Două sfertfinaliste la dublu! Irina Begu și Raluca Olaru au o zi excelentă, se califică în sferturi la Paris

Adrian Țoca | 4 iunie 2017

Irina și-a câștigat meciul de dublu, apoi, ceva mai târziu, era în tribune să o susțină pe Raluca. O zi grozavă pentru cele două, care s-au calificat împreună în sferturile de finală la Roland Garros. O premieră pentru Raluca, a doua ocazie a carierei pentru Irina

Roland Garros este oferit de

Pe lista axiomelor nescrise din tenis o putem adăuga și pe asta: celebrul “letdown spot”, în engleză – adică un moment în care o cădere (fie ea mentală, fizică sau chiar și de motivație) se anunță inevitabilă într-un moment din viitorul foarte apropiat. Mai de fiecare dată, astfel de căderi apar după o victorie mare, relevantă dintr-un motiv sau altul pentru jucătorul în cauză, care necesită un consum emoțional deosebit. Ca atare, același nivel nu mai poate fi susținut în turul următor, iar rezultatul excelent anterior nu este confirmat și de o a doua victorie. Vedem asta, de regulă, în cazul outsiderilor care produc o surpriză imensă, apoi pierd prompt în turul următor.

De aceea e remarcabil cât de bine au susținut Raluca Olaru și Olga Savchuk rezultatul din turul 2, când le-au eliminat pe favoritele 5, Babos și Hlavackova. Au adăugat încă un rezultat foarte bun lângă el și au păstrat, mai important, și nivelul sus, într-un 6-3, 3-6, 6-2 cu Dabrovski/Xu.

Spuneam data trecută de ce acela a fost un rezultat în mod particular relevant pentru Raluca; ea a confirmat acum că a doborât un zid atunci, unul pe care încearcă să îl treacă de foarte mult timp.

“Într-un fel, pentru mine încărcătura a fost mult mai mare în meciul trecut, pentru că a fost ca o barieră pe care am depășit-o. Iar în meciul ăsta, chiar și după ce am pierdut setul doi n-am mai simțit acea dezamăgire, nu mi-am zis: aaaa, am condus și iar suntem egalate. Nu. Am simțit că oarecum suntem acolo și am încercat să ne redresăm în primul rând tactic, dar și ca atitudine. De la 2-1 în decisiv, după ce și-a ținut Olga serviciul, iar am avut un moment din acela de liniște și luciditate. Știam exact ce-am de făcut și, oarecum, faptul că am pierdut setul doi m-a făcut să fiu mai hotărâtă în setul trei“.

Raluca se referă la replica excelentă dată de echipă după ce setul doi, în care au flirtat cu desprinderea decisivă, a fost pierdut. În loc de panică, fetele au găsit nivelul din începutul de meci (când luaseră primele cinci game-uri la rând) și l-au depășit. Au fost iarăși momente cu schimburi foarte intense și un tenis de o calitate excelentă. Tensiunea și încărcătura poate n-au fost la fel ca în turul anterior, dar asta n-a împiedicat-o pe Raluca să fie atât de concentrată încât, la 5-1, a ridicat brațele în aer și a zâmbit larg, sărbătorind victoria. “Eu am crezut că gata, câștigasem!”, a râs ea, la niciun minut după ce a ieșit de pe teren.

E un moment aparte pentru Raluca; ea-și vede răsplătite eforturile și răbdarea cu cel mai bun rezultat al carierei de dublu, primul sfert de Slam. “Încă nu-mi revin, sunt extrem de fericită, e unul dintre momentele la care speram să ajung în această carieră”, a spus ea, explicând apoi plusurile echipei.

“Cred că am făcut o echipă foarte bună pe teren; simt că săptămâna asta am făcut cel mai bun tenis de când jucăm împreună. Motivate amândouă, luptătoare, am comunicat foarte bine în timpul meciului și am încercat să ne ajutăm una pe alta și, tactic, cred că am fost extrem de bine puse la punct.”

“Cred că e un cumul de factori, nu e nimic ce se întâmplă peste noapte”, a continuat ea. “Am început bine sezonul, apoi cumva poate au intervenit așteptări, acele suișuri și coborâșuri în parcursul fiecărei jucătoare și, evident, și al echipei. Acum, sincer, nu cred că vreuna din noi a avut așteptări de la turneul acesta și pur și simplu ne-am dorit să intrăm pe teren și să ne facem treaba cât mai bine, fără să ne gândim la alte lucruri și cred că asta a ajutat.”

Urmează acum un meci cu una dintre perechile favoritele la titlu, Hingis/Chan. “Deocamdată vreau să mă bucur cât mai mult de victoria de azi și să o savurez din plin. Ele, evident, sunt jucătoare foarte titrate, au cam rupt săptămâna asta din ce-am văzut, au avut și rezultate notabile anul ăsta. Acum nici nu contează; important e să ne vedem de treaba noastră și să avem același nivel de joc ca și în această săptămână. Trebuie să facem abstracție de cine sunt ele și ce rezultate au avut și să ne concentrăm pe ce avem de făcut ca să ne câștigăm punctele.“

Dincolo de ultimele două victorii, Raluca e foarte mulțumită că a putut ține nivelul sus două meciuri la rând cu adversare redutabile. Acum e în ape netestate. “Vreau să mă bucur de fiecare moment. Embrace everything“, a zâmbit ea, adăugând și motto-ul pentru de-acum-înainte: “Să mergem în continuare pe direcția asta și nu să ne culcăm pe o ureche și să zicem că, gata, totul bine. Nu, cred că secretul se regăsește în muncă continuă și trebuie să ne ținem de lucrul ăsta“.

Sferturi! @raluca1olaru

A post shared by Treizecizero (@treizecizero.ro) on

Irina: „La dublu joc relaxată și se vede”

Irina, la rândul ei, era relaxată după victoria cu Duan/Peng (6-4, 6-2). Traseul de la dublu i-a prins super bine și a șters cu totul amărăciunea de la simplu, ba chiar pare să fi adus ceva în plus. “Dublul este o altă probă, bineînțeles că după ziua de luni eram dezamăgită și nu vedeam lucrurile atât de clar. Dar la dublu încerc să fiu cât mai relaxată, să mă bucur, să-mi fac jocul. Probabil că acesta este unul dintre motivele pentru care nu mai reușesc să câștig la simplu în momentul de față, nu mai reușesc să joc cu lejeritate, nu mă mai bucur de ceea ce fac. În același timp, la dublu în momentul de față sunt mult mai relaxată și cred că asta se vede“.

S-a văzut azi, într-un meci fluent, dominat destul de clar ea și de Saisai Zheng, cele două continuând seria jocurilor excelente împreună, deși sunt la prima competiție împreună. “N-am mai jucat dublu atât de mult pentru că nu mai am clasament. Însă de anul acesta e regula aceea care îți permite să intri cu clasamentul de dublu, așa că am mai avut ocazia să joc. N-o să mai joc turneu de turneu, dar cu siguranță o voi face la turneele mari”.

Precedentul ei sfert de Slam la dublu a fost în 2012. “Da, la Australian Open, cu Monica Niculescu. Cum să nu țin minte. Țin minte și când am câștigat primul turneu când eram mică. Sunt amintiri pe care n-ai cum să le uiți, le păstrezi cu drag. A fost în 2012 cu Monica“.

Irina și Zheng vor avea un meci greu în sferturi, cu învingătoarea dintre Dellaqua/Barty și Pavlyuchenkova/Gavrilova. “Da, dar sunt sferturi de finală la dublu la Slam. E o ocazie bună!“, conchide Irina.

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi