Djokovic rezolvă restanța, Sharapova și Radwanska revin în semifinale. Wimbledon intră în linie dreaptă cu sferturile băieților

Andrei Năstase | 8 iulie 2015

Ultim sosit în sferturile masculine, Novak Djokovic îl va revedea pe Marin Cilic. Serena Williams – Maria Sharapova și Garbine Muguruza – Agnieszka Radwanska sunt cele două semifinale ale fetelor.

Wimbledon este oferit pe 30-0 de

Întrerupți din cauza întunericului luni, Djokovic și Kevin Anderson au revenit astăzi pe teren pentru a-și încheia socoteala restantă. S-a pornit de la 2-2 la seturi (Nole a revenit de la 0-2), astfel că mini-meciul de azi a fost mai degrabă un concurs de sprint: cine lua setul lua și meciul. Iar acesta a fost – nu fără ceva emoții – Nole.

Anderson a început la serviciu, și tot sud-africanul a avut primele două șanse de break, anulate de sârb în game-ul patru. De acolo, fiecare jucător avea să-și apere fără emoții propria repunere, cu Anderson adăugând încă opt ași la bogata recoltă de luni, când ținuse aceeași medie de opt ași pe set.

S-a mers cap la cap până în jocul 11, când sud-africanul a făcut două duble la rând și i-a oferit lui Nole două mingi de break. Sârbul avea să o accepte chiar pe prima, iar în jocul următor reușea patru puncte la rând, de la 0-30, pentru a închide un meci peste așteptări de complicat: 6-7 (6), 6-7 (6), 6-1, 6-4, 7-5. “Până la ultima minge n-am fost sigur de victorie; cred că a fost unul dintre cele mai dificile meciuri pe care le-am jucat la Wimbledon. Poate chiar unul dintre cele mai grele din carieră”, recunoștea Nole, care și-a stabilit o întâlnire cu Marin Cilic în sferturi. Croatul este surprinzătorul campion de la US Open, iar anul trecut, pe aceeași iarbă de la All England, l-a împins pe Djokovic în cinci seturi. 

De cealaltă parte, Anderson a rămas să se-ntrebe ce-ar fi fost dacă? Ce-ar fi fost dacă reușea una dintre cele două mingi de break din decisiv? Ce-ar fi fost dacă-l întâlnea chiar el pe Cilic, cu posibilitatea unei semifinale de Grand Slam? “Evident, e foarte dificil acum. Cred că am fost foarte aproape, deci sunt puțin dezamăgit. Dar sunt și multe lucruri pozitive în această înfrângere”, declara Anderson imediat după meci. 

Revenind la ziua fetelor, căci ele rezervaseră cele două arene principale, trebuie spus că favoritele au mers – fără excepție, dar cu ceva emoții – mai departe.

Mariei Sharapova i-au trebuit trei seturi și multă răbdare pentru a trece de Coco Vandeweghe. Rusoaica nu a fost în ziua ei bună, a adunat 10 duble greșeli, a pierdut primul ei set din turneu (după ce servise pentru meci la 5-4) și a avut o mulțime de mingi de break de salvat – 14. Însă, așa cum face de obicei, Maria a găsit o cale și a câștigat cu 6-3, 6-7, 6-2. Sharapova ajunge astfel în a cincea ei semifinală de Wimbledon și a 20-a semifinală de Grand Slam. “Am dominat destul de clar primul set și începutul setului secund, dar lucrurile mi-au scăpat de sub control când n-am reușit să închid meciul (la 5-4). Dar m-am regrupat bine în setul trei. A trecut ceva vreme de când n-am mai ajuns în semifinale aici, iar până acum sunt mulțumită de jocul meu”, a spus Sharapova, pe care în semifinale o așteaptă vechea ei rivală, Serena, pe care nu a mai învins-o din anul 2004. Williams conduce cu un demoralizator 17-2 capitolul întâlnirilor directe.

Surpriza semifinalelor feminine se cheamă Garbine Muguruza, puternica jucătoare din Spania care la precedentele participări la Wimbledon nu reușise să treacă de turul secund. Acum, însă, Muguruza pare să adore iarba. Tânăra de 21 de ani a trecut de Timea Bacsinszky, învingătoarea Monicăi Niculescu, după un meci echilibrat (7-5, 6-3), în care Garbine a fructificat trei din cele patru ocazii de break. De partea cealaltă, Bacsinszky a reușit doar una din patru, și acesta e un bun rezumat al partidei.

“Este incredibil, sunt atât de fericită! A fost un meci foarte dificil”, a spus, roșie la față, Muguruza, prima jucătoare din Spania care face semifinală la Wimbledon în ultimii 18 ani, de la reușita lui Sanchez Vicario. “Sunt la prima semifinală de Slam, și tocmai aici. Sunt foarte bucuroasă și abia aștept meciul”.

Adversara ei de joi, Agnieszka Radwanska, se află la a treia semifinală de Wimbledon. Poloneza a jucat chiar finala de acum trei ani, iar astăzi a reușit să treacă, în trei seturi, de americanca Madison Keys: 7-6 (3) 3-6 6-3. Criza ei de formă din primăvară pare acum doar o amintire. 

“Nu cred că putea fi mai bine. A fost un meci strâns la fiecare punct, la fiecare game, așa că sunt foarte fericită pentru victorie”, declara Aga chiar pe teren, înainte să privească spre următoarea adversară: “Garbine joacă un tenis foarte bun aici. Are un stil asemănător cu cel al lui Madison, deci meciul va fi similar cu cel de azi”.

Azi, sferturile băieților: loc de surprize sau avem semifinale cu Top 4?

Puse în paralel, în perechi de câte două meciuri pe fiecare dintre arenele principale, sferturile de finală masculine de azi ne vor răspunde la întrebarea esențială: vom avea o înfruntare între primii patru jucători ai lumii în semifinale? Așa indică toate calculele, dar Simon, Pospisil, Cilic și Gasquet vor face tot posibilul să le dea peste cap. 

Poate Richard să fie cel mai îndreptățit? Francezul, posesor al unui record teribil de ghinionist la Slamuri, unde foarte rar a depășit blestematul tur al patrulea, îl vede pe Stan Wawrinka și, în teorie, francezul ar fi jucătorul mai adaptat la iarbă. Wawrinka a demonstrat însă în ultimii ani că poate juca pe orice suprafață, iar acum va încerca prima sa semifinală la Wimbledon, unicul Slam la care încă n-a ajuns în careul cu ași. Oricum, incredibilă viteza cu care, în numai câțiva ani, Stan a reușit trasee lungi și foarte lungi la toate cele patru turnee de Grand Slam. 

Bineînțeles, toată lumea își va reaminti de fabulosul meci făcut de cei doi în optimile RG din 2013, când Wawrinka s-a impus revenind de la 0-2 la seturi, 6-7, 4-6, 6-4, 7-5, 8-6. Dacă în optimi Gasquet și-a îndreptat o amintire neplăcută, exorcizând demonii meciului de anul trecut cu Kyrgios, acum el are o nouă șansă la o revanșă. Uneori, performanțele carierei vin atunci când nu se mai așteaptă nimeni. 

Marin Cilic are și el motive să creadă: anul trecut l-a chinuit serios pe Djokovic pe aceeași iarbă de la Wimbledon. În plus, are experiența unui titlu pe o suprafață rapidă. La puncte în minus, recordul său complet dezavantajos cu Novak Djokovic, despre care a și spus, la un moment dat, că a dezvoltat un complex în fața sa.

În fine, Vasek Pospisil și Gilles Simon par a avea cele mai mici șanse la un upset. Vasek, un debutant absolut la o astfel de fază a turneului, a stat mult pe teren și va avea de înfruntat un Andy într-o perioadă excelentă: Murray continuă să fie neînvins în fața oricui altcuiva în afara lui Djokovic. 

La rândul său, Gilles Simon l-a împins în cinci seturi pe Federer la Australian Open, cu revenire de la 0-2, apoi l-a condus pe elvețian cu 2-1 la Roland Garros. În ambele cazuri a pierdut, dar nu fără luptă. Gilles știe să-i dea bătăi de cap elvețianului, l-a mai și bătut în trecut, chiar de două ori în 2008, anul excelent al francezului, dar va găsi dificilă repetarea acestei isprăvi pe iarbă, într-un moment în care Federer pare să se simtă din ce în ce mai bine. 

prezintă programul sferturilor de finală la masculin

    • Novak Djokovic – Marin Cilic. Head-to-head 12-0

    • Stan Wawrinka – Richard Gasquet. Head-to-head 1-1

    • Andy Murray – Vasek Pospisil. Head-to-head 3-0

    • Roger Federer – Gilles Simon. Head-to-head 5-2

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi