Domi e din nou competitiv. Cele mai interesante momente ale startului US Open

Treizecizero | 29 august 2023

Prima victorie a lui Dominic Thiem într-un Slam după aproape trei ani a fost momentul de vârf al primei zile la US Open 2023.


Dominic Thiem

Fostul campion de la Flushing Meadows a dat semne că revenirea lui la un nivel competitiv devine tot mai plauzibilă – cel mai recent, la Wimbledon – dar acum a primit și o confirmare, printr-o victorie impresionantă cu deloc comodul Alexander Bublik (6-2, 6-3, 6-4). A fost, absolut remarcabil, prima victorie a austriacului într-un turneu de Grand Slam tocmai de la Australian Open 2021 încoace. În acest timp, Thiem a lipsit 10 luni după o operație la încheietură, a ieșit din primii 300 și s-a confruntat și cu probleme de încredere și de competitivitate la revenire. Nimic din toate astea nu mai contează acum; și, după ce Domi a coborât atât de jos, nici măcar declarațiile arțăgos-ofensatoare ale lui Bublik de după meci nu i-au stârnit vreo reacție.

Novak Djokovic

Una din cele mai simple (dacă e ceva simplu în tenis) preluări de loc 1 din istorie s-a petrecut luni, după ce Novak Djokovic l-a învins pe francezul Alexandre Muller, 6-0, 6-2, 6-3. A fost tot ce a avut nevoie Djokovic pentru a reveni pe primul loc în clasamentul ATP indiferent de ce se va întâmpla în restul turneului cu el și cu Alcaraz. Dansul în jurul primei poziții a celor doi va continua însă în următoarele luni.

Holger Rune

La trasul liniei, înfrângerea lui Holger Rune, favoritul 4 al tabloului masculin, devine cel mai important rezultat al primei zile. Rune, care s-a plâns înainte de meci că e trimis să joace pe Court 5, n-a putut să-și adune jocul pentru a-i pune probleme solidului Roberto Carballes Baena (6-3, 4-6, 6-3, 6-2). Danezul a spus mai apoi că a încercat să obțină o explicație pentru programare, dar că nu va arunca vina eșecului pe terenul pe care a jucat. În apărarea lui, Rune a avut dificultăți din cauza unei probleme la genunchi, pentru care a și primit un medical time-out. „Nu îmi pun problema să nu joc un turneu dacă am o problemă. Sigur, dacă ar fi ceva periculos, n-aș juca. Dar nu mă verific pentru orice”, a spus el.

Alți capi de serie care au ieșit luni, pe lângă Rune și Bublik: Auger-Aliassime (15), Musetti (18), Korda (31).

Caroline Wozniacki

Party like it’s 2009. Caroline Wozniacki și-a făcut reintrarea în circuit cu o victorie contra Tatianei Prozorova (6-3, 6-2), obținând astfel biletele pentru un meci cu Petra Kvitova care o să-i stârnească un pic pe nostalgici. Cele două campioane de Slam au 15 întâlniri la activ, înșirate pe toate suprafețele și categoriile de turnee, de la Slamuri la Jocuri Olimpice și WTA Finals, prima dintre ele datând din 2009.

A fost abia al treilea turneu de la revenirea în tenis pentru Wozniacki, a cărei primă finală la US Open datează din 2009; a doua a venit în 2014.

Coco Gauff

După tot succesul recent, cu titlurile de la Washington și Cincinnati, era pe undeva de așteptat ca Gauff să aibă parte de un start complicat sub presiunile luminilor de la US Open. Adversara din primul tur, rutinata Laura Siegemund, era adversara ideală pentru a-i crea ceva dureri de cap lui Gauff, care a scos până la urmă meciul la capăt, nu fără stres: 3-6, 6-2, 6-4 pentru numărul 6 mondial. Dacă Wozniacki vs Kvitova se va simți ca un duel al deceniului trecut, Gauff (19 ani) vs Mirra Andreeva (16 ani), confruntarea din turul următor, va fi una a deceniului viitor.

Meciul nu a fost lipsit de momente tensionate, Siegemund fiind acuzată că își ia în mod deliberat prea mult timp pentru a o încetini pe oponenta ei. Veterana germană a avut un discurs emoțional despre acest subiect:

Maria Sakkari

O înfrângere în primul tur la un Grand Slam e o pastilă greu de înghițit pentru o jucătoare de Top 10; trei înfrângeri consecutive e o poveste cu totul diferită. De înțeles de ce Sakkari, favorită 8, a izbucnit în lacrimi după eliminarea prematură de la New York, învinsă de Rebeka Masarova, 6-4, 6-4. Sakkari a câștigat ultima oară un meci de Slam la Melbourne, în turul al doilea, pierzând apoi cu Muchova la RG și cu Kostyuk la Wimbledon.

Ce-i drept, la cald, Sakkari nu a exclus opțiunea unei pauze de tenis în perioada următoare.

Ajla Tomljanovic

Ce multe se schimbă într-un an în tenis. La ediția din 2023, Ajla Tomljanovic a fost una dintre eroinele turneului, întâi prin jocul reușit – poate cel mai bun nivel al carierei -, apoi prin faptul că s-a întâmplat să fie ea cea care i-a încheiat cariera glorioasă Serenei Williams.

Un an mai târziu, Ajla abia ce a jucat primul meci al sezonului, după o îndelungată pauză din motive de accidentare la genunchi peste care a trecut cu mare dificultate. Victoria reușită cu Panna Udvardy (3-6, 6-2, 6-4) e cu atât mai specială. Ajla se va vedea cu numărul 4 mondial, Elena Rybakina.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi