Déjà vu. Ana Bogdan cedează într-un meci de mare luptă pentru al doilea an la rând la Paris, e învinsă de Azarenka

Andrei Năstase | 23 mai 2022

Parisul nu i-a zâmbit nici acum Anei Bogdan: românca a fost învinsă de favorita 15, bielorusa Victoria Azarenka, în trei seturi lungi, grele, dar foarte frumoase.

Roland Garros este oferit de

(Paris)

Parisul nu i-a zâmbit nici acum Anei Bogdan. Pentru al doilea an la rând, Ana s-a văzut învinsă într-un meci spectaculos și intens. Anul trecut, Ana pierdea, într-unul dintre cele mai frumoase meciuri ale întregului sezon, un thriller de proporții epice cu Paula Badosa.

De data asta, românca a fost învinsă de favorita 15, bielorusa Victoria Azarenka, în trei seturi lungi și grele, întrerupte de ploaie: 6-7 (7), 7-6 (1), 6-2.

Ana a revenit spectaculos într-un prim set în care Azarenka a avut două break-uri avans și 5-2. Reverul româncei a funcționat grozav în partea de final a setului, iar când jocul i-a mers împotrivă, spiritul de luptă a ajutat-o să stea la suprafață, mereu în contact cu adversara ei. Ana a salvat trei mingi de set la 6-3 în tiebreak și l-a tranșat la a doua ei oportunitate. 

Întrerupt la 3-3 în setul doi din cauza ploii, într-un moment în care Ana Bogdan recuperase – din nou – un break, meciul s-a reluat după aproape două ore de pauză. Ana a ajuns în postura de a servi pentru meci la 6-5, dar serviciul nu a ajutat-o când avea nevoie mai mare, iar Vika a făcut break-ul, apoi a dominat tiebreak-ul. Bielorusa a avut momentumul de partea ei în decisiv, deși Ana a continuat să încerce o revenire.

*

Terenul 14 e situat undeva spre capătul dinspre Sena al parcului Roland Garros. E ceva mai mare decât celelalte terenuri secundare vecine, are și peluze, dar și zgomotul discret al traficului din apropiere, mascat de copacii înalți din jur. Aici și-au pus Ana Bogdan și Victoria Azarenkă în scenă roller coaster-ul lor de 3 ore.

În intimitatea unei arene ca asta, Azarenka îți apare chiar mai atletică decât o știi. Puterea ei e ușor observabilă, mai ales când e tradusă – prin timing – în lovituri. Și-am crezut că tocmai prin forța ei superioară, Vika va fi avantajată de condițiile de joc din acestă zi ploioasă. În mingile ude, grele, trebuie să dai ceva mai tare; sunt mai lente, mai simplu de controlat (pentru că săritura lor pe un teren ca ăsta, greu și el, e mai joasă), dar mai greu de trimis lung.

Însă Ana n-a părut incomodată de condițiile de joc. Ea și-a câștigat cu convingere primul game de serviciu, a avut o șansă de break pentru 2-0, înainte ca favorita 15 să înceapă să apese mai tare pe minge. Ea și-a ținut serviciul, apoi a făcut break la prima oportunitate, la capătul unui punct superb, închis cu dreapta în cros. 

Următoarele două game-uri i-au aparținut tot jucătoarei bieloruse. Și s-au scurs în termeni similari, cu mai multe erori din partea Anei, cu câteva reușite frumoase din partea cealaltă, unde Vika a găsit adesea o cale să transforme defensiva în ofensivă; s-a folosit bine de mingile rotunde, înalte, cu care a obținut ba timp, ba răspunsul scurt – tocmai bun de atacat.

Dar Ana a știut să provoace și apoi să profite de prima scădere de nivel din jocul Azarenkăi, care n-a mai reușit să pună primul serviciu în teren. A urmat un alt schimb rapid de break-uri și o scurtă perioadă în care erorile au fost parcă mai numeroase decât reușitele.

Însă de la 2-5, Ana a început să pună stăpânire pe joc. A fost (mult) mai agresivă decât Vika, dar a demonstrat și răbdarea să-și deschidă terenul, înainte să caute să închidă punctele. A făcut asta mai ales cu reverul ei în lung de linie, lovitura care a și confiscat atenția în ultima partea a primului set. Pe care Ana – cu un passing superb – l-a trimis în prelungiri.

Azarenka a mai servit o dată pentru set la 6-5, dar Ana, încurajată tot mai vocal din tribune, n-a cedat nici acolo: un nou re-break, alte puncte perfect construite și câteva strigăte de luptă spre boxa ei.

Aici, la 6-6, cu tribunele pline și din ce în ce mai aprinse, am fi spus că tensiunea și-a atins punctul maxim. Doar că Ana și Vika au decis să continue în același registru: Ana a revenit de la 0-2 la 3-2, Azarenka a răspuns cu 4 puncte consecutive, pentru un 6-3 care părea să fi decis primul set. Nici pomeneală.

Ana Bogdan a salvat – cu un alt passing de rever – prima minge de set a adversarei. Le-a salvat apoi și pe următoarele două, înainte să-și ducă revenirea până la capăt; și cum altfel, dacă nu cu același rever în lungul liniei, urmat de un strigăt de descătușare auzit probabil până spre îndepărtatul Chatrier.

După o scurtă pauză de vestiar, setul 2 a început în scenariul deja cunoscut: cu Azarenka la conducere și cu Ana venind din spate. Bielorusa a făcut primul break pentru 3-1, dar înainte ca meciul să fie întrerupt (pentru vreo două ore) de ploaie, Ana a avut timp să egaleze la 3. 

Înainte de pauză, pe chipul Azarenkăi se vedeau semne de îngrijorare și frustrare: de nenumărate ori a condus, de fiecare dată s-a văzut întoarsă de jocul agresiv și precis al Anei Bogdan.

La reluare, în fața unor tribune populate rapid de toți cei alungați de ploaie mai devreme, tot Ana – și tot cu frumusețea ei de backhand – a rămas la cârma jocului. Și nu pentru că Vika n-ar fi reușit și ea o mulțime de lovituri superbe. Le-a reușit și-n game-ul de 4-3, când a salvat două mingi de break ale Anei, dar le-a reușit mai ales în game-ul al 12-lea, când Ana a servit pentru meci. 

Ocazia asta a fost anulată repede, de parcă nici n-ar fi fost, de o Azarenka care, aflată cu spatele la zid, s-a decis să facă câțiva pași în teren. Mai curajoasă și mai inspirată cu urcările la fileu, ea a făcut re-break și s-a distanțat încă din startul tiebreak-ului la 4-0. A fost nevoie de un alt passing imposibil de rever pentru ca Ana să facă primul punct în tiebreak, însă Azarenka n-a mai clipit: cu trei puncte consecutive, ea a împins meciul în setul decisiv.

Asta spre bucuria spectatorilor din tribune, mulțumiți că au avut inspirația să aleagă Terenul 14.

Inspirație a continuat să demonstreze și Azarenka, care-a deschis setul 3 dictând cu lovitura de dreapta din apropierea liniei de fund și urcând la fileu cu fiecare ocazie (9 puncte din 10 veniri la fileu în setul decisiv).

Tot ea făcut primul break, s-a dus apoi la 2-0 și a provocat-o pe Ana să revină încă o dată. O provocare acceptată, nu însă și împlinită.

Ana a avut două șanse de re-break pentru a egala la 2, ambele salvate de Azarenka, care s-a distanțat la 4-1. Și chiar dacă Ana a recuperat un break, dând senzația, sau speranța, că poate porni o nouă revenire, ea n-a mai putut trimite și setul acesta în prelungiri.

După 3 ore de joc, Ana Bogdan a părăsit terenul în aplauzele adversarei și ale spectatorilor.

O înfrângere dură, dacă ne gândim că ea a servit pentru meci în finalul setului secund, dar un nivel foarte bun și un joc cu adevărat spectaculos. Unul dintre cele mai ofertante în acest start de Roland Garros.

https://twitter.com/rolandgarros/status/1528745594734649344?s=20&t=R57906Swqd8qIyO1byijcg



Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi