Două într-o zi: Monica Niculescu o învinge pe Radwanska, se califică în finala de la Nottingham

Treizecizero | 14 iunie 2015

Monica Niculescu va juca finala de la Nottingham, după ce a învins-o pe Agnieszka Radwanska în semifinala disputată duminică dimineață. În aceeași zi, Florin Mergea a câștigat titlul de dublu la Stuttgart.

Era și timpul pentru ca Monica să intre într-o perioadă de formă precum cea de acum: după multe înfrângeri în meciuri strânse, trageri dificile și momente frustrante, Monica s-a îmbarcat acum într-o serie respectabilă de nouă victorii consecutive: ceva mai târziu, azi, va juca pentru a 10-a. Și, odată cu asta, pentru al treilea titlu WTA al carierei.

Victoriile aduc victorii și foarte multă încredere: s-a văzut asta în semifinala câștigată azi de Monica, 5-7, 6-4, 6-0 cu fostul număr doi mondial, Agnieszka Radwanska. Într-o confruntare foarte plăcută ochiului, în care am putut vedea probabil toate procedeele tehnice posibile, Monica a copleșit-o pe Aga în ultimele două seturi cu un joc ofensiv și cu răspunsuri la orice a încercat poloneza. 

Încrederea Monicăi a ajutat-o să revină în meci încă din primul set: Aga s-a desprins la 5-2, apoi a ratat mingi de set la 5-4; Niculescu a egalat, dar și-a pierdut din nou serviciul când a servit la 5-6. Setul secund a văzut taberele inversate: Agnieszka a fost cea care a alergat după egalare, dar a obținut-o pentru scurtă durată. Iar în decisiv, Monica a fost măiastră, ajungând la fiecare punct, atacând fileul și debordând de încredere.

Este, așadar, al cincilea sezon consecutiv în care Monica joacă într-o finală WTA – o mărturie a constanței jucătoarei cu poate cel mai neobișnuit stil din circuitul profesionist feminin, și o răsplată frumoasă pentru o sportivă care a fost într-atât de curajoasă încât să-și asume să fie diferită. În 2011 și 2012, ea a jucat finala la Luxemburg, pierdută de fiecare dată; în 2013, a câștigat primul titlu al carierei la Florianopolis, iar anul trecut s-a impus într-o săptămână de grație la Guangzhou.

Va avea acum șansa unui al treilea titlu. Din cauza amânărilor impuse de ploaie, finala a fost, într-un final, mutată luni, de la ora 13:00, ora României, iar adversara româncei va fi Ana Konjuh. Aceasta din urmă, o croată de 17 ani pe care a învins-o recent și Irina Begu la Roland Garros, a jucat azi două meciuri: întâi a învins-o în sferturile de finală pe S. Vickery, 6-2, 6-2, apoi a trecut, după alte câteva pauze pricinuite de ploaie, de Alison Riske, cu 6-4, 6-3.

Konjuh nu s-a regăsit, până la urmă, în situația greu de imaginat în care să joace trei meciuri într-o zi, pentru că organizatorii au decis să lase meciul pentru luni, la ora 11, ora locală (13:00 în România). Va fi prima întâlnire directă între cele două jucătoare.

În teorie, românca e programată s-o întâlnească marți pe Barbora Strycova, în primul tur la Birmingham, dar e foarte posibil ca prezența Monicăi la turneul următor să aibă de suferit, în urma amânărilor de la Nottingham.

Niculescu va urca 12 locuri, până pe locul 49. Sau, cu un titlu, ar putea ajunge până pe locul 42. 

Cu finala Monicăi și cu titlul reușit tot azi de Florin Mergea la Stuttgart, bilanțul românesc pe 2015 este acum de șapte titluri și zece finale. 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi