Drop Shots: Cei mai stilaţi jucători, ce văd copiii de mingi şi cu cine a avut Roddick o altercaţie în vestiar

Camelia Butuligă | 29 noiembrie 2013

Pete Sampras povestește cum Roger Federer se comporta ca un puști din liceu în perioada când călătoreau împreună, iar Darren Cahill dă mesaje cifrate pe Twitter. Despre toate astea, în grupajul următor.

Revista GQ a publicat lista celor mai stilaţi 20 de atleţi din 2013. Între cei 20 de sportivi care s-au remarcat în acest an prin eleganţa hainelor se află şi trei tenismeni. Cine oare, cine oare? Bineînţeles, nu va surprinde pe nimeni că pe locul 6 se află Roger Federer. Descrierea făcută de GQ sună cam aşa: „Mare Şlem e un titlu care poate fi aplicat la fel de bine şi stilului vestimentar al lui Federer- mişcările graţioase ale marelui campion pe iarbă sau pe zgură sunt valabile şi pentru covorul roşu. Federer preferă culori potolite şi combinaţii simple, ancorate de obicei de o cămaşă albă. Pe teren, echipamentul în stil clasic este ce-l separă de restul jucătorilor. Uniforma lui albă creată de Nike, cu monograma aurită, arată mai degrabă ca vestimentaţie de lux decât ca echipament sportiv”. Frumos, nu? Cei de la GQ ştiu ei ceva: Federer e genul care ar arăta elegant şi-n pijamale sau într-o salopetă de fermier. Totuşi, bine că nu le-a arătat nimeni kit-urile lui de anul acesta.

Celelalte două alegeri m-au lăsat cu o sprânceană ridicată nadalian: Andy Murray (locul 18) şi Tomas Berdych (locul 20). Eh, nici Andy, nici Tomas nu par a fi nişte alegeri evidente pentru o astfel de listă (Djokovic, Tsonga sau Nadal mi se păreau candidaţi mai valabili), dar să auzim explicaţiile juriului.

„Murray a dovedit că este un profesionist: a adus un aer “cool” într-un sport care părea prea elitist. După ce-a revendicat Wimbledonul în numele Regatului, şi-a definitivat victoria purtând costume croite strâmt şi cravate înguste. Cu barba lui de patru zile şi părul ciufulit, poate că Murray nu este cel mai rafinat jucător din circuit, dar tocmai acest lucru îl scoate în evidenţă faţă de concurenţii săi de o frumuseţe prea manufacturată.” Au întors-o bine din condei cei de la GQ (tot englezi, hm) nu-i aşa? Să-i credem, să nu-i credem?

Să vedem ce-l recomandă pe Berdych pentru calificativul de stylish: “Berdych arată ca o combinaţie între Tom Brady şi David Beckham şi se îmbracă cu flerul şi eleganţa la care te-ai aştepta de la cei doi. Face inspirat combinaţii între elementele esenţiale din şifonierul unui bărbat: geacă motor. cămaşă şi cravată, şi mocasini.” Ok, nu ştiu dacă argumentul final a fost flerul cu care Tomas asortează diversele piese de îmbrăcăminte, dar în ultimul timp Berdych a început să arate un interes mai mare pentru modă şi haine.

Domnişoara drăguţă de la braţul lui cred că a avut un oarecare rol aici.

Dacă pe covorul roşu toată lumea arată şi se poartă impecabil, să trecem la cum se văd jucătorii atunci când sunt în focul bătăliei, adică pe teren. La Londra, copiii de mingi au vorbit despre cum se văd jucătorii de aproape şi care sunt cele mai ciudate obiceiuri pe care le-au întâlnit pe teren. “Wawrinka ne face să muncim cel mai mult, pentru că dă două mingi înapoi, dar la momente diferite.” „Nadal nu calcă niciodată pe linii.” „Gasquet vrea să servească cu mingea cu care tocmai a făcut punct, ceea ce poate fi destul de greu, pentru că trebuie s-o recuperăm din capătul celalalt al terenului.” „Nadal transpiră mult mai mult decât se vede la televizor: când se şterge, se şterge peste tot, braţe, faţă” „Când dăm sticlele de apă, le înmânăm totdeauna jucătorilor, nu le punem jos. Am făcut asta odată cu Nadal, am pus sticla pe jos şi l-am stresat un pic.”

Acum că a venit iarna, oportunităţile de a face mişcare s-au împuţinat, dar această idee made in Russia reuşeşte să îmbine sportul cu economia… la bani. Autorităţile ruseşti au instalat într-una din staţiile de metrou din Moscova un aparat care te recompensează cu un bilet gratuit de metrou dacă faci 30 de genuflexiuni în mai puţin de 2 minute. Iniţiativa face parte dintr-o campanile de promovare a Jocurilor Olimpice de Iarnă, care se vor desfăşura la Soci între 7 şi 23 februarie. Credeţi că un asemenea aparat ar avea succes în metroul bucureştean?

În metroul american, cred că cel mai mare succes l-ar avea o maşină care să necesite efectuarea unor mişcări din fotbal sau baschet. De exemplu, primeşti un bilet gratis dacă reuşeşti să plachezi cu succes un coleg pasager, sau dacă reuşeşti să înscrii 10 aruncări consecutive de trei puncte în sacoşa unei gospodine care vine de la piaţă. De ce insist cu fotbalul şi baschetul? Datorită acestei hărţi incredibile, care arată care sunt meseriile cel mai bine plătite din bugetul de stat în SUA: în majoritatea statelor americane, antrenorii de fotbal şi de baschet sunt cei mai bine plătiţi “bugetari”. În câteva state doar conduc medicii şi şefii facultăţilor. Să ne liniştim deci: fotbalul e cel mai bănos şi pe alte meleaguri.

Fotbalul american este un sport de contact dar şi tenisul poate fi! Doar că, în cazul tenisului, contactul se întâmplă… în vestiar. Iată-l pe Andy Roddick, care, într-un moment de nostalgie, îşi aduce aminte de o altercaţie pe care a avut-o cu un jucător după meci (min 1:36 în videoul de mai jos): “Ştiu că toţi sunteţi speriaţi de jucătorii de tenis (râsete). Am avut o altercaţie cu un jucător de tenis odată în vestiar. N-o să-i spun numele, o să zic doar că rimează cu Schmovak Schmokovic. Eram la US Open, eu m-am cam luat de el, el m-a bătut de m-a zvântat pe teren şi s-a dat mare apoi. Când a intrat la vestiar, m-am repezit la el şi l-am imobilizat, dar apoi mi-am dat seama că antrenorul lui de fitness e cam cât Dominic de mare şi m-am abţinut. Antrenorul meu de fitness are 1.75 şi poate să se strecoare printre stropii de polaie dacă vrea, deci… am lăsat-o baltă”. Andy Roddick – Schmovak Schmokovic: 1-0.

Povestea lui Andy e cu referire la episodul petrecut între cei doi la US Open 2008. Atunci, Roddick l-a ironizat din nou pe Nole, după ce acesta chemase în repetate rânduri trainerul la meciul cu Robredo din optimi, acuzând probleme la șold, gleznă, stomac, plus clasicele probleme de respirație. Întrebat despre șansele lui în meciul cu Nole din optimi, Andy a replicat fără să stea prea mult pe gânduri: „Cred că are vreo 16 accidentări diferite acum. Am șanse bune”, s-a amuzat americanul, tot el întrebându-se dacă nu cumva pe listă ar trebui adăugate și boli precum gripa aviară sau antraxul. „Ori cheamă prea ușor trainerul, ori e cel mai curajos tip din toate timpurile”.

Declarațiile nu i-au picat prea bine sârbului, care, după ce l-a învins în patru seturi, a dat un interviu on-court să-i zicem… neinspirat, spunând, printre altele, cât de mult s-a bucurat să-l bată în fața propriilor lui suporteri. Nole a ieșit din arenă într-un cor de huiduieli, și așa s-a scris unul dintre multele capitole care l-a costat din plin la capitolul popularitate. Bineînțeles, de atunci Nole și-a schimbat și dieta, și discursul.  


Pete Sampras a povestit câte ceva despre cum e Roger Federer în vestiar. Foarte pus pe șotii, adică. „Călătoream prin Asia, în 2007, pentru câteva meciuri demonstrative, și când l-am văzut mi-am zis că tipul ăsta se comportă ca-n liceu. Mi-e un pic rușine să vă zic despre așa ceva, dar Roger venea și-ți sufla în ureche sau îți spărgea timpanul țipând în spatele tău. I-a făcut asta terapeutului său de câteva ori, și erau foarte simpatici, ca doi puști din liceu. E o poveste prostuță, nimic important, dar spune multe despre atitudinea lui foarte prietenoasă. Adoră să vorbească și să râdă. E un tip foarte natural și prietenos cu cei din jurul lui, nu ia pe sus pe nimeni”, a spus Pete.

În alte știri, mai e fix o lună până când va începe turneul de la Brisbane, și, odată cu el, sezonul 2014.

Iar de final, avem această conversație dintre Darren Cahill și Sorana Cîrstea, de pe Twitter. L-o fi ofertat Federer?

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi