kim n-o să fie prea departe de circuit. Marea campioană își va ajuta compatrioata, pe Kristen Flipkens, dintr-un rol oarecum neoficial, de consilier, urmând s-o însoțească la câteva turnee în sezonul viitor, în măsura timpului. Clijsters a fost deja împreună cu prietena ei la turneul de la Luxembourg, din această săptămână. “Ne știm de 20 de ani, sunt bucuroasă că prietenia noastră a rezistat atât”, spune Flipkens, care are o poveste interesantă în ultimele luni. Cu probleme cauzate de niște cheaguri de sânge, ea a trebuit să ia o pauză de  8 săptămâni, ajungând până pe 262 în WTA. A revenit și, până la eșecul cu Hantuchova de la Luxembourg, câștigase 24 dintre ultimele 26 de meciuri, urcând până pe un career-best 58.  

Cum e prinsă Azarenka în două stări diferite

Richard Pagliaro are, într-un editorial pentru ESPN, o teorie interesantă în ce o privește pe Victoria Azarenka, cel mai probabil, jucătoarea care va încheia acest an pe primul loc în clasamentul fetelor. Citând o declarație a Martinei Hingis, care spunea că “e mai ușor să fii vânător decât vânat”, el spune că Vika este într-o postură unică, și de vânător, și de vânat. Este vânată, din postura de lider, și, evident, orice jucătoare își dorește să o bată pe cea de pe primul loc. În același timp, în percepția generală, inclusiv, după spusele ei, chiar a bielorusei, Serena Williams este cea mai bună jucătoare din lume, așa că Azarenka este, la rândul ei, într-o vânătoare al cărui scop e îmbunătățirea raportului meciuri directe cu Williams. E un capitol dezastruos pentru Vika, învinsă în 10 din 11 meciuri cu Serena. Ce-i drept, a arătat în finala US Open că se apropie, fiind foarte aproape de victorie, într-una dintre cele mai frumoase finale feminine din ultimii ani. Ca atare, Azarenka nu-și poate permite să se relaxeze vreo secundă, conjunctură care, pe termen lung, ar trebui să-i ajute. Avantajul ei e că Serena nu joacă un calendar complet, caz în care îi e dificil să conteze în lupta pentru primul loc.

De notat că Azarenka are, înaintea Turneului Campioanelor, un bilanț excelent în 2012, 67-8 și că, la 34 de săptămâni de locul 1, ea a petrecut deja mai mult timp în fruntea plutonului decât jucătoare ca Sharapova, Capriati, Venus Williams sau Kim Clijsters.   

Când legendele erau copii

Probabil una dintre cele mai bune reclame făcute pentru un turneu de tenis. E vorba de Stockholm, ce-i drept, ediția de anul trecut. Cel mai amuzant mi s-a părut “micul Djokovic”, ca să nu mai zic de “micul Federer”, care se chinuie cu un tweener de zor. Merită un click:

 

Victoria 500 pentru Tommy Haas, încă un obiectiv bifat

După un sezon excepțional, având în vedere vârsta (34 de ani) și nenumăratele probleme medicale, Tommy Haas mai are un motiv de bucurie. A reușit, la Viena, victoria cu numărul 500 din carieră, o bornă care-l duce într-un club select al celor mai buni jucători din lume. Tommy este al 38-lea din istorie care ajunge la acest număr de meciuri câștigate. Doar trei alți jucători activi au mai trecut de “500″, este vorba de Federer (871), Nadal (583) și Hewitt (566). 

Tommy joacă în circuit din 1996, având 13 titluri la activ, ultimul chiar anul acesta, la Halle. Este nominalizat la categoria “Comeback of the year” la premiile ATP de final de an, asta după ce finalul anului trecut îl găsea pe locul 205. Între timp, la 34 de ani, el a revenit în top 20 și chiar are șanse să mai crească, în cazul unui traseu bun la Viena. 

Fost număr 2 în lume, Haas a suferit 5 operații și a ajuns de două (!) ori în postura de a-și pierde de tot, din lipsă de activitate, clasamentul ATP, revenind de fiecare dată. Detalii pe larg găsiți, în caz că n-ați citit deja articolul, aici: | Povestea lui Tommy Haas, cinci operații, zeci de accidentări, două sezoane ratate, un rever superb și o nouă finală 

“Problema” fanilor lui acum e alta: e posibil ca pe Tommy să înceapă să-l bată gândul retragerii. Spunea, la Halle, că mai are trei obiective: să câștige meciul 500, bifat, să mai câștige un titlu, bifat, și să joace până când fetița lui (doi anișori) va ajunge să-l poată urmări. Cariera lui “depinde”, așadar, de micuța Valentina :) Orice ar fi, jos pălăria pentru Tommy Haas, care a primit și un Fiat 500 pentru realizarea sa. 

Mardy Fish are iar probleme cu inima

În schimb, nu la fel de bune sunt veștile în ce-l privește pe Mardy Fish, americanul care n-a mai apărut pe un teren de la US Open, acolo unde s-a retras înaintea unui meci cu Federer. “Simțeam că-mi sare inima din piept după meciul cu Simon”, a spus Mardy, care suferă, din primăvară, de aritmie, perioadă în care a suferit și o intervenție chirurgicală. Ca atare, el a decis să-și închidă aici sezonul, deși mai era programat să joace la Basel și Paris. La 30 de ani, Fish a fost jucător de top 10 anul trecut, ajungând chiar și la Turneul Campionilor. Printre alții, Rafa Nadal i-a transmis un mesaj de încurajare.

Și Monfils și-a încheiat sezonul

Alt jucător cu probleme medicale este Gael Monfils. Așa cum v-am povestit, pe larg, și aici, genunchiul continuă să-i dea dureri de cap francezului, așa că, după ce a pierdut, la Stockholm, în fața numărului 435 mondial, Patrik Rosenholm, Le Monf a decis, în sfârșit, să-și termine sezonul, renunțând la turneele de la Valencia și Paris. Monfils a ratat RG, Wimbledon, Olimpiada și US Open anul acesta, coborând până pe 47.

Parisul cere să se mute în februarie din 2014

Încheiem cu o altă știre care confirmă un scenariu despre care v-am scris acum o vreme. Spuneam, aici, de o serie de modificări în calendarul ATP, care se prognozează că ar urma să fie introduse din 2014 (detalii, în link). Ei bine, directorul Mastersului de la Paris, Guy Forget, a admis că susține mutarea turneului în luna februarie, măsură care ar urma să fie votată, în curând, de ATP. Paris a ajuns, din cauza eliminării săptămânii de pauză (pentru micșorarea calendarului), să fie lipit de Turneul Campionilor, situație în care mulți jucători de top aleg să se menajeze, în vreme ce alții pur și simplu nu mai vin, astfel că lui Forget îi e imposibil să garanteze un line-up consistent pentru turneul pe care îl conduce începând din acest an. Evident, consecințele sunt scăderea interesului spectatorilor, și, pe termen lung, scăderea cifrei de afaceri.

Nici în februarie nu va fi ușor de găsit un loc, dat fiind programul extraordinar de încărcat din acea perioadă, cu trei săptămâni a câte trei turnee fiecare. “Vom pica dintr-o extremă în alta, dar prefer mai degrabă scenariul cu februarie, chiar dacă vom fi imediat după Australian Open”, a spus Forget.

Paris este, alături de Londra, în ipostaza mai mult decât fericită de a găzdui, pe lângă un turneu de Slam, o a doua competiție de calibru. 

Referitor la ediția din acest an, el a spus că sunt șanse aproape de zero ca Rafa Nadal să-și facă apariția la Paris-Bercy și a admis că tremură și în ce-l privește pe Federer, care, dat fiind că oricum nu mai are atât de mari șanse să termine anul primul, ar putea să nu mai joace la Paris.  

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi