De încălzire: Simona Halep câștigă la primul meci după o lună de pauză

Adrian Țoca | 12 martie 2017
Turul al treilea

Halep o va întâlni în turul al treilea pe Kristina Mladenovic. Tot în runda a treia, Irina Begu – Karolina Pliskova, duminică noaptea. Ziua a fost foarte bună pentru români: Horia Tecău și Florin Mergea și-au câștigat meciurile la dublu și sunt în optimi

Simona Halep a revenit cu o victorie pe teren după o pauză de o lună luată pentru a-și odihni și trata genunchiul. În abia al 5-lea ei meci în 2017, Simona a învins-o pe Donna Vekic, 6-4, 6-1. O va reîntâlni, în turul al treilea, pe Kiki Mladenovic (1-2 H2H). „A fost un pic greu să intru în ritm, pentru că a fost primul meci după pauză, dar sper să mai reușesc câteva victorii”, a spus Simona.

Simona a lipsit rareori din circuit în toți acești ani de când face parte din elită, de aceea situația de acum e un pic nouă. Înainte de startul turneului, ea a spus că se bucură pentru că n-a mai resimțit dureri la antrenamente. Însă niciun antrenament nu se poate compara cu un meci oficial, cu tensiunea inerentă pe care o aduc situațiile de adversitate specifice mizei. Cu alte cuvinte, meciul cu Vekic a fost întâi de toate un test fizic, o verificare generală, și mai puțin despre tenisul în sine. Jucătoarea română a venit la Indian Wells ca să se reajusteze la competiție, fără să aibă neapărat un obiectiv în ce privește turneul în sine. Sigur că asta se poate schimba pe parcurs; sunt multe cazuri în care jucători care s-au simțit mai puțin grozav la început de săptămână au încheiat-o la un nivel fizic excelent. Asta vine din meciuri și de aceea e important că Simona are ocazia pentru încă unul.

Cel de azi a fost permisiv și potrivit pentru o revenire după o lună în afara terenului, astfel încât Simona să poată intra în ritm în condițiile ei. Adversara ei de azi n-a avut capacitatea emoțională pentru a-i pune întrebări grele româncei. Donna e într-o perioadă în care încearcă să înțeleagă exact ce anume vrea și poate să facă pe teren cu armele de care dispune. Iva Majoli, care-i acum antrenoarea ei, s-ar putea să fie vocea care să o aducă pe drumul cel bun, însă Vekic mai are mult până acolo.

Azi, în primul set, când teoretic Simona era mai vulnerabilă și i-a oferit șanse, Vekic n-a știut ce să facă cu ele, iar Halep a înțeles rapid că nu poate fi în primejdie. Asta, chiar dacă la început jocul ei a scârțâit, chiar dacă shot selection-ul ar fi putut fi mai bun. A returnat bine însă, în special pe serviciul al doilea al lui Vekic, pe care a câștigat 72 la sută din punctele jucate. Astfel, a făcut ușor break ori de câte ori a avut nevoie, compensând astfel propriile minusuri din game-urile la serviciu din primul set. Donna a ajutat-o când și când cu câte o dublă greșeală (nouă, în total), cu un plasament discutabil și cu o încredere redusă în forțele proprii. După câte o pereche de break-uri și una de hold-uri, niciuna dintre fete nu a reușit să-și mai țină serviciul până la 5-4, când Simona a știut cum să joace punctele importante și a servit cu succes pentru set.

Mult mai relaxată cu un set în tolbă, Simona a grăbit lucrurile în cel secund, unul în care amenințarea, atât cât fusese până la acel punct, a dispărut cu desăvârșire. 6-4, 6-1 într-o oră și 11 minute, destul de aproape de standardul ei obișnuit în primele tururi. Și, cel mai important, semne bune din punct de vedere fizic, cum ar fi acea scurtă ajunsă cu succes la 4-4. “Mă simt bine”, i-a spus lui Darren, când acesta a întrebat-o cum e corpul, la 5-4 în primul set. “Don’t be afraid to miss”, și-a încheiat acesta on court coaching-ul, la care cei doi au discutat preponderent despre serviciul Simonei. Una peste alta, o victorie relevantă pentru Simona din acest moment, mai cu seamă ținând cont de ziua grea prin care a trecut, din punct de vedere personal. 

Meciul următor se anunță o cu totul altă discuție. Simona a avut viață dificilă cu Mladenovic în toate cele trei meciuri precedente; a pierdut două dintre ele, de asemenea jucate în perioade mai puțin strălucite pentru ea, iar în cel câștigat a trebuit să muncească din greu. Dar la acest moment, vestea care contează e că Simona e din nou pe teren. Restul se va rezolva în timp.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi