De data asta, n-a mers bine contra unei cehoaice. Irina Begu se oprește în sferturile turneului de la Budapesta

Codruț Baciu | 22 februarie 2019

Al doilea sfert de finală al anului o duce pe Irina în preajma locului 66. Ea s-a oprit și la dublu, învinsă în semifinale.

Greu de venit cu ceva relevant la masa păreriștilor, atunci cand meciul se joacă între doi oameni care nu s-au mai întâlnit până acum. Irina și Vondrousova ar fi putut să-și testeze una alteia tenisul în urmă cu două săptămâni, la Ostrava, însă antrenorii și țintarul n-au fost de acord. Așadar, în vederea meciului de azi, le-am privit individual, le-am pus în balanță puctele forte și vulnerabilitățile și am opinat fiecare pentru el.

Un sfert de finală la Budapesta este un rezultat bun, însă o semifinală ar fi fost și mai bună pentru Irina. Mai operăm și cu truisme pe-aici, asta e. Turneul din capitala Ungariei, cu rozul său chic, albastrul ciudat-metalizat și acustica sa agresivă, începe să-mi placă. Asta, deși umblă vorba prin târg că Bucharest Open se va muta chiar acolo și că iar o să rămânem, cine știe pentru cât timp, fără tenis în cele două circuite importante.

Revenind la meciul de azi, jocul Marketei aduce destul de mult cu cel al Mihaelei Buzărnescu; și nu mă refer, desigur, numai la faptul că e stângace. Deplasarea, serviciul și chiar și monologul dintre puncte mi-au adus aminte de Miki. De partea cealaltă, Irina a jucat un prim set departe de perfecțiune și departe de cel mai bun tenis al ei, însă a izbutit să greșească mai puțin. La 4-2, un game în apărarea a fost cel mai bun atac pentru ea, a ajutat-o să facă rost de energia și încrederea necesare pentru a închide setul înainte să ajungă în tiebreak.

Poate un rol important aici l-a avut și Victor Crivoi, la 5-4, care este genul de antrenor care știe să comunice în timpul OCC-urilor. Nu doar că știe cum, ci știe și cât. În cele 90 de secunde, Crivoi a sfătuit-o cu privire la joc, la încredere, la mâncare și la serviciu. Personal, am găsit toate informațiile și îndemnurile foarte utile.

Irina a pierdut game-ul imediat următor, însă și-a ținut serviciul la zero și a păstrat ce-i mai bun în ultimul game, la 6-5. Un smash la final de rally lung, urmat de o minge nororoasă, cu fileu, i-au adus primul set româncei.

Setul doi a găsit-o pe Irina mai grăbită și poate mai neatentă. Chiar și așa, în ciuda unui avans de 4-0, Vondrousova nu a avut viață ușoară. OCC-ul lui Crivoi, în care acesta îi cerea Irinei să facă pasul în față și să intre în serviciul 2 al Marketei, nu a mai avut rezultatul așteptat. Românca a izbutit să-și facă o dată serviciul, apoi a cerut un MTO ușor hazliu. Iar 32 de minute mai târziu, se făcea 6-1 pentru jucătoarea din Cehia și era nevoie de decisiv.

Un set doi în care Begu nu și-a câștigat decât 38% din punctele jucate cu primul serviciu și a avut zero șanse de break.

https://twitter.com/CodrutBaciu/status/1098962567567945733

În funcție de cât de pesimist sau optimist ești, puteai privi începutul setului 3 cu speranță sau îngrijorare. Irina nu a reușit să se dezbare de greșelile neforțate, ba chiar nervozitatea s-a insinuat în jocul ei. Scurtă după scurtă și backhand după backhand, Vondrousova a luat un avans rapid și în decisiv. Nu doar pe tabelă, unde era 3-0, dar și în întrecerea mentală în care sportivii se angrenează de fiecare dată când pun piciorul pe teren.

Al treilea OCC din partea lui Crivoi a fost mai animat și mi-a plăcut că Irina a contribuit la el. Nu se întâmplă foarte des ca cele 90 de secunde de OCC să ne ofere dialog.

Crivoi: Schimbă mai repede direcția, caută crossul.
Irina: Da, oricum, dacă nu schimb ceva, în 5 minute sunt la vestiar.
Crivoi: Ok, concentrează-te acum pe serviciul tău.
Irina: Am încercat pe mijloc, în cross; dacă-i dau slice…
Crivoi: Nu-i da slice, îi place slice-ul. Vino peste ea la fileu.

Irina și-a ținut serviciul la zero apoi, a început să lovească mai plat și mai lung, iar la un moment dat, își găsise din nou ritmul din setul întâi. A rămas competitivă în restul game-urilor, însă acel break pe care Vondrousova i l-a făcut la început de set a contat decisiv. La prima șansă de meci, jucătoarea din Cehia a profitat și și-a luat biletul pentru semifinală. 7-5, 1-6, 3-6.

Budapesta a fost un turneu bun pentru Irina, care s-ar fi putut termina altfel la simplu, dacă jocul la retur și greșeile de neforțate ar fi fost ceva mai bine ținute în frâu astăzi.

Ceva mai târziu, ea a pierdut și la dublu, alături de Galina Voskoboeva; ele au fost învinse în semifinale de Watson/Stollar (6-2, 6-3).

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi

Wimbledon confirm that top seed Iga Swiatek will open play on Centre Court on Tuesday.

73.3 per cent voted for Simona Halep in the poll below but organisers noted that she withdrew from her semi-final in Bad Homburg today citing a neck injury. https://t.co/j62v08b0RI