De Ziua Femeii, Simona debutează convingător la Indian Wells

Adrian Țoca | 8 martie 2014

Simona Halep o va întâlni pe Lucie Safarova în turul următor. Și Victor Hănescu a trecut mai departe, și-l va întâlni pe Novak Djokovic în turul secund.

Simona Halep a început în forță turneul de la Indian Wells, învingând-o. după un meci controlat cu autoritate, pe japoneza Kurumi Nara, scor 6-2, 6-2. Exceptând un scurt moment de respiro din startul setului doi, când și-a pierdut serviciul în două rânduri, Simona a jucat la un nivel foarte bun, risipind orice emoție în ce privește tradiționalele ei începuturi mai grele în turnee.

În tweet-ul de promovare al meciului, Tennis TV a scris simplu: „Vreți să vedeți o potențială câștigătoare a turneului începându-și drumul? Urmăriți meciul aici”. Cam la asta se rezumă totul. Simona a început să fie percepută de către public și de către specialiști ca o posibilă campioană încă înainte de a lovi prima minge, iar asta se răsfrânge, întrucâtva, și asupra adversarelor. Toată pleiada asta de manevre media care înconjoară numele grele din WTA înainte de startul unui turneu (emisiuni, sesiuni de social media, interviuri, evenimente, etc) are și avantaje: consolidează, în mentalul colectiv, o imagine. Partea cea mai bună e că însăși Simona e prima care se percepe drept o campioană; e prima care și-a îmbrățișat statutul și începe să și-l confirme tot mai des. 

În intimitatea și, din fericire, răcoarea terenului patru, liniștea n-a fost zgâlțâită decât la început, când un român din tribune a acompaniat prezentarea de către crainic a Simonei cu un strigăt pe aceeași idee cu tweet-ul Tennis TV de la care am început. Fanul a strigat neaoș și simplu: „Cam-pi-o-nii! Cam-pi-o-nii!”. Restul zilei a fost un meci calm și confortabil pentru favorita 6, care și l-a făcut ușor prin startul agresiv și prin ștampilele de autoritate aplicate în clipele în care Nara a încercat să echilibreze. La 5-2 în primul set, Kurumi a avut o minge de break, dar Simona a anulat-o ca și cum n-ar fi fost, cu un as, urmat mai apoi de un serviciu returnat în fileu. În startul setului secund, când concentrarea i-a fluctuat preț de câteva minute, Simona s-a întors cu succes la jocul de bază, mult superior față de ceea ce putea propune energica și muncitoarea Nara, și s-a scuturat rapid de adversară.

Ca multe alte jucătoare de statură mică, nipona n-are un serviciu de speriat, iar când ai în față una dintre cele mai bune jucătoare de retur din lume, misiunea devine cu atât mai grea. Simona a făcut ravagii la primire (a convertit șase din cele șapte șanse de break), în special pe serviciul al doilea al lui Nara, pe care a câștigat 12 puncte din 15! Afară de retururile excelente, Simona a fost agresivă, a înghesuit-o mult în spatele terenului pe adversară cu mingi lungi, cu care fie a obținut mingi scurte, fie erori neforțate. De asemenea, a surprins plăcut urcând de câteva ori la fileu și încheind spectaculos cu drive-volley-uri cât se poate de pertinente. 

„De fiecare dată e dificil în primul meci, așa că mă bucur că am câștigat în două seturi. Vreau să îmi fac jocul și voi vedea cât de departe pot să ajung în turneu”, a spus Simona, care a închis meciul într-o o oră și șapte minute. Victorie solidă, convingătoare și fără mult efort, detaliu în special important dacă ne gândim la ceea ce ne dorim cu toții, un parcurs lung. Mai important, temerile în ce privește startul au fost spulberate convingător. Emoțiile erau explicabile – în trei din cele cinci turnee jucate până acum, Simo pierduse în primul tur, în al patrulea avusese dificultăți cu Kanepi, iar Nara venea după șase victorii la rând -, dar, ca de obicei, Simona face ceea ce știe ea cel mai bine: ne liniștește.

 

Revedere cu Safarova în turul III

În turul următor, Simona o va întâlni pe Lucie Safarova, cehoaica de pe locul 28 eliminând-o, într-o victorie de rutină, pe Yanina Wickmayer, 6-3, 6-4. Simona și Safarova s-au mai întâlnit de două ori. Lucie a câștigat pe hard, în 2011, la Toronto, 6-2, 6-4, dar Simona a câștigat cel mai recent meci, unul mult mai relevant în ce privește nivelul actual al celor două. S-a întâmplat la Nurnberg, în semifinale, turneul unde Halep a reușit primul titlu al carierei. A fost un meci destul de complicat pentru Simona, care a rezistat cu bine mai multor momente dificile. În primul set, ea a călcat strâmb și a căzut destul de urât la 2-2, dar, din fericire, n-a fost decât o spaimă. Setul doi a fost unul în care Safarovei i-a mers totul, dar până la urmă românca a îndreptat corabia și a închis meciul cu o serie de patru game-uri: 6-3, 0-6, 6-2. Scriam încă de pe atunci că lucrul care „impresionează tot mai mult la Halep în această serie din ultima perioadă e maturitatea de care dă dovadă în joc, felul în care-și face alegerile tactice și  în care continuă să rămână pozitivă chiar și când lucrurile nu merg în favoarea ei”.

Ulterior, se știe: Simona a câștigat finala cu Petkovic, apoi un alt titlu la Hertogenbosch, și și-a continuat o ascensiune formidabilă, care a adus-o printre favoritele de la Indian Wells.

Safarova n-are un început de an rău. La Australian Open a ajuns până în turul 3, unde a avut-o în mână pe viitoarea campioană, Na Li, ratând o minge de meci în setul secund. A pierdut, până la urmă, în trei seturi. La Doha a fost eliminată de Kvitova, în turul 3, tot Kvitova fiind cea care o scosese și în sferturile de la Sydney. În fine, la Dubai a cedat cu Jelena Jankovic în turul 2.

Eugenie Bouchard și Sara Errani vor juca în celălalt meci de pe această parte de tablou. Învingătoarele dintre Simona – Safarova și Bouchard – Errani se vor întâlni, mai apoi, în optimile de finală.

 

Victorie pentru Victor, îl va întâlni pe Nole; Sorana și Monica joacă azi 

După ce Monica Niculescu trecuse de Erakovic cu un dublu 6-2, azi a urmat o altă victorie românească. Victor Hănescu l-a învins pe francezul Stephane Robert, 7-5, 3-6, 6-4, o veste bună care ar trebui să-l mai însenineze după o perioadă dificilă, cu șase înfrângeri din ultimele șapte meciuri jucate. Premiul lui Victor este o întâlnire cu numărul 2 mondial, cel mai probabil pe terenul principal. Novak Djokovic a câștigat toate cele șase meciuri directe anterioare, cea mai recentă datând din 2011, la RG. Coincidența face ca Victor să se fi retras din timpul a trei din cele șase meciuri amintite.

Azi, în turul 2, Monica Niculescu are șansa unei revanșe cu Ekaterina Makarova, cea în fața căreia a pierdut la Australian Open (aproximativ ora 22:00), în vreme ce Sorana Cîrstea va debuta în turneu cu Camila Giorgi, în jurul orei 1:00; e tot o motivă de revanșă și pentru Sori, care a pierdut cu Giorgi la Wimbledon, anul trecut, în două tiebreak-uri.

Order of Play de sâmbătă arată, de altfel, nemaipomenit: Nadal, Federer, Murray, Sharapova și Na Li se numără printre vedetele care vor intra pe teren. 

Altfel, ziua românilor a fost completată, de la distanță, de Irina Begu și Alexandra Dulgheru, care își vor disputa un loc într-o finală de ITF, ambele obținând puncte utile în această săptămână.

 

Fedwrinka a început bine la dublu  

Poate cea mai faimoasă pereche de pe tabloul de dublu, Federer și Wawrinka au umplut stadionul 2 la debutul lor în turneu, contra unor specialiști ai probei, Bopanna/Qureshi, campioni, recent, la Dubai. Federer și Wawrinka n-au mai jucat împreună la dublu de 18 luni și s-au declarat foarte fericiți că au șansa să joace și să petreacă mai mult timp împreună. Startul a fost furibund, iar primul set le-a revenit cu autoritate, dar, așa cum se întâmplă adesea la dublu, lucrurile îți pot scăpa ușor din control și poți pierde meciul numai în tiebreak-uri. Roger și Stan au recuperat însă în decisiv și au câștigat, 6-2, 6-7, 10-7, într-un meci nu neapărat grozav, dar interesant de privit. O experiență utilă și pentru Stanislas, campionul de la AO recunoscând că nu s-a antrenat vreme de 15 zile după Melbourne și că i-a luat timp să înțeleagă ce a realizat.

Apoi Roger a sărbătorit momentul printr-o serie de tweet-uri sărbătorești care au făcut ravagii pe Twitter, inclusiv un selfie, dublat și de hashtag-urile de rigoare. Interesant e că, în turul următor, Roger și Stan vor întâlni perechea câștigătoare dintre Djokovic / Krajinovic și Gulbis / Raonic. Oricine ar fi de cealaltă parte a fileului pentru elvețieni, fie Nole, fie Ernie, se cere o găleată de popcorn.

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi