Două victorii din patru la debut: Ana Bogdan obține o întâlnire cu Barty, Irina Begu câștigă un meci al nervilor tari

Radu Marina | 31 ianuarie 2021

Sezonul 2021 a (re)început, în sfârșit, și a adus și primele victorii românești. La Melbourne, Ana Bogdan și Irina Begu au trecut în runda a doua a turneelor WTA 500, acolo unde Simona Halep este calificată direct. Mihaela Buzărnescu și Patricia Țig au fost eliminate.

Ana Bogdan a adus prima victorie românească pe un tablou oficial al sezonului de tenis 2021 la Yarra Valley (Melbourne, WTA 500), după 6-2, 6-2 cu Kamilla Rakhimova – o rusoaică de 19 ani, care s-a făcut remarcată anul trecut, cu o prezență în turul doi la Roland Garros. Pentru Ana acesta a fost primul meci din noul sezon. 

După accidentarea suferită la Praga, care i-a afectat întreg sezonul 2020, Ana a mai jucat doar trei meciuri, câștigând unul. Astfel că o victorie reconfortantă, fără semne de întrebare, precum cea pe care a obținut-o azi poate însemna mult la nivel de încredere. 

Clasată pe locul 93 mondial, Ana va avea parte de un meci mare în turul următor. Se va vedea cu Ash Barty, liderul mondial și favorita principală de la Yarra Valley. Va fi prima lor întâlnire, însă partida va fi o provocare pentru ambele jucătoare. E drept, mai mult pentru Ana, care va juca pentru prima dată cu un lider mondial WTA. 

Și pentru Barty meciul e o provocare, atât pentru că se va afla la primul ei meci oficial după un an întreg, cât și pentru că va avea în față o adversară redutabilă (nu trebuie uitat că Ana s-a descurcat bine când a avut în față jucătoare valoroase, vezi meciul cu Sofia Kenin de la RG sau meciurile cu Garbine Muguruza).

La Gippsland Trophy, lucrurile n-au mers tocmai bine pentru Mihaela Buzărnescu și Patricia Țig. Mihaela a fost învinsă categoric de Daria Kasatkina (6-1, 6-1), în doar o oră de joc – iar evoluția acestui meci ar putea surprinde, până într-un punct, dacă ținem cont că Mihaela a venit în Australia având în spate trei meciuri bune pe care le-a jucat la Dubai. Dar revenirea după o pauză lungă e întotdeauna dificilă, iar o zi nefastă, la care se adaugă o adversară inspirată (cum a fost Kasatkina), poate face orice meci unul expeditiv. 

În partea cealaltă, Patricia Țig a fost eliminată de Timea Babos, după 7-6, 6-3, într-un meci în care a fost chinuită de durerile la spate și a cerut intervenția fizioterapeutului în câteva rânduri. 

Patricia a revenit în primul set de la 3-5 la 6-5, însă acela a fost singurul moment în care s-a aflat la conducerea meciului. De acolo, Babos a dus setul în tiebreak, l-a câștigat la cea mai mică diferență (mini break-ul decisiv a venit la 5-5), ca apoi setul doi să fie decis de un break izbutit de unguroaică  încă din debut. 

Ziua în Australia s-a încheiat însă cu o veste bună. În ultimul meci al zilei la Gippsland Trophy, Irina Begu a învins-o pe favorita 11 a turneului, Saisai Zheng. A fost 3-6, 7-5, 6-4 pentru Irina, care s-a impus după aproape trei ore. Victoria în fața chinezoaicei, o jucătoare clasată pe locul 42 mondial, cu un joc special, defensiv și foarte variat, este primul succes al Irinei în 2021, în încercarea ei de a aduce în noul sezon forma excelentă de anul trecut. 

Victoria e prețioasă și pentru că Irina nu câștigase nici măcar un set în fața lui Zheng în două meciuri precedente. De altfel, nici de data asta nu a fost ușor, meciul fiind un adevărat maraton, cu reveniri și întorsături de situație: în setul doi, Irina s-a văzut egalată de la 5-2, dar a făcut un break pe final de set și a dus setul în decisiv. În decisiv, a revenit de la 0-2, a salvat o minge de break la 3-3 și apoi, la 4-4, a avut un game greu pe serviciu. Ca apoi să pună totul în retur și să obțină o victorie muncită și importantă. 

Următoarea oponentă pentru Irina este Aliaksandra Sasnovich (90 WTA). Cele două s-au mai întâlnit o singură dată, în finala turneului de la Seul (2015), cu victoria Irinei, 6-3, 6-1. 

Ce altceva e important de știut

-Mihaela Buzărnescu și Alize Cornet s-au calificat în optimile de finală în proba de dublu la Gippsland Trophy. Buzărnescu/Cornet au trecut în trei seturi, 6-4, 2-6, 10-2, de Renata Voracova/Makoto Ninomiya. Pentru un loc în sferturi, cele două se vor duela cu favoritele 6 Carter/Stefani. 

-Simona Halep va juca mâine primul meci oficial din 2021, împotriva rusoaicei Anastasia Potapova (prima întâlnire). Meciul va avea loc pe Margaret Court Arena, în jurul orei 09:30, ora României. Simona este prezentă și pe tabloul de dublu la Gippsland Trophy, unde face pereche cu Daria Gavrilova.

-Venus Williams a câștigat primul ei meci din august 2020 încoace. La 40 de ani, Venus a trecut clar de Arantxa Rus, 6-1, 6-3, iar următoarea sa adversară va fi Petra Kvitova, favorita 4, în ceea ce va fi unul dintre cele mai interesante meciuri ale acestui început de an. Kvitova – V. Williams este una dintre cele mai interesante rivalități din circuitul WTA: s-au întâlnit de șapte ori (4-3 Kvitova) și toate meciurile au avut nevoie de decisiv. 

-Tot mâine vor debuta Serena Williams (vs. Daria Gavrilova, meciul 3 pe Margaret Court), Elina Svitolina (vs. Andrea Petkovic, meciul 3 pe 1573 Arena) sau Karolina Pliskova (vs. Elisabetta Cocciaretto, după meciul Svitolinei).

-Nu uita: la Melbourne se joacă nu mai puțin de șase turnee simultan, într-un interval de opt zile, un adevărat record. E vorba de trei turnee WTA 500, două turnee ATP 250 și ATP Cup – care preced Australian Open. Asta înseamnă un total de 388 de meciuri în această săptămână, incluzând aici un record de 98 de meciuri ce urmează să se joace miercuri.

Susține jurnalismul 30-0 în noul an

Fă-ți abonament pe un an la 30-0+ ca să susții 30-0 și proiectele noastre și ai acces la conținut exclusiv, dedicat abonaților – plus alte surprize!

Toate încasările sunt investite în menținerea și dezvoltarea produselor jurnalistice premium ale 30-0 și Lead.ro.

Poți să sprijini 30-0 și proiectele noastre și cu o comandă din Shop-ul 30-0.

Susține-ne ca să putem face mai mult conținut valoros și să avem un impact mai mare!


Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi