De neatins. Simona Halep câștigă și cu Marta Kostyuk, merge în finala Transylvania Open!

Radu Marina | 30 octombrie 2021

Simona Halep avansează în finala Transylvania Open după o nouă victorie convingătoare și dominantă, 6-0, 6-1 cu Marta Kostyuk, obținută în doar o puțin peste o ora de joc. Este prima finală a sezonului pentru Simona, respectiv prima ei finală într-un turneu hard indoor din 2014 încoace, de la Singapore.


este partener principal al Transylvania Open

Simona Halep impresionează din nou, câștigă clar în fața adolescentei Marta Kostyuk, 6-0, 6-1, se califică în finala Transylvania Open. Și ce finală vom avea mâine! Halep vs Kontaveit, primele două favorite de la Cluj. Fiecare cu câte o motivație uriașă. Și jucătoarele care au arătat într-adevăr grozav până aici.

Cu un bandaj pe pulpa dreaptă, Marta Kostyuk n-a putut repeta performanța ei din sfertul de finală câștigat contra Emmei Răducanu. Dar va pleca de la Cluj cu sentimentul că este pe drumul bun.

Pe drumul bun e cu siguranță și Halep, ajunsă la prima finală a anului. E al 12-lea sezon consecutiv când joacă cel puțin o finală WTA. Mai important, nivelul ei începe să se apropie de cel pe care îl știam.

*

Cu acest rezultat, Simona scrie o mică istorie pentru că e una dintre puținele jucătoare care timp de 12 ani neîntrerupți a jucat cel puțin o finală; prima ei finală WTA a fost reușită la Fes (WTA 250), în 2010. Iar 12 ani mai târziu, Simona va juca, la Cluj, a 40-a (!) finală a carierei. Până acum, bilanțul ei în finale e de 22 victorii și 17 înfrângeri. 

La Transylvania Open, Simona a jucat cel mai bun tenis al ei de la revenirea în circuit: dominantă la toate capitolele, concentrată, super-motivată și fără fisuri în joc. A evoluat la cel mai înalt nivel al ei post-revenire și, lăsând la o parte rezultatul în sine, aceasta ar fi cea mai bună veste, că Simona e din nou în acel loc potrivit; se simte confortabil pe teren, lovește cu o libertate fantastică, și-a regăsit reperele și se deplasează cu ușurință. E, în același timp, și un semnal pe care-l transmite adversarelor prin aceste evoluții atât de curate și intimidante: s-a întors, se apropie de nivelul ei cel mai bun, e din nou cu adevărat periculoasă. 

Simona merge în finală fără să cedeze vreun set în cele patru meciuri și arătând un nivel intimidant în absolut toate partidele pe care le-a jucat. Nu a pierdut mai mult de 4 game-uri pe set, iar per total, a cedat doar 12 game-uri cu Gabriela Ruse, Varvara Gracheva, Jaqueline Cristian și Marta Kostyuk. Asta, alături de evoluțiile în sine, de faptul că și-a pierdut serviciul doar o dată în turneu până acum, este una dintre cele mai clare dovezi a cum și cât a dominat Simona în această săptămână la Cluj. 

De la meci la meci, tenisul ei a fost mai intens, mai precis și mai agresiv. Martei Kostyuk, cu care a mai jucat recent, la Indian Wells, nu i-a dat nicio șansă să apuce de undeva acest meci; a ținut-o pe picior greșit, a plimbat-o pe tot terenul cu lovituri aspre, mereu departe de zona ei de confort și a sufocat-o prin consistență. Faptul că de la zi la zi jocul Simonei a crescut nu e o întâmplare; în mod constant, Simona are acest obicei, de a-și crește nivelul pe parcursul unei săptămâni, ajungând, în cele din urmă, să joace cel mai bun tenis al ei în fazele superioare. Este o caracteristică a ei – dar și ai marilor campioni în general – pentru că pe măsură ce ajunge să se simtă confortabil cu tenisul ei și cu terenul, Simona scoate la iveală cea mai bună versiune a sa. 

E drept, Kostyuk a avut nevoie de intervenția fizioterapeutului pentru o problemă în zona coapsei, care i-a afectat deplasarea laterală. Această problemă a ucrainencei a făcut, într-o bună măsură, și ca acest meci să fie unul fără istoric, care a mers doar în direcția Simonei. Dar accidentarea Martei nu poate șterge evoluția fără cusur a Simonei și nici nu fuseseră semnale cum că ea ar putea avea soluții pentru tenisul favoritei 1. 

Problemele fizice pentru Kostyuk au apărut în game-ul trei al semifinalei. Până la acest scor, Simona a fost mult prea puternică de pe linia de fund și a reușit să absoarbă forța adversarei, să reziste tuturor loviturilor plate și să găsească răspunsuri la tot ce a aruncat Marta spre ea. După intervenția fizioterapeutului, Kostyuk a părut că se deplasează mai greu, dar nu a renunțat la luptă: a încercat să surprindă cu mingi puternice, cu mingi liftate, cu ruperi de ritm, cu retururi foarte puternice, dar nimic nu i-a reușit. Și pentru că a avut în față o cu totul altă adversară – mai puternică, mai valoroasă, mai experimentată, mai capabilă să profite de micile ei vulnerabilități -, dar și pentru că fizic a fost limitată de accidentarea apărută. Cu toate astea, Kostyuk rămâne cu un rezultatat important după semifinala reușită la Cluj; e un rezultat care o va duce, de săptămâna viitoare, pe cel mai bun loc ocupat în clasamentul WTA (undeva în jurul locului 51). 

În această semifinală, Simona a fost de neclintit la serviciu (92% la punctele câștigate cu primul serviciu), la retur (un procentaj impresionant de 50% la punctele câștigate cu returul pe primul serviciu al adversarei și aproape 60% pe al doilea) dar și la jocul din teren, terminând meciul cu doar 12 erori neforțate (trei în primul set, nouă în al doilea). 

Pentru un nou titlu WTA, Simona o va întâlni pe Anet Kontaveit, favorita 2 a turneului. Va fi, așadar, o finală între primele două favorite și vom avea parte de un meci cu mize diferite: Simona va încerca să păstreze trofeul Transylvania Open acasă, să câștige primul ei titlu în acest sezon – de pe urma căruia să construiască pentru nou sezon și din care să-și extragă încrederea, care i-a lipsit în ultimele luni – și să păstreze intact recordul ei de (cel puțin) un titlu câștigat în fiecare sezon de aproape nouă ani consecutivi; din 2013 Simona a câștigat cel puțin un turneu în fiecare sezon. În cazul lui Anett Kontaveit, pentru ea o victorie mâine echivalează cu o calificare la WTA Finals, respectiv al 4-lea titlu în 2021. 

Simona și Anett se vor întâlni mâine pentru a patra oară, ultimele trei meciuri fiind câștigate de către Simona. Cele două au mai jucat la Miami 2017 (6-3, 6-0 Simona), Roma 2017 (6-2, 6-4 Simona) și Australian Open 2020 (6-1, 6-1 Simona). 

https://twitter.com/TransylvaniaOpn/status/1454465517792776195?s=20

Articol în curs de actualizare

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi