Drop shots: Aventura chiliană, Fed Cup şi Challenger-uri

Camelia Butuligă | 6 februarie 2013

Drop shots: Aventura chiliană, Fed Cup şi Challenger-uri

 

Aventura chiliană a început cu succes!

În sfârşit, marea revenire a anului s-a întâmplat. Aseară la 23.00 ora noastră, Rafa Nadal a intrat cu prietenul său Pico Monaco pe un stadion plin, pentru a juca dublul din primul tur al turneului VTR Open. Ce am putut să văd pe streamul care îngheţa la fiecare câteva secunde? Rafa e tot Rafa! Ticurile sunt prezente, aranjatul sticlelor, ritualul pre-serviciu etc. Topspinul ucigaş este acolo şi el, mai ales pe dreapta în cros. Mersul de tigru bengalez care tocmai ce-a văzut o gazelă de partea cealaltă a fileului este şi el prezent. All is right with the world! Lucruri noi: Rafa e foarte bun la fileu. Trebuie să mărturisesc că este prima dată când îl văd jucând dublu şi sunt impresionată. John McEnroe nu mi se mai pare un nebun care bate câmpii acum (a ridicat câteva sprâncene când a declarat acum ceva vreme că Nadal are cele mai bune volee dintre jucătorii de top).

Şi acum, chestiile importante: Rafa a purtat un tricou polo (!) idee care m-a descumpănit complet. Şi după ce că era polo, tricoul avea o culoare complet ne-rafaelită: albastru închis! Sper ca această scăpare a celor de la Nike să fie doar temporară şi să-l vedem în curând pe Nadal în culorile vii cu care ne-a obişnuit. În plus, o să fie şi mai uşor de identificat pe streamurile astea. Altfel, fizic, Rafa mi s-a părut un pic mai solid decât când ne-a lăsat la Wimby, lucru care era de aşteptat după atâta pauză. Meciul a fost o formalitate, a durat doar o oră şi s-a încheiat sec cu 6-3 6-2. Fac pariu că Cermak/Dhouly s-ar fi pregătit mai bine în off-season dac-ar fi ştiut că vor da în turul unu de Nadal :)

 

După meci, chilienii au mai pus de-o ceremonie, în care lui Rafa i s-a înmânat o medalie uriaşă într-o casetă  la fel de uriaşă şi apoi a fost rugat să scrie ceva într-o carte, uriaşă şi ea. Rafa s-a conformat şi a scris (cu dreapta, mâna pe care poartă şi celebrul ceas de 500 000 de euro) câteva rânduri îngrijit caligrafiate. N-am înţeles exact ce-a scris din cauza streamului precar dar mai ales  a faptului că nu înţeleg spaniola –  îmi închipui că Nadal le-a mulţumit frumos chilienilor dar a refuzat oferta lor de a le deveni preşedinte, pentru că are un program foarte aglomerat şi în plus, Tio Toni n-ar fi de acord.

Aventura chiliană continuă în seara aceasta, tot la ora 23.00 (ora noastră), când Rafa va disputa primul meci de simplu cu tânărul argentinian devenit peste noapte vedetă, Federico Delbonis. Acesta, calificat pe tabloul principal, l-a învins în primul tur pe mai bine clasatul Guido Pella, care, în timp ce conducea cu  6-2 şi servea pentru meci în setul doi, şi-a pierdut serviciul şi apoi următoarele două seturi la tie-break: 2-6 7-6(4) 7-6(1). L-o fi străfulgerat brusc faptul că va juca cu Nadal în turul următor?

 

Fed Cup

Azi încep meciurile din Grupa 1 a Fed Cup, din care face parte şi România. Meciurile au loc în Israel, iar fetele noastre sunt în sub-grupa C (sunt patru în total: A; B; C şi D), împreună cu Israel, Polonia şi Turcia. Meciurile sunt în format round-robin, şi prima clasată din sub-grupa noastră va juca cu prima clasată din sub-grupa A (Austria, Belarus, Croaţia, Georgia) pentru un loc în play-off-ul World Group II în aprilie.

Pentru asta, fetele noastre (Sorana Cîrstea, Andreea Mitu, Raluca Olaru, Cristina Dinu) trebuie să iasă pe primul loc în grupă. Probabil meciurile cele mai grele vor fi cu Polonia, pentru care joacă surorile Radwanska şi Israel, care o are pe Shahar Peer. Deocmdată plouă în Israel şi începerea meciurilor a fost amânată. Azi România era programată cu Polonia (13.30 GMT), mâine cu Israelul şi poimâine cu Turcia, ambele după amiaza. Sâmbătă după amiaza vor juca cu o echipă din sub-grupa A, în funcţie de clasament. Le urăm mult succes fetelor!

În sub-grupa B se află şi echipa Marii Britanii, condusă de simpatica Judy Murray. Aceasta a dat un interviu în care s-a declarat uşurată că a evitat echipele Poloniei, Bielorusiei şi României: “Polonia o are pe Agnieszka Radwanksa, care este top 5, şi Bielorusia o poate convoca pe Azarenka, cea mai bună jucătoare din lume. România este de asemenea o echipă foarte solidă. Au cam patru fete în top 50. Aşa că sunt foarte fericită că am reuşit să le evităm pe toate trei.” Cu ocazia Fed Cup celebrul său fiu, Andy, le-a transmis un video de încurajare în care a urat fetelor şi mamei succes şi apoi a adăugat, şugubăţ, că speră că fetele vor rezista bine la glumele lui Judy săptămâna asta :)

 

 

Veşti din universul paralel al Challenger-urilor

Regula let-ului, care este aplicată deja la turneele Challenger, începe să facă primele pozne. Nu ştiu dacă va avea un impact asupra scurtării partidelor, dar efectul comic este garantat. Jucătorii sprintează ca arşi după servicii care se transformă în scurte, asta dacă îşi amintesc că nu mai există let şi trebuie să joace mingea chiar dacă atinge fileul! La Challengerul din Dallas de exemplu, canadianul Vasek Pospisil s-a oprit liniştit după ce un serviciu al adversarului a atins fileul, apoi şi-a amintit că trebuie să joace mingea dar era prea târziu.

Apropo de challenger-uri, Djordje Djokovic a fost învins de Radu Albot din Republica Moldova cu 3-6 6-3 6-2 la Bergamo în primul tur. Interesant este că mezinul familei Djokovic a primit wild card la 13 din 21 din turneele profesioniste la care a participat până acum. Inclusiv la Bergamo. Numele Djokovic este o monedă forte, dar dacă micul Djordje nu începe să capitalizeze, o să se transforme într-o povară greu de purtat. Fratele mai mare Marko ştie de ce.

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi