Dominic Thiem și Alexander Zverev își vor disputa titlul la US Open! O revenire în cinci seturi pentru Sasha și o victorie impresionantă pentru Domi în semifinale

Radu Marina | 12 septembrie 2020

Dominic Thiem va juca a patra lui finală de Grand Slam a carierei și a doua în acest an, după ce l-a învins, într-un meci mult așteptat, pe Daniil Medvedev.
Domi îl va întâlni în finală pe Alexander Zverev, care a revenit pentru prima oară în carieră de la 0-2 la seturi.
Duminică, unul dintre ei va deveni primul nou campion de Grand Slam pe care-l va da tenisul masculin în ultimii șase ani.

US Open este oferit de

Bucură-te de US Open așa cum se cuvine, echipat corespunzător! Pe durata US Open, ai parte de o reducere grozavă în Shop-ul 30-0, valabilă la șosetele colorate! Primești 40 la sută discount dacă folosești codul de voucher MUSTHAVESOCKS.

Plasează-ți comanda AICI.

Dominic Thiem și Alexander Zverev sunt finaliștii turneului masculin al ediției 2020 a US Open.

Thiem a câștigat meciul vedetă al turneului, semifinala cu Daniil Medvedev, 6-2, 7-6 (7), 7-6 (5), într-un duel a cărui intensitate și calitate a fost pe măsura așteptărilor, majoritatea specialiștilor considerându-i pe cei doi cei mai buni jucători rămași în turneu. Mai puțin previzibil a fost scorul: puțini ar fi luat în calcul faptul că Medvedev nu va câștiga măcar un set. Dar, deși a servit pentru set și a avut câte o minge de set atât în setul al doilea, cât și în al treilea, rusul s-a văzut de fiecare dată întors de un Thiem parcă indestructibil. Austriacul nu a fost încurcat nici măcar de durerile evidente de la piciorul drept, în zona tendonului lui Ahile, pentru care a cerut un timeout medical la finalul setului al doilea, nici de cele două căzături suferite în timpul meciului.

„El a jucat ca un campion”, a rezumat, simplu, Medvedev.

Dominic Thiem d. Daniil Medvedev: 6-2, 7-6(9), 7-6(7)

Ar putea părea surprinzător că Medvedev – care nu pierduse niciun set în drumul către semifinale, își cedase serviciul doar de trei ori (!) în 68 de game-uri și avea un ascendent asupra lui Dominic Thiem după victoria categorică obținută anul trecut la Rogers Cup – să nu câștige nici măcar un set împotriva austriacului în semifinala jucată la US Open.

Și nu i-a lipsit mult să reușească asta. A condus cu 5-3 în setul doi, a avut o minge de set în tiebreak, un alt avantaj de 5-2 în setul trei, plus o minge de set la 5-4. N-a concretizat nicio șansă avută, ceea ce iar ar putea să mire, date fiind experiența și viclenia lui. Dar deasupra tuturor acestor oportunități ratate de rus a fost Dominic Thiem, jucătorul mai lucid și mult, mult mai puternic. 

Într-un meci care s-a ridicat adesea așteptărilor, unde calitatea și intensitatea n-au lipsit, Thiem și-a confirmat statutul de favorit și a făcut exact ceea ce fac de obicei jucătorii mari: a răspuns oricărei provocări primite și și-a ridicat nivelul ori de câte ori a fost nevoie. A fost prompt, a fost clar în intenții și execuții și a gestionat fiecare moment mai greu – că a fost un break al adversarului, că au fost probleme fizice – cu multă claritate.

Nu i-a fost ușor, dar a făcut ca în multe momente să pară ușor. Iar dacă adăugăm și problema de la glezna dreaptă, pentru care a avut nevoie de intervenția fizioterapeutului, și presiunea pe care a avut-o de gestionat după descalificarea lui Djokovic, când toată lumea și-a întors privirea spre el ca principal favorit să câștige, în fine, un titlu de Grand Slam, atunci avem un puzzle greu de rezolvat. Dar unul căruia Thiem i-a dat până la urmă de cap. Mai are de pus câteva piese în locul potrivit și visul lui se împlinește. 

Pe Mededev nu-l scoți ușor de pe teren, iar în cazul rusului, acea agresivitate sufocantă, cu lovituri fulgerătoare – o agresivitate pe care Thiem o demonstrează des când îl are în față pe Rafa Nadal – dă mult mai rar roade. Daniil se folosește bine de forța venită din partea cealaltă a fileului, acoperă bine terenul și, de cele mai multe ori, adversarul pierde puncte fără să înțeleagă ce sau unde a greșit. 

Însă după ultimul lor meci (jucat în Canada), când Thiem a reușit doar patru game-uri în două seturi, austriacul a venit mai pregătit. A adus la meci un joc agresiv, dar nu ultraagresiv, echilibrat, dar nu defensiv. Nu pasiv. A jucat ce trebuie și cât trebuie, or asta l-a surprins pe Medvedev, care timp de un set n-a înțeles mare lucru: nici de unde să apuce meciul, nici care ar fi cele mai bune soluții pentru a contracara ceea ce i-a propus Thiem.

Astfel că după un set în care Domi a adunat doar șapte winnere și patru erori neforțate, n-a pierdut niciun punct cu primul serviciu și a avut procentaj de 100% pe fiecare minge jucată la fileu, Medvedev s-a trezit pe partea greșită a unui 6-2 surprinzător.

Sigur, așa cum se întâmplă în general, rusul a revenit, s-a adaptat și a găsit în cele din urmă o breșă în jocul solid făcut de austriac: a început setul doi cu break, a urcat apoi la 4-2 și 5-3, dar avantajul i-a scăpat rapid din mână. De la 5-3, Thiem a întors setul, l-a dus în tiebreak, a salvat o minge de set la 5-6 și s-a distanțat la 2-0 la seturi.

Mai trebuie spus că Medvedev n-a scăpat din mână setul printr-o cădere de nivel, ci pe fondul unui joc foarte bun și dur al austriacului – care a reușit să câștige punctele esențiale. Pe când Medvedev n-a excelat la acest capitol sau n-a fost suficient de alert. Și asta, probabil, pentru că toate cele cinci meciuri ale sale la New York au fost câștigate relativ ușor și, cu o mică excepție (a revenit de la 2-6 în tiebreak-ul primului set cu Rublev), n-a fost nevoit să întoarcă, n-a jucat prea mult timp sub presiune. 

În contrast, Thiem a fost dus în tiebreak de Munar în primul tur, a avut de muncit un set întreg cu Felix Auger-Aliassime și a avut de luptat patru seturi cu Marin Cilic. Sunt detalii mici, dar contează și ele.

Și setul trei a fost încă o dovadă în acest sens. A fost un set în oglindă cu al doilea, cu Medvedev pornind în forță, cu break și distanțându-se la 4-2 și 5-2. Doar că de aici, când Thiem a început să preseze și să reintre în ritm, Medvedev și-a pierdut puțin și răbdarea, și reperele, înainte să-și piardă break-ul, apoi tiebreak-ul și meciul.

“Îmi plac mult aceste meciuri mari. Să mă întâlnesc cu cei mai buni jucători din lume e ceva pentru care am muncit din greu acasă și în pre-sezon. După primul set, amândoi am jucat un tenis foarte bun și aș fi putut fi condus foarte ușor cu 2-1 la seturi. Dar sunt foarte fericit pentru că merg mai departe. A fost o semifinală foarte reușită”, a spus Domi la final. 

Alexander Zverev d. Pablo Carreno Busta: 3-6, 2-6, 6-3, 6-4, 6-3 

Nu de aceeași calitate a fost prima semifinală, dar câștigătorul ei va avea puține lucruri de obiectat: după un start de meci foarte slab, Alexander Zverev a întors meciul cu Pablo Carreno Busta, învingând în cinci seturi: 3-6, 2-6, 6-3, 6-4, 6-3. A fost prima revenire a carierei de la 0-2 la seturi pentru Zverev, petrecută exact la momentul oportun. Carreno Busta rămâne cu a doua semifinală de US Open în patru ani, în vreme ce Zverev se pregătește acum pentru prima lui finală de Grand Slam. „Mă uitam la tabelă când eram condus cu 2-0 la seturi, nu-mi venea să cred: joc o semifinală unde se presupunea că-s favoritul, și-s condus cu două seturi, și n-am nicio șansă, joc atât de prost. Știam că trebuie să vin cu ceva mai bun, să fiu un pic mai stabil. N-aș putea fi mai fericit”, a spus Zverev.

Însă semifinala lui contra lui Carreno Busta n-a impresionat. Nici măcar faptul că s-a ajuns în cinci seturi n-a făcut ca partida să capete prea multă tensiune. 

Asta și pentru că cei doi au jucat bine pe rând, nu în același timp. Carreno Busta a fost impecabil timp de două seturi, profitând și de jocul slab făcut de neamț, ca apoi Zverev să-și ridice nivelul, să crească în intensitate și să fie greu de oprit în următoarele trei seturi, reușind să câștige primul lui meci din carieră după o revenire de la 0-2 la seturi. 

Victoria asta muncită, în care a părut vulnerabil și, totuși, spectaculos, îl duce pe Zverev în prima lui finală de Grand Slam. O finală de Slam unde începuturile ezitante, greșelile ușoare sau dublele greșeli venite în momente importante – așa cum s-a întâmplat în ultimele lui două meciuri – vor fi, mai mult ca sigur, taxate. 

La ce să ne așteptăm de la finală 

Urmează meciul final al unui turneu neobișnuit, care a pornit fără cele mai mari staruri ale tenisului masculin, Roger Federer și Rafael Nadal, și care a rămas, în urma unui episod complet neașteptat, și fără cel mai bun jucător al momentului și marele favorit, Novak Djokovic, descalificat în urma unui incident în care a lovit cu mingea un arbitru de linie. Asta a deschis tabloul mai mult ca oricând, garantând practic că vom avea un campion în premieră.

În lipsa lui Federer, Nadal și Djokovic, turneul masculin are finala pe care, cu puține excepții, toată lumea o aștepta. E o finală între doi jucători care stau de câțiva ani la un (mic) pas în urma lui Roger, Rafa și Nole, doi tenismeni care au crescut de la an la an, care s-au îmbunătățit de la sezon la sezon și care au așteptat mult – și au muncit enorm – ca să ajungă aici. 

Duminică, unul dintre ei va deveni campion al unui turneu de Grand Slam – un trofeu pentru care nu va fi trebuit să treacă Rafael Nadal, Novak Djokovic sau Roger Federer.

Dintre cei doi, Zverev se va afla pe un teritoriu necunoscut. N-a mai jucat o finală de Slam, nu știe cum se simte o astfel de finală, dar are experiența meciurilor mari și a finalelor importante; se poate folosi de asta. În partea cealaltă, după trei finale de Slam pierdute cu Rafael Nadal (RG 2018, 2019) și Novak Djokovic (AO 2020), Thiem are acum o șansă uriașă în față: întâlnește un rival pe care-l cunoaște foarte bine, pe care l-a învins în ultimele trei meciuri și asupra căruia are un ascendent moral: îl conduce pe Zverev cu un remarcabil 7-2 în head-to-head, câștigând cel mai recent o semifinală strânsă la Australian Open, anul acesta, în patru seturi. Austriacul a dominat și meciurile lor pe hard (3-1) și a câștigat toate cele trei întâlniri de Grand Slam cu Zverev.

Și totuși, poate că într-o astfel de finală și într-un astfel de context, presiunea cea mai mare va fi asupra lui Thiem. El e favoritul, el e jucătorul mai experimentat, el a mai fost în astfel de finale, el îl domină pe Zverev la întâlnirile directe. Ce nu e de partea austriacului sunt problemele fizice, cu acele dureri resimțite în zona tendonului lui Ahile.

Dincolo, Zverev va simți și el presiunea. Căci și pentru el e o oportunitate uriașă, dacă ne gândim cât timp i-a luat să ajungă aici. Și câte critici a fost nevoit să îndure pentru slabele lui rezultate din Slam-uri.

Altfel spus, avem toate premisele pentru o finală pe cinste. Va fi calitate, pentru că amândoi sunt capabili să aducă cel mai bun tenis al lor în cel mai important meci al carierei lor, va fi și luptă, pentru că amândoi știu ce șansă mare au în față.

Articolele 30-0 sunt susținute de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi