Dominație totală: Djokovic e din nou impresionant, îl învinge pe Nadal în finala de la Beijing. Wawrinka și Muguruza, ceilalți campioni ai săptămânii

Treizecizero | 11 octombrie 2015

Novak Djokovic câștigă al 6-lea titlu la Beijing și al 8-lea al sezonului, continuându-și astfel un an stelar cu o nouă victorie în fața lui Rafael Nadal.

Una dintre glumele care au făcut carieră la un late-night show american de televiziune era cea care începea cu „You know the economy is so bad that…” și se continua cu un exemplu adesea imprevizibil, subliniat triumfător de râsetele audienței și de band-ul emisiunii. Apoi poanta se repeta succesiv, în cascadă, într-un ritm tot mai rapid, cu alte exemple tot mai hilare. Analogia i se potrivește lui Novak, dar nimeni din circuit nu pare dispus să râdă. Djokovic e atât de bun încât nici nu a trebuit să transpire de-a lungul turneului, și tot n-a pierdut mai mult de trei game-uri într-un set, eveniment petrecut oricum doar o singură dată de-a lungul săptămânii. Djokovic e atât de bun încât a transformat fără mari eforturi un meci care începuse promițător pentru Nadal într-o rutină; ce părea o finală echilibrată la început a arătat precum o luptă injustă spre final. Djokovic e atât de bun încât Nadal a făcut cel mai bun set al său din ultimele luni (primul al finalei) și tot nu i-a folosit la absolut nimic. Atât de bun e Djokovic acum. Și, pe lângă asta, a mai beneficiat și de un strop de ajutor, accidentarea lui Rafa din startul setului secund, care i-a mai redus un pic din turație spaniolului, suficient cât să îi șteargă orice urmă de șansă. Până și mishit-urile l-au ajutat pe Nole, care a lovit un passing fortuit la un approach-shot ireproșabil al lui Rafa. 

Rafa a avut momentele sale de sclipire, cum spuneam, mai numeroase decât în ultimele luni, iar asta n-ar trebui să treacă neobservat și necreditat. A avut șanse de rebreak la 3-2, două la rând, apoi a dat din mână un avantaj de 40-0 în game-ul imediat următor, așa că are de ce să se simtă cumva nedreptățit de scor, limpede merita ceva mai mult din primul set. Dacă va putea să construiască pe fundația acestei săptămâni, Nadal ar putea încheia sezonul pe o notă pozitivă, care să-l ajute în startul anului următor. Djokovic l-a surclasat însă cu o excelență susținută, cu o consistență neegalată de nimeni din lume la acest moment, transpusă prin lungimea milimetrică a loviturilor, plasament, fluență, un backhand dinamită și, peste toate, încredere. O încredere care l-a ajutat să survoleze potențialele momente de panică din mijlocul setului 1. Poate jucat într-o altă locație, Nadal ar fi scos mai mult din acest meci, dar condițiile de hard slow de la Beijing îi surâd sârbului, dovadă cele 29 de victorii consecutive adunate în capitala Chinei. Forehandul lui Rafa, deși îmbunătățit, n-a putut străpunge prea mult defensiva lui Djokovic, care a operat curat, încheind finala la 6-2, 6-2, într-o oră și 30 de minute, 62 de puncte vs 43, cu un raport de 23 -7 la capitolul winners. Singurul moment de nesiguranță a sârbului a fost la ceremonia de premiere, când a confundat Beijingul cu Shanghai-ul.

Până la urmă, preview-ul făcut de Rafa, „Novak este dintr-o altă ligă decât mine la acest moment” s-a arătat cât se poate de precis. Rafa a conchis cu o altă frază succintă, dar exhaustivă: „Novak trebuie felicitat nu numai pentru azi, ci pentru unul dintre cele mai impresionante sezoane din istoria sportului nostru”. 

Cei doi finaliști se îndreaptă acum, alături de restul Top 20, către Shanghai, către penultimul Masters al anului. Condiții de joc ceva mai rapide, probabil, dar la cum stau lucrurile, orice alt rezultat în afara unui titlu al lui Djokovic ar fi o surpriză remarcabilă. 

Garbine câștigă cel mai important trofeu al carierei 
 
La câteva zile după ce a împlinit 22 de ani, Garbine Muguruza și-a validat cel mai bun an al carierei cu cel mai important titlu, primul ei Premier Mandatory. Asta, într-un an în care a jucat finala la Wimbledon. De mâine, Garbine, campioană nu mai departe de 2012 într-un challenger la București, va urca pe locul 4 în lume, la doar un singur punct de locul al 3-lea, ocupat de Maria Sharapova. În schimb, a depășit-o pe rusoaică în Race to Singapore, ceea ce înseamnă că Muguruza va fi cap de serie numărul 2 la WTA Finals, după Simona Halep, care poate acum să fie în aceeași grupă cu Sharapova la turneul de final de an.

 
Finalistă săptămâna trecută la Wuhan, Muguruza a spus că a rămas cu un gust amar pentru că n-a putut duce la capăt finala de acolo cu Venus Williams (a abandonat la 6-3, 3-0). Traseul din Beijing a ajutat-o însă să uite rapid dezamăgirea de la Wuhan. Garbine le-a învins pe Falconi, Lucic-Baroni, Mattek-Sands, Radwanska și Timea Bacsinskzy, pe ultima revenind în ambele seturi, de la 2-5 în primul și de la 0-2 în al doilea. 
Timea n-are de ce să fie supărată, iar declarațiile ei exprimă foarte bine asta. A patra elvețiancă în Top 10 din istoria tenisului a spus că e incredibil de fericită pentru drumul pe care l-a parcurs în ultimii ani. „Uitându-mă în urmă la ce am realizat am pielea de găină, pentru că drumul a fost atât de lung și de greu. Aș vrea să-i dedic turneul antrenorului meu, Dimitri (n.r.Zavialoff). Îți mulțumesc că m-ai ajutat zi de zi. Acum doi ani aproape că mă retrăsesem. L-ai dus pe Stan Wawrinka în Top 10, acum m-ai adus și pe mine în Top 10. Îți mulțumesc pentru tot!”.
 
Wawrinka reapare cu un nou titlu
Apropo de Stan, și el se numără printre campionii acestei săptămâni. Un titlu venit cumva pe neașteptate, și care contrazice teoria conform căreia Stan obișnuiește să intre în hibernare între Slamuri. Wawrinka l-a expediat pe un Benoit Paire rămas fără resurse după ce, la rândul său, a fost autorul unei săptămâni excelente. Stan își adaugă titlul la Tokyo alături de cele de la Chennai, Rotterdam și, bineînțeles, cel de la Roland Garros, pe lista celui mai bun an al său.
 

Cifre
– Nadal are acum un bilanț de 67-30 în finalele ATP
– Djokovic câștigă al 56-lea titlu al carierei și își îmbunătățește bilanțul pe 2015 la 68-5. Nole are 23-4 versus Top 10
– Djokovic în Beijing: 29-0. Djokovic în finale jucate în China + Australia: 15-0
– Nadal vs Djokovic, la general: 23-22. Este rivalitatea cu cele mai multe meciuri din Era Open, urmată fiind de Djokovic – Federer, cu 42 (21-21) și Lendl-McEnroe, cu 36 (21-15)
– Wawrinka în finale: 11-9
– Victorii vs Top 10 de la începutul lui 2011 încoace: Djokovic 111, Nadal 59, Federer 57, Murray 37, Wawrinka 28.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi