Dominic Thiem îl învinge pe Rafa Nadal într-un meci grozav la ATP Finals, se califică în semifinale

Radu Marina | 17 noiembrie 2020

Duelul dintre ultimii doi câștigători de turnee de Grand Slam a fost unul dintre cele mai bune meciuri ale anului. A câștigat Dominic Thiem, 7-6, 7-6, iar austriacul se desprinde în fruntea grupei, cu două victorii din primele două meciuri. Victoria lui Tsitsipas cu Rublev, din a doua confruntare a zilei, înseamnă că Thiem e primul calificat în semifinale.

DOAR AZI AI o reducere de 30 la sută la tricoul My Forehand (is better than yours), valabilă până la finalul zilei! Ca să folosești reducerea, aplică codul de voucher NOVAK30.

În ciuda faptului că meciul nu era unul decisiv pentru calificarea în semifinale, s-a simțit că miza era una mai mare decât meciul în sine: pentru amândoi, era vorba de transmiterea unui mesaj. Thiem încearcă să-și continue asaltul pentru intrarea în Top 2 – lucru nemaireușit de cineva din afara Big Four de 15 ani -, iar pentru asta, o victorie la Nadal înseamnă mult.

Pentru prima oară în istoria rivalității dintre Dominic Thiem și Rafael Nadal, Thiem reușește să-l învingă de două ori la rând pe spaniol, după ce în începutul de an îl elimina pe Rafa în sferturi la Australian Open, în patru seturi. Acum, la ATP Finals, Thiem a replicat acel succes, în două seturi dure și echilibrate în ceea ce Domi a numit ca fiind ,,unul dintre cele mai bune meciuri” pe care le-a jucat vreodată. 

Cu acest succes, Thiem ajunge la șase victorii obținute în fața lui Rafa din 15 meciuri și, mai important, e foarte aproape de o nouă calificare în semifinalele ATP Finals.

E drept, ca să treci de un jucător ca Rafa Nadal într-o formă fizică bună, trebuie să atingi, în același timp, un nivel de joc și de concentrare aproape ireal. Uneori nu e suficient să joci doar bine, alteori nu e suficient să fii doar concentrat și să reziști mental când îl ai în față pe Nadal. 

Dar, de ceva vreme, Dominic Thiem le combină într-un mod ireproșabil, devenind unul dintre cei mai dificili adversari ai lui Rafa. Timp de peste două ore și 25 de minute, Thiem a aruncat înspre Nadal aproape 40 de lovituri direct câștigătoare, a stat aproape de el, n-a clipit, a revenit ori de câte ori a fost nevoie și a arătat o tărie mentală remarcabilă – lucru care se reflectă în aceste seturi echilibrate, complicate, pe muchie de cuțit, pe care tinde să le câștige mai mereu: Domi a câștigat șapte tiebreak-uri din nouă cu Nadal. Dincolo, Rafa a avut șanse, a avut ocazii de a se desprinde și de a face diferența, dar n-a putut construi pe acele momente în care s-a aflat în avantaj.

Calitatea a fost pe măsura nivelului celor doi. O sumedenie de schimburi excepționale, cu toate procedeele posibile în tenis fiind puse pe masă de cei doi. Statistica generală lovituri direct câștigătoare vs erori neforțate (62 winners vs 38 unforced) ne arată cât de bun și calitativ a fost acest meci. 

Primul set a fost enorm. Timp de mai bine de o oră, nici Rafa și nici Domi nu au avut de înfruntat vreo minge de break. S-a mers cap la cap, ambii cu procentaje de peste 65% la punctele câștigate cu primul serviciu, și cu Thiem revenind de fiecare dată din urmă, atât la 4-5, cât și la 5-6, când a servit pentru a rămâne în primul set. 

În tot acest timp, Nadal a fost jucătorul care a presat cu returul și, după ce a condus mai mereu scorul, tot el a fost jucătorul care s-a desprins în tiebreak. Părea să fie o desprindere decisivă, dat fiind procentajul bun avut de Nadal la primul serviciu. Însă, de la 5-2 în tiebreak, scor la care urma de două ori la serviciu, spaniolul a pierdut următoarele trei puncte la rând, a ratat o minge de set la 6-5, a ratat-o și pe a doua la 7-6. Ca apoi să se vadă cu setul pierdut, Domi reușind să fructifice prima minge de set avută, la 8-7. 

Thiem a făcut în tiebreak-ul primului set exact ce a făcut pe tot parcursul setului: a stat aproape de Nadal, s-a ținut tare, astfel încât să nu piardă contactul cu adversarul și a rezistat eroic presiunii la care a fost supus vreme îndelungată. Apoi, a fost jocul în sine și curajul de a fi foarte agresiv: a lovit la limită, asumându-și riscuri și încercând constant să nu îi ofere timp lui Rafa pentru a se poziționa așa cum își dorește la minge. A fost o agresivitate bine dozată, care a crescut pe măsură ce punctul a devenit mai important; cu cât momentul a fost mai de mare ca încărcătură, cu atât și nivelul de agresivitate a lui Thiem a crescut. De altfel, Thiem a încheiat meciul cu 37 de lovituri direct câștigătoare, în vreme ce Rafa a generat 25 de winnere. 

Setul doi n-a mai avut același echilibru perfect, dar intensitatea și calitatea s-au menținut. După o oră și 50 de minute, Rafa a reușit primul break al zilei, la 3-3, și a avut șansa de a se desprinde la 5-3. Doar că marea lui problemă în acest meci a fost confirmarea unui moment bun. La 5-2 în tiebreak a avut șansa de a se desprinde decisiv și de a încheia socotelile pentru primul set, dar a ratat oportunitatea. La 4-3 în setul doi a avut șansa de prelua conducerea, dar și-a pierdut serviciul imediat și a ajuns curând în situația de a înfrunta trei mingi de meci consecutive. 

La 4-5, când Nadal a servit pentru a rămâne în meci, spaniolul a comis trei erori neforțate uriașe, care i-au adus austriacului primele mingi de meci. Toate cele trei oportunități consecutive au fost salvate impecabil de Rafa, în special grație serviciului. După acest moment, egalitatea a fost restabilită – atât ca scor, dar și ca desfășurare a meciului; Thiem și-a făcut serviciul la zero și a ajuns la 6-5, Rafa a răspuns și el cu un game fulger de serviciu și a dus setul în tiebreak. 

Un tiebreak care n-a mai avut dramatismul primului, dar care a avut cam același tipar. Rafa a început promițător, a reușit un mini-break, a urcat la 2-1 – moment în care, din nou, totul s-a dărâmat pentru el: de la 3-3, a pierdut următoarele trei puncte. O diferența mult prea mare de recuperat (mai ales având în vedere nivelul atins de austriac) chiar și pentru un jucător ca Nadal, Thiem reușind să închidă meciul la a cincea minge de meci. 

Cu două victorii din tot atâtea meciuri, Thiem e acum favorit să câștige grupa ,,Londra 2012”. Austriacul va juca în următorul meci pe Andrey Rublev, jucător pe care l-a întâlnit până acum de patru ori. Victoriile au fost împărțite, Rublev câștigând în două seturi cele mai recente două meciuri (Hamburg 2019, Viena 2020).

*

Tsitsipas salvează o minge de meci, rămâne în cărți pentru apărarea titlului

Nici al doilea meci al zilei n-a fost tocmai rău. Campionul en-titre Stefanos Tsitsipas a fost la un punct distanță de dezastru, dar a evitat înfrângerea în tiebreak-ul decisivului. Rublev, care tocmai ce câștigase un raliu intens și lung, a făcut dublă greșeală la mingea de meci care a urmat, ratându-și șansa de a obține prima sa victorie din carieră la ATP Finals. Așa însă, Rublev, care a plătit prețul unui start lent pentru al doilea meci la rând, devine deja primul eliminat, Andrey nereușind să folosească momentul bun pe care-l avea venind la Londra, drept unul dintre cei mai în formă jucători din lume.

A fost 6-1, 4-6, 7-6 (6) pentru Tsitsipas, iar rezultatul înseamnă că Dominic Thiem e în semifinale, Rublev e out, iar meciul de joi dintre Stefanos și Rafa Nadal, din runda a treia (22:00, ora Ro), devine unul eliminatoriu, câștigătorul urmând să-l însoțească pe Thiem în ultimii patru. Dacă va fi măcar jumătate din calitatea meciului pe care l-au avut cei doi anul trecut, de asemenea în grupele de la Londra, asta înseamnă că vom avea parte de un meci excelent. „Știu că va trebui să sufăr fizic, dar vreau mult să câștig. Va fi o provocare grozavă”, a spus grecul.

Până acolo, Djokovic – Medvedev și Zverev – Schwartzman sunt meciurile de miercuri.

https://twitter.com/TennisTV/status/1328740638406406144?s=20
https://twitter.com/TennisTV/status/1328736327932710917?s=20
https://twitter.com/TennisTV/status/1328726359108182017?s=20
https://twitter.com/TennisTV/status/1328722682389684224?s=20
https://twitter.com/TennisTV/status/1328717429472694273?s=20
https://twitter.com/TennisTV/status/1328711719250780170?s=20
https://twitter.com/TennisTV/status/1328709999019876352?s=20

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi