Djokovic îl învinge pe Zverev în meciul decisiv pentru calificare și merge mai departe | Novak – Thiem și Nadal – Medvedev, în semifinalele ATP Finals

Treizecizero | 20 noiembrie 2020

Djokovic, care încearcă să câștige a șasea oară turneul, îl va întâlni în semifinale pe Dominic Thiem, în reeditarea finalei Australian Open de anul acesta, câștigată de sârb în cinci seturi.

Reduceri în Shop! Pregătește-ți cadourile din timp. Beneficiază de reduceri drastice în 30-0 Shop, valabile până duminică, 22 noiembrie!

70 % discount la Socks. Folosește codul de voucher BF70
60 % discount la tricouri. Folosește codul de voucher BF60
30 % discount la bundle-uri și reviste. Folosește codul de voucher BF30.

Novak Djokovic a câștigat meciul decisiv din runda a treia a grupelor ATP Finals cu Alexander Zverev, 6-2, 7-6 (4). Victoria sârbului îi asigură acestuia accesul în semifinalele competiției, eliminându-l în același timp pe jucătorul german, campion aici acum doi ani.

Djokovic, care încearcă să câștige a șasea oară turneul, îl va întâlni în semifinale pe Dominic Thiem, în reeditarea finalei Australian Open de anul acesta, câștigată de sârb în cinci seturi. În cealaltă semifinală, Rafael Nadal se va întâlni cu Daniil Medvedev. Aceasta va fi a patra lor întâlnire, până acum Rafa câștigând toate cele trei meciuri, ultimul având loc chiar la Londra, anul trecut, în grupele ATP Finals. 

Asta înseamnă că în semifinale au ajuns primii patru jucători, în ordinea clasamentului, și singurii care au câștigat anul acesta un titlu de Slam sau unul de Masters.

Nole a făcut atât cât a avut nevoie

Orice temeri ar fi avut fanii lui Djokovic în ce privește calificarea favoritului lor în semifinale înaintea acestui meci, ele au rămas doar pe hârtie. Novak a început cu o altă viteză față de oponentul său, în ceea ce a fost a treia lor întâlnire la O2 în ultimii trei ani, cu precedentele două (ambele în 2018) fiind împărțite. Nole a cedat doar două puncte în primele trei game-uri, iar un astfel de start e greu de recuperat de către Zverev, un jucător încă insuficient de asumat când vine vorba de a prelua inițiativa în meciurile cu mare miză. În fapt, asta a fost impresia lăsată de Djokovic în primul set: că este genul de meci pe care știe atât de bine cum să-l joace și cum să-l câștige, încât nu va fi nevoie de ceva special pentru a-și apropia victoria.

Și chiar așa a fost: Djokovic n-a făcut un set secund grozav, ba chiar a dat impresia, prin limbajul corpului și jocul de picioare, că ar putea fi expus. În condițiile astea, Zverev a adunat mai multe lovituri direct câștigătoare și a părut în control, gata să se strecoare cu un break și să forțeze decisivul. Djokovic a tras de el ca să împingă meciul în tiebreak, unde, în ciuda unui start mai bun al germanului, care a pornit cu un minibreak, sârbul a făcut ce face el mai bine: a câștigat punctele importante. Zverev, cu un total de 38 de lovituri direct câștigătoare și doar 19 erori neforțate, se va gândi, probabil, la cum de nu i-a fost suficient acest total pentru a obține măcar un set.

O victorie neimpresionantă, dar economicoasă și eficientă, exact de ce avea nevoie Novak înainte de weekend, când va fi (mai) greu pentru toată lumea. În semifinala-blockbuster cu Thiem de mâine, a noua sa apariție în ultimii patru la Turneul Campionilor, cel mai probabil vom vedea la lucru un alt Djokovic.

Semifinale | Novak Djokovic – Dominic Thiem

La începutul anului, Djokovic și Thiem își disputau o foarte bună finală la Melbourne, ultimul mare meci din tenisul mondial înainte de intrarea în teribila perioadă care macină nervii și resursele tuturor. Atunci, austriacul a venit foarte aproape de primul său Slam și de un salt peste multe bariere nevăzute. Thiem a ratat atunci, deși a fost, o perioadă, în pole-position pentru victorie, însă a reușit să câștige următorul turneu de Slam desfășurat în 2020, adică US Open, rezultat care l-a propulsat în linia întâi a circuitului masculin, adică printre acei jucători de la care se așteaptă să câștige orice turneu în care intră, alături de Rafa și Nole.

Mai înainte de acel meci de la Melbourne, precedenta lor întâlnire fusese chiar aici, la Londra, într-un meci realmente splendid: Thiem l-a învins anul trecut pe Djokovic (6-7, 6-3, 7-5), anunțând, cumva, că e în mijlocul unui salt valoric considerabil.

Judecând după evoluțiile celor doi din acest turneu, Thiem ar putea porni chiar favorit pentru revederea lor din semifinale. Însă asta îl plasează pe Djokovic într-o situație în care se simte ca peștele în apă, outsider într-un meci cu miză mare. Chiar dacă nivelul său nu pare la cele mai înalte cote în această săptămână, Djokovic va fi greu de bătut sâmbătă. Iar dacă Thiem va câștiga trofeul trecând de Novak și, potențial, învingându-l de două ori într-o săptămână pe Nadal, atunci va fi o performanță cu adevărat formidabilă din partea austriacului.

Semifinale | Rafael Nadal – Daniil Medvedev

Alt meci cu repetiție din excelenta ediție 2019 a ATP Finals (una mult superioară ca nivel de joc celei de anul acesta și, în general, multor ediții din anii recenți) este Nadal – Medvedev. Anul trecut, Rafa s-a strecurat în fața rusului, învingându-l în tiebreak-ul decisivului, asta după ce obținuse o altă victorie cu multă suferință în fața lui Medvedev în finala de la New York, cu două luni mai devreme.

După un sezon așa și așa în prima lui parte, Medvedev și-a regăsit un nivel mai bun în indoor, și a legat o serie frumușică de victorii, serie pe care a pus-o la bătaie în seara de dinaintea semifinalei cu Nadal, într-un meci fără vreo miză specială (afară de bani și puncte) cu deja eliminatul Schwartzman. Rămâne de văzut dacă acest meci de vineri seara târziu va avea vreun efect în nivelul fizic arătat de Medvedev sâmbătă, contra lui Rafa.

Nadal a făcut un turneu bun până acum, navigând bine printre câteva momente oscilante din această săptămână, și cu siguranță că simte în față o oportunitate enormă. E poate cea mai bună șansă a lui să câștige, în sfârșit, ATP Finals. Ca să câștige acest titlu, de care a fost mai degrabă departe decât aproape pe toată durata carierei, Nadal trebuie să găsească o cale să treacă de Medvedev, un meci totuși parcă preferabil de spaniol oricăruia dintre ceilalți doi semifinaliști, apoi să facă un meci grozav în finală și să spere că Thiem și Djokovic se vor răni reciproc suficient de mult. În teorie, ne așteaptă două semifinale lungi și bune. Să vedem ce are de oferit acest sezon chinuit în ultimele sale zile.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi