Drop Shots | A abandonat meciul, furios pe o decizie de arbitraj; Tsonga riscă US Open; plus jocul scurtelor

Adrian Țoca | 11 iulie 2013

Dacă un (ex)american, Bogomolov, nu dă prea mulți bani pe meciurile pe care le joacă, un alt american, Mardy Fish, ar face orice să poată juca din nou la capacitate maximă.

Alex Bogomolov: Abandon rar întâlnit

Retragerile din meciuri se întâmplă, în 99 la sută din cazuri, din cauza unor probleme medicale care nu îi mai permit respectivului să continue jocul. Nu și în cazul lui Alex Bogomolov, protagonistul unei faze rarisime. Supărat pe o decizie de arbitraj, ruso-americanul s-a enervat, și-a strâng lucrurile, a dat mâna cu adversarul, l-a înjurat pe arbitru și dus a fost.

Totul s-a întâmplat la Challenger-ul de la Winnetka (Illinois, SUA), în semifinale, cu Bogomolov, care acum reprezintă din nou Rusia, l-a întâlnit pe americanul Bradley Klahn. La scorul de 6-4, 4-6, 1-2, Alex Bogomolov avea de salvat o minge de break, dar s-a oprit la o minge trimisă aparent lung de Klahn, din două potențiale motive: fie a crezut că mingea e out, fie a fost deranjat de faptul că o persoană din tribună a strigat out. Fie ambele, pentru că e posibil ca Bogomolov să fi crezut că mingea va ieși în out, pentru ca apoi să invoce faptul că a fost deranjat de fanul cu pricina. Cert e că arbitrul a văzut mingea bună și a dat punct (și, implicit, game) lui Klahn, moment în care s-a întâmplat ce puteți vedea mai jos:

Klahn a purces în a pierde finala cu Jack Sock (tânărul american intrând cu ocazia asta în Top 100), în vreme ce Bogomolov riscă acum o potențială amendă.  

Bogomolov nu este însă singurul care pleacă de pe teren în astfel de condiții. Conform colecției de incidente faimoase petrecute pe terenurile de tenis prezentată anul trecut de Treizecizero.ro, Goran Ivanisevic și Jeff Tarango au făcut și ei la fel. În 2000, Ivanisevic pleca de pe teren la Brighton, după ce și-a rupt toate rachetele și n-a mai avut cu ce să joace. Iar Tarango a plecat chiar din timpul unui meci jucat la Wimbledon, într-un dintre scandalurile faimoase ale tenisului.

Și Ilie Năstase a fost printre personajele principale ale unui moment asemănător.

Despre toate aceste incidente puteți citi AICI: | Toate incidentele din tenis care au dus la descalificări: înjurături, palme, lovituri, crize de nervi. Și doi români. 

Tsonga este incert pentru US Open

Valul de accidentări de la Wimbledon a trecut aproape neobservat, ținut în umbră de valul de surprize, însă pentru jucătorii care au suferit diverse leziuni în primele zile ale Slamului londonez problemele nu s-au sfârșit odată cu terminarea turneului. Dacă John Isner, de exemplu, a fost ceva mai norocos, gigantul american reușind deja să revină cu victorie la Newport, alți doi dintre retrașii de la Wimbledon nu par să fie la fel de norocoși. Despre Victoria Azarenka informațiile au venit în contradictoriu. La un moment dat, se vehicula că problemele bielorusei sunt mult grave, dar Sam Sumyk, antrenorul Vikăi, a contrazis zvonurile, anunțând că fostul lider va reveni pe teren la turneul de la Carlsbad, programat începând cu 29 iulie.

Pentru Jo-Wilfried Tsonga, lucrurile arată mai rău. Francezul a spus presei din Hexagon că nu știe când va putea să se întoarcă la treabă. „Accidentarea mea este încă recentă, și nu pot să spun prea multe. Am suferit o fisură a tendonului patelar. Asta nu se vindecă în două săptămâni. E o problemă la care oboseala și-a spus cuvântul, așa că acum fac recuperare. Dar nu știm cât va dura până voi fi complet recuperat. Poate să fie o lună și jumătate, poate să fie șase luni!”, a spus Tsonga pentru LaDepeche. „Rămân optimist. Până când începe circuitul nord-american de hard mai e ceva timp, până atunci aș putea fi recuperat. Dar dacă nu sunt 100 la 100 gata, n-o să risc. Accidentarea asta îmi dă însă șansa unei vacanțe, pe care o tot așteptam de ceva vreme”. Tsonga a făcut semifinală la Roland Garros, dar s-a retras din cauza accidentării în turul 2 la Wimbledon contra lui Gulbis. 

Mardy Fish mai încearcă o dată

Între US Open 2012 și ziua de azi, Mardy Fish n-a jucat decât un turneu, cel de la Indian Wells. De atunci, o serie de retrageri, amânări și alte amânări ale datei la care ar fi trebuit să revină în circuit. Apoi a mai încercat la un challenger, unde a pierdut în turul 1. Acum, Mardy plănuiește să fie pe teren în turneul de la Atlanta, care are startul din 22 iulie, apoi la Washington, o săptămână mai târziu.

Fish recunoaște că a fost un pic cam vag în ceea ce privește explicațiile despre problema lui, dar recunoaște că totul a fost mai degrabă de ordin mental. În mai 2012, americanul a suferit o intervenție pe cord, după ce a suferit de tahicardie supraventriculară, ceea ce înseamnă mai exact bătăi incontrolabile ale inimii. S-a întors anul trecut, la Wimbledon, apoi la US Open a obținut o victorie în cinci seturi în turul 3, într-un meci cu Gilles Simon care s-a terminat în jurul orei 1 dimineața. Imediat după, Fish nu a venit la conferința de presă, iar oficialii turneului au anunțat că jucătorul primește îngrijiri medicale, fără alte detalii. Mardy s-a retras apoi înainte de meciul din optimi cu Federer.

„În primele trei luni de după US Open, în mintea mea, m-am retras definitiv și am revenit pe fiecare săptămână”, spunea Fish la începutul acestui an. Între timp, el a lucrat cu un psiholog sportiv cunoscut, s-a antrenat susținut în ultimele trei luni și se simte pregătit acum. Vede chiar și partea plină a paharului. Toată această pauză susținută i-a protejat corpul, menajat de eforturile vieții de zi cu zi în circuit. Iar cum în ultima vreme sunt mulți jucători care excelează mult după 30 de ani, Fish speră să poată face același lucru, dându-l ca exemplu chiar pe Tommy Haas. „Am făcut tot ce depindea de mine să mă pun într-o poziție din care să pot încerca să joc. Sunt gata să încerc”, a spus el.

Analiză: Ploaie de scurte în finala Wimbledon 

Interesantă analiză pe site-ul ATP, la foarte utila rubrică Brain Game, care analizează în amănunt marile meciuri din circuit. Craig O'Shannessy observă că folosirea scurtelor la Djokovic – Murray de duminică a depășit normele obișnuite într-o finală de Slam pe iarbă. Per total au fost 14 dropshot-uri, Djokovic fiind, așa cum observasem în cronica meciului, cel care a abuzat de ele, cu nu mai puțin de 10 execuții. Totuși, din cele 10, doar patru i-au adus și punct sârbului, însă, suficient de interesant, toate cele patru s-au întâmplat în seria de patru game-uri câștigate la rând de către Nole la începutul setului 3, când, aproape ieșit din meci, el a simțit nevoia să vină cu ceva nou. 

Restul scurtelor au fost nu doar nenecesare, ci și telefonate, permițându-i lui Murray câteva puncte de efect și de moral, mai ales spre finalul setului trei, când, la rându-i, a avut o serie de patru game-uri la rând.

Djokovic a mai surprins și cu o altă găselniță deloc caracteristică jocului său obișnuit, unul lipit de baseline. Liderul mondial a venit de multe ori la fileu, câștigând 58 la sută din punctele jucate în față (30 din 52). Novak a făcut și serve & volley în 10 rânduri, câștigând în cinci ocazii. Per total, toate aceste improvizații nu l-au ajutat prea mult pe Djokovic, ba chiar au fost interpretate ca un semn că Novak n-a avut prea multă benzină în rezervor și a făcut eforturi să scurteze punctele.

Abu Dhabi fără Roger și Rafa

Nu e deloc surprinzător, dar turneul demonstrativ de la Abu Dhabi va avea loc anul acesta (26-29 decembrie) fără Roger Federer și Rafa Nadal printre cei 6 participanți. Organizatorii s-au ferit să o spună direct, ba chiar au spus că păstrează ușa deschisă pentru cei doi, însă lumea tenisului vede în absența celor doi o urmare a despărțirii dintre gigantul IMG, cel care organizează turneul, și cei doi. Niciunul n-a jucat nici în 2012: Federer, neinvitat, Nadal, cu probleme medicale. 

În schimb, Abu Dhabi s-a concentrat pe obținerea semnăturilor celor doi jucători din fruntea clasamentului, Novak Djokovic și Andy Murray, ceea ce a și reușit, confirmările venind imediat după finala de la Wimbledon. Ceilalți patru jucători urmează să fie anunțați zilele următoare.

Altă porție de râs: Facebook Chat

Zilele trecute am avut o compilație a celor mai haioase declarații de la Wimbledon. Ceea ce am uitat să adăugăm acolo este recomandarea pentru Facebook Chat, extraordinar de amuzanta idee a celor de la TennGrand.com, care vin după fiecare eveniment major din lumea tenisului cu un dialog imaginar purtat de jucătorii de tenis pe Facebook, dialog punctat cu o serie de glume foarte, foarte bune, pe care cei care urmăresc zilnic tenisul sigur le vor aprecia. A apărut și episodul Wimbledon, cu jucătorii comentând turneul de la Wimbledon. Îl puteți citi aici. Enjoy! 🙂

 

Lecturi recomandate

Multe lecturi interesante post-Wimbledon, majoritatea centrate în jurul lui Andy Murray. Câteva link-uri:

| What Andy Murray knows – The Classical

| The triumph of Andy Murray. The taunting of Marion Bartoli – The Guardian

| This is what a star looks like – Sports on Earth

| Easy lies the Head – Grantland

| Andy, copil educat – Traian Ungureanu, Blogsport

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi