Drop shots | Alt anunț surpriză de la Federer; Rafa face pe Dj-ul, iar Djokovic scrie cărți

Adrian Țoca | 24 iulie 2013

Plus: Sampras crede că recordul de șapte titluri la Wimbledon e în siguranță, câte turnee joacă Hingis și o listă cu link-uri utile de unde puteți cumpăra cărți de tenis.

Federer începe sezonul 2014 la Brisbane

Altă mișcare interesantă din partea elvețianului în ce privește calendarul său. După mulți ani în care a început sezonul la Doha sau la turneul demonstrativ de la Kooyong, fie, cazul de anul acesta, a intrat direct în Australian Open fără un turneu pregătitor, anul viitor el va schimba această tradiție. Cei care au dat lovitura sunt cei de la Brisbane, care îl vor readuce pe elvețian în Australia la un turneu pregătitor pentru AO pentru prima oară în cinci ani (anunțul oficial, în video). Brisbane 2014 are loc între 29 decembrie și 5 ianuarie și este un turneu cu o imagine excelentă în rândurile fanilor, respectiv jucătorilor. Andy Murray este campionul ultimelor două ediții.

Conexiunea lui Federer cu Australia nu ține doar de cele patru titluri cucerite la Australian Open. Federer a fost pregătit de doi australieni de-a lungul timpului: regretatul Peter Carter și Tony Roche.

Noua rachetă nu e încă sigură de jobul ei

În altă ordine de idei, Federer încă nu a confirmat dacă va mai folosi noua rachetă și după turneul de la Gstaad, în turneele de pe hard-ul nord-american, urmând să ia o decizie după această săptămână.

De altfel, Jon Muir, managerul general al Wilson Racquet Sports, a spus că noua rachetă, un prototip, este construită în întregime pe baza feedback-ului primit de la elvețian și a cererilor acestuia, amintind că procesul nu e nici pe departe încheiat și că Federer încă ar putea să renunțe. Muir a mai spus că racheta nu este un Wilson Blade 98, așa cum majoritatea specialiștilor în echipament s-au pronunțat. „E un prototip. Nu e ceva ce producem și vindem clienților noștri”.

Martina, nu doar un turneu

Scriam aici despre revenirea Martinei Hingis pe teren pentru turneul de la Carlsbad. Ei bine, între timp s-au mai adăugat alte competiții pe lista ei. Elvețianca în vârstă de 32 de ani va mai juca dublu și la Toronto, Cincinnati, New Haven și, cel mai important, la US Open, dovedind că apariția de la Carlsbad nu e doar o stratagemă de marketing, pentru a-și promova colecția de haine – Tonic by Martina Hingis – prin care este partener oficial al turneului cu pricina. La Carlsbad și la US Open, Hingis va juca alături de Daniela Hantuchova, încă nu s-a anunțat cu cine va juca Martina la celelalte trei.

Hard-ul nord-american pierde teren?

Ar fi o manieră neașteptată prin care să se ajungă ca dorințele lui Rafa Nadal să devină realitate, dar Peter Bodo scrie despre sentimentul că seria nord-americană de hardcourt care precede US Open pierde teren. Jurnalistul citează ca motiv lipsa de interes a jucătorilor europeni, care domină ca importanță circuitul, pentru turneele nord-americane, respectiv absența unor superstaruri americane care să tragă după ele aceste turnee. Bodo compară, spre exemplu, turneele din această săptămână, Gstaad, Umag (Europa, zgură) și Atlanta (SUA, hard), ajungând la concluzia că turneele europene, deși sunt pe o suprafață care, teoretic, și-a terminat sezonul de vârf, continuă să atragă mai mulți jucători de top. De asemenea, el mai vede o posibilă explicație și în faptul că greii circuitului nu mai văd o necesitate în a pregăti extensiv un Slam prin prezența la mai multe turnee premergătoare, citând exemplul lui Djokovic, care a putut câștiga Australian Open sau Wimbledon fără să joace vreun turneu înainte. În loc de concluzie, Bodo spune că o serie premergătoare ca la carte este cea care precede Roland Garros. Ce-i drept, ca o completare personală, nici US Open-ul în sine nu a mai ajutat prea mult în ultimii ani la păstrarea acelei imagini de strălucire pe care o căpătase, la un moment dat, US Open Series. Înghesuit de ploi și de plângerile jucătorilor, al patrulea Slam al anului are ceva ani de când a oferit o ediție cu adevărat memorabilă, iar cumva asta s-ar fi putut reflecta și asupra turneelor premergătoare. Articolul complet al lui Bodo e aici.   

DJ Rafa

Că tot am amintit de Rafa, campionul spaniol e în continuare la Mallorca, în vacanță, așa că a combinat plăcutul cu treburile contractuale, făcând pe barmanul și pe DJ-ul la o petrecere organizată de Bacardi la Mallorca. Rafa este imaginea campaniei Champions Drink Responsibly. În ce privește turneele, Rafa va fi prezent în Canada și la Cincy, dar fără Toni Nadal, cel care va reveni alături de nepotul său abia la New York.

Djokovic va publica o carte despre nutriție

Știm deja că Novak Djokovic atribuie o mare parte din succesul pe care l-a avut în ultimii trei ani schimbărilor din dieta sa. Acum sârbul se pregătește să povestească și altora cum a reușit, și o va face publicând o carte care se vrea un ghid de cum să-ți îmbunătățești performanțele pe baza nutriției. „Serve to Win” se va chema cartea, care va fi publicată înainte de US Open. 

Novak, cel care a câștigat cinci dintre cele șase titluri de Slam după ce a trecut la un regim fără gluten, substanță la care s-a descoperit că e alergic, spune că schimbările făcute l-au ajutat să fie mai sănătos și mai focusat și că „au făcut diferența”.

Treizecizero.ro a tratat pe larg, în acest articol, subiectul faimoasei transformări suferite de Nole la începutul lui 2011.

În altă ordine de idei, pentru cei interesați să cumpere câteva dintre cele mai faimoase biografii ale campionilor din tenis, cărțile despre Sampras, Agassi, Nadal sau Ilie Năstase pot fi găsite în link-urile următoare. Recomandare bonus, „Jocul interior și tenisul”, despre care v-am mai amintit în serialul „în transă” (partea I | partea a II-a | partea a treia).

Așadar:  

Andre Agassi – Open  

Pete Sampras – In mintea unui campion. Invataturile unei vieti petrecute in tenis  

Rafa Nadal – Rafa. Povestea mea
 

Ilie Năstase – Mr.Năstase. Autobiografia
 

Recomandare bonus: Jocul Interior si Tenisul – Timothy Gallwey

 

Sampras crede că recordul de la Wimbledon e-n siguranță

Pete Sampras, cel care deține împreună cu Roger Federer recordul de titluri la All England Club, fiecare câștigând în șapte rânduri, spune că nu crede să rămână (și) fără acest record pentru o bună bucată de timp. „Nu știu să fie cineva care să câștige Wimbledonul de cinci sau șase ori în următorii 10 ani”, a spus Pistol Pete, care îl vede pe Andy Murray drept ținta restului plutonului la US Open. „El este favoritul la New York”, a spus Sampras.

„Pe iarbă, jocul lui Roger era foarte dominant. Jocul meu a fost foarte dominant. Murray o să mai câștige la Wimbledon, Djokovic o să mai câștige, dar nu văd un joc într-atât de bun încât să ajungă la șapte titluri. Dar poate mă înșel”, a spus Sampras. 

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi