Dragă public Treizecizero: lansăm Lead.ro, un site de sport al vremurilor noastre și viitoare, iar pasul acesta mare este și despre tine

Adrian Țoca | 6 decembrie 2015

Treizecizero.ro este mândru să anunțe lansarea unui nou proiect editorial. Lead.ro este un site dedicat tuturor sporturilor, un site lansat cu gândul la viitor. E timpul să vă spunem cum am ajuns la acest proiect și câteva gânduri despre viitorul lui Treizecizero.

“Faceți un Treizecizero pentru toate sporturile”.

Se dovedește, chiar lucram la unul.

Suntem la momentul în care putem anunța proiectul cel mare la care am lucrat în acest an: Treizecizero.ro lansează Lead, un nou site dedicat tuturor sporturilor, gândit către viitor, conceput să îmbrățișeze noul, cu dorința puternică de a promova valoarea și de a contribui la schimbarea din jurul nostru. Un Treizecizero pentru toate sporturile.

E un moment bun, credem noi. În orice situație de criză sau de răscruce, precum cea regăsită acum în peisajul media românesc, există o oportunitate pentru progres. Orice generație are nevoie să se identifice cu un produs jurnalistic adecvat vremurilor, care să o reprezinte și să o înțeleagă. Iar jurnalismul e în toiul celei mai spectaculoase transformări din istorie. La intersecția acestor trei adevăruri s-a întrezărit pentru noi șansa de a face mai mult, în anticiparea unui moment de cotitură și de restart.

Ideea a apărut prima oară în 2013, când perspectiva micului șir de lansări de proiecte editoriale noi, lansări care se produc în aceste luni din 2015 (PressOne, Profit.ro, Republica.ro, Start-up.ro, etc, care s-au alăturat deja veteranilor Decât o Revistă, Casa Jurnalistului) era încă foarte îndepărtată, iar Treizecizero în sine era încă departe de a fi stabilizat, cu atât mai puțin să fie în postura de a deschide calea unui alt site. În fapt, chiar și asta a declanșat, în primă fază, primele gânduri: căutam soluții pentru a proteja Treizecizero, pentru a mă asigura că el va putea exista pe termen lung. Într-un prim mail trimis atunci – am găsit azi, într-o căutare nostalgică – explicam de ce cred că există piață pentru un conținut de calitate despre sport și ce anume mă face să cred că va veni o zi în care publicul pur și simplu nu va mai putea tolera resturile care i se aruncă. A urmat un lung drum de la acea idee la întâmplările grozave din acest final de săptămână (stresul ultimelor zile, lansarea, reacțiile cu care am fost primiți, sentimentul de ușurare, mica sărbătorire de după, urmată imediat de prima deplasare a unei echipe Lead și de primele decizii), în care răbdarea a fost totodată inamicul principal, cât și aliatul de bază, uneori singurul. Timingul era important, așa că o mare parte din acest interval de doi ani, ideea a stat cuminte la cutie. Ideile nu valorează însă nimic fără execuție; sunt atât de ieftine încât o echipă de 9 învățăcei ai faimosului Seth Godin a pus online, gratuit, o listă de 999 de idei de business – doar ca să demonstreze că totul stă în implementare.

Pe lângă execuție, pe lângă timingul corect, mai era nevoie de oamenii potriviți. Începând cu niște parteneri care să împărtășească aceleași viziuni, cu care să împarți greutățile drumului și bucuria victoriilor intermediare. Apoi, mulți alți prieteni au contribuit, pe parcurs, cu câte ceva. Fie și un simplu feedback. O singură concluzie s-a repetat în discuțiile cu toți cei pe care i-am consultat: ideea e corectă. Rezolvă o nevoie. Iar dacă rezolvă, înseamnă că există cerere, așa că mergeți mai departe.

Nu că ne-am fi oprit. Nu că n-ar fi fost motive.

Despre Lead.ro puteți citi în detaliu chiar pe site – despre idee, în prezentarea de început; despre logo-ul nostru drag, despre prietenii fondatori, despre regulile comunității, despre primul proiect. Sau vă puteți face deja o impresie din primele articole. Aș putea să vă mai povestesc cu lux de detalii despre cum am lucrat la Lead, în paralel cu urmăritul sezonului de tenis și cu lucrul la site-ul de față și la proiectele acestuia; aș putea să vă mai spun despre cum i-am ales numele (a fost chiar prima opțiune), cum a apărut logo-ul și cum ne-am învârtit în jurul designului până era să amețim, sau despre cum am amânat în câteva ocazii lansarea – ba că nu era ceva gata, ba că nu era momentul oportun, ba că, pur și simplu, nu se cădea în acele momente -, într-atât încât nerăbdarea mai avea puțin și dădea pe dinafară. Și cum, ca la orice lansare respectabilă, s-a lucrat până în ultima secundă. Nu se cheamă că faci lansare dacă nu tremuri până la final.

Dar, de fapt, vreau să vă vorbesc despre Treizecizero.

Aș putea să vorbesc la nesfârșit despre Treizecizero. Este și va rămâne mereu creația de suflet. Site-ul care mie unuia mi-a adus bucurii, profesionale și personale, incomparabile. Este și cel ce ne-a adus în poziția de acum, în postura de a lansa Lead.

Sunt patru ani de când am lansat Treizecizero și fiecare secundă din acest maraton a meritat. Oricum, totul a trecut ca o secundă. Tot ce a înconjurat sau a avut legătură cu acest site a fost o bucurie continuă. E greu de explicat și de cuprins în cuvinte energia care a definit Treizecizero. O energie cu o influență pozitivă imensă. Iar pentru asta, un merit imens îl aveți și voi. Sentimentul care ne-a însoțit în toți acești ani a fost că voi vreți să reușim. Și că veți fi cu noi oricând, mai ales la rău. Lângă pasiunea și energia noastră, ați adăugat mereu vorbe bune, susținere, feedback, un umăr de sprijin. Am primit cele mai frumoase mesaje posibile; voi nu știți, dar le-ați trimis de fiecare dată exact atunci când trebuia. Ca și cum ați fi fost înțeleși să faceți, pe rând, de pază la grădina Treizecizero. Ca și cum ați fi știut când trebuie să interveniți. Într-un mod inexplicabil pentru mine, ori de câte ori apărea o problemă serioasă sau o sursă de supărare și de îngrijorare dincoace, venea aproape instantaneu și un mesaj pozitiv, de încurajare de dincolo. Multe au venit după articole reușite pe site – ceea ce le face explicabile – dar și mai multe au venit din senin, în pauze de tenis, în miezul nopții, fără vreo sursă clară de motivație.

Fiecare dintre voi a contribuit. Voi, cei care n-ați scris niciodată un feedback sau un comentariu  – vă știm, vă auzim, vă simțim, sunteți mereu la datorie, deschizând site-ul chiar și când știați că, foarte probabil, ne-am luat o zi de pauză după epuizantele nopți petrecute cu ochii roșii în ecrane și cu nasul în cănile de cafea – îl deschideți doar ca să vă asigurați că toate-s la locul lor. Voi, cei care ne-ați scris mailuri – la care am râs, am zâmbit, ne-am însuflețit, sau ni s-a făcut inima  cât un purice de emoții. Voi, cei care ne-ați certat din prea multă dragoste – am înțeles și am știut că ne vreți și mai buni, că vreți să ajungem departe pentru voi.  

Fiecare dintre voi înseamnă o părticică din Treizecizero. Scrisul poate fi o treabă extrem de solitară, cu atât mai mulți când trebuie să repeți din nou și din nou și din nou. Dar eu unul nu m-am simțit niciodată singur – nu i-am întrebat, dar suspectez că nici ceilalți. Momentele în care primim mesaje înfrigurate în care articolul e cerut mai repede pe site sunt ca un cocktail de bucurie și presiune. La fiecare articol, am simțit că o ceată de priviri curioase mă pândește călduros dintr-un colț de cameră. La fiecare surpriză pe care v-am pregătit-o, am pus atâta căldură și migală am fost omenește în stare la acel moment, cu speranța că o veți primi ca atare și vă veți bucura de ce primiți. De fiecare dată, am adăugat mai mult decât era nevoie, mai mult decât am fi fost obligați să o facem. Toți cei care au contribuit major la acest site au făcut la fel: Camelia și-a pus, nu o dată, toată energia în joc, cu prețul unor lungi perioade de ineficiență. Bogdan, omul-minune din spatele multor efecte speciale de pe site, și-a pus în joc nopțile. Cu toții, sănătatea. N-am fost niciodată o echipă prea mare, așa cum ați avut, poate, sentimentul. Asta, pentru că toți au înțeles că e imposibil să faci ceva peste medie dacă nu dai un efort excepțional. Convingerea asta și suportul vostru ne-au regenerat, după fiecare efort care ne-a lăsat storși.

Ironia pregătirilor: în vară, când ne-am jucat cu un proiect anonim, neasumat, pe care l-am botezat Tu Ce Vrei Să Citești pe Un Site de Sport și care făcea rolul unui mini-teaser pentru apariția Lead, am întrebat, pe pagina de Facebook creată special (între timp devenită pagina de Facebook a Lead), cum ar trebui să fie un site de sport în viziunea cititorilor. Unul din comentarii a căzut sec: Intrați pe Treizecizero, vedeți acolo tot ce trebuie să știți.

Vă apreciez pentru că ați făcut toate astea posibile. Ați încurajat călătoria noastră și v-ați alăturat ei, înțelegând că avem o țintă comună și că ne ajutăm unii pe alții să ajungem acolo. De aceea, acum, când suntem într-un moment așa de special al acestui drum, vreau să vă spun că Treizecizero va rămâne în continuare la fel de important pentru noi. N-o să aibă de suferit după apariția Lead, după cum n-o să treacă pe planul secund. Ba chiar sperăm să beneficieze din noul context. Ni s-a recomandat sau am fost întrebați de ce nu l-am transforma într-o secțiune a noului site. Sau, de ce nu, noul site să fie chiar Treizecizero, regândit și extins pe toate celelalte sporturi. Însă, pentru mine, lucrurile au fost mereu foarte clare. Mie unuia, site-ul mi-a schimbat viața și ne-a pus în poziția din care sperăm că o vom putea schimba în bine și pe a altora. De aceea, mi se pare important de precizat că focusul meu și al echipei nu va scădea în ce privește Treizecizero.

Dimpotrivă. Suntem deja nerăbdători în ce privește noul sezon – ce an se anunță în tenis! Ne gândim la noi idei, ne gândim ce să îmbunătățim, cum să îl ținem mereu în ton cu timpurile. Cum să adăugăm valoare, nu să i-o luăm.

***

Suntem foarte bucuroși și mândri de ce am realizat, suntem recunoscători pentru toate cuvintele frumoase și foarte încântați că am lansat Lead. Aceleași sentimente le puteți avea și voi. Sunteți parte din ceva special – noi așa credem – și puteți fi mândri că ați fost aici încă de la început sau din prima parte a poveștii. Puteți fi mândri că un site de nișă, site-ul vostru, a lansat un proiect care-și propune mainstream-ul  – fix invers față de cum se întâmplă de obicei. Puteți fi mândri de Lead – dacă el există, e și pentru că voi ați demonstrat că publicul din România vrea un asemenea conținut.

În același timp, cum tocmai ce ne-am triplat volumul de muncă, lucrurile nu se anunță deloc ușoare, așa că ne vom baza și pe mai departe pe sprijinul vostru. Treizecizero are acum un partener de drum, o gură de foc în plus, o altă misiune pe care și voi v-o puteți asuma. Puteți duce mesajul mult mai departe. Puteți ajuta așa la limpezirea discursului public în media. Puteți pune presiune pe cei care nu vă informează. O țară puternică e o țară informată corect. Lucrurile nu se schimbă ușor, însă totul devine mult mai realizabil când suntem mulți, tot mai mulți. De asta a apărut Lead, la urma urmelor, ca să ducem mai ușor mesajul către un public mai mare, dincolo de barierele unui sport.   

Avem nevoie de autenticitate în meseria noastră. Avem nevoie de mai multă substanță. De mai mult context. De mai multe surse de inspirație. Și mai multă pasiune. De fapt, nu numai în jurnalism. Nu e nicio rușine să cerem mai mult de la noi.

Avem nevoie ca fiecare să facă bine pe parcela lui. Nu vorbe, nu doar idei, ci acțiuni. Să facă bine mai ales când nu e obligat să o facă. Dacă da, totul va fi bine. Reamintiți-vă declarația lui Horia, de după ce a câștigat Turneul Campionilor: credea și înainte că poate, dar faptul că a ieșit pe teren și chiar a pus în aplicare ce credea că poate, câștigând Wimbledonul, a schimba totul pentru el. Puterea faptelor e imbatabilă.

Așadar, avem timingul, avem energia, avem ideile, vă avem pe voi. Habar nu avem ce poate fi în față. Dar cum să nu avem încredere? Apropo de asta, mi s-a părut foarte potrivit cum a reieșit, fără să ne propunem așa, primul Main Story al Lead.ro. Titlul conținea așa: “am căzut”, “cum ne ridicăm”, “echilibru”. Nu putea fi mai potrivit, pentru sportul românesc, pentru presă, pentru ce ne mai trebuie.

Urmează un an mare. Pentru fanii sportului, greu de găsit un an mai bun decât unul cu Jocuri Olimpice, cu un Campionat European de fotbal la care revine și România; pentru fanii tenisului, continuă aceleași vremuri fantastice, în care avem privilegiul să urmărim o generație specială, în frunte cu doi jucători ajunși până în fruntea ierarhiilor lor. Românii vor fi în continuare pretendenți la marile titluri, vom spera la Grand Slamuri și la marile turnee. Vom spera în Fed Cup. Va fi frumos.

Suntem fericiți să intrăm pe acest drum. Va fi infernal, o să mai și cădem. Vom căuta să îl facem cât mai captivant, cu multe surprize, multe idei, multă imaginație, multe experimente. Poate suna naiv, dar, hei, așa suna și Treizecizero acum patru ani.

Așa că ne uităm către viitor, către noua generație, către schimbarea în bine a ceea ce depinde de noi. Și vrem să ne distrăm în timp ce facem toate astea. Cu sprijinul vostru, totul pare realizabil. Iar dacă ne va ieși, vom fi ținuți minte drept Lead, cel care a pornit de la Treizecizero, cel care a pornit de la dragostea pentru tenis.

Și pentru că nu trebuie să uităm niciodată de lucrurile care ne schimbă viața, o frază care mie mi-a rămas în minte de la o zi tăcută din noiembrie: “Vă rugăm, nu vă opriți. Sunt mii de oameni în spatele vostru”. Gândiți-vă că sunteți o mulțime, nu sunteți singuri.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi