Exclusiv pentru membrii Treizecizero Plus

Deși regulamentar, serviciul de jos provoacă reacții virulente în rândul publicului

Serviciul de jos este un caz care cade într-o zonă gri: nu este împotriva regulamentului, dar este împotriva unui cod moral nescris. În ultimul timp însă, acest cod moral nescris începe să fie rescris și avem a-i mulțumi pentru aceasta lui Nick Kyrgios

Camelia Butuligă 25 martie 2019

Cel mai cunoscut serviciu „de jos” al ultimelor decenii e fără îndoială cel executat de Michael Chang contra lui Ivan Lendl în meciul din turul patru de la Roland Garros 1989. Atât de celebru încât, dacă tastezi Michael Chang pe Youtube, ți se completează automat cu ”underhand serve”. Chang, care avea doar 17 ani, pierduse primele două seturi în fața mult mai titratului său adversar și era chinuit de crampe. N-a vrut totuși să abandoneze; a reușit să egaleze scorul la seturi și chiar să ia avans în decisiv profitând de confuzia lui Lendl, care nu a știut cum să dea la timp lovitura fatală unui adversar rănit.

După cum ne explică chiar el în videoul de mai jos, din cauza crampelor, americanului îi era mult mai greu în gameurile pe serviciu - când jucătorul are nevoie să împingă în picioare pentru a se propulsa spre mingea aruncată în sus. La 4-3 și 15-30, a realizat că trebuie să facă ceva diferit. ”Am avut un impuls de moment și am decis să servesc de jos. Mingea a căzut în mijlocul careului, dar cu mult efect. El a ajuns-o și a lovit-o cu dreapta, dar din cauza spinului, a rămas înghesuit într-o parte și a fost nevoit să urce la fileu. Apoi eu l-am pasat în lung de linie și mingea a prins banda fileului, obligându-l să lovească prost voleul.”

Reacția publicului a fost exploz

Acest articol este disponibil membrilor 30-0 Plus. Alege un abonament
sau autentifică-te, daca ai deja abonament, pentru a citi tot conținutul.
Îți place?