Davis Cup Finals, Madrid, prima ediție | Noua Cupă Davis începe. Cum arată formatul, grupele, echipele și regulile de joc

Radu Marina | 18 noiembrie 2019

Contestat sau nu, noul format Davis Cup Finals se pune în mișcare de azi. O săptămână, 18 echipe, șase grupe, peste 50 de meciuri, o singură echipă câștigătoare.

A 108-a ediție a Cupei Davis aduce poate cea mai radicală transformare pe care a suportat-o vreodată cea mai veche competiție pe echipe din istoria tenisului. Știm deja cu toții: discuția durează deja de aproape un deceniu, de când Cupa Davis în forma ei tradițională a început să piardă, vrem-nu vrem să acceptăm, din interesul marelui public.

Dorința Federației Internaționale (ITF) de a transforma Cupa Davis într-o Cupă Mondială a Tenisului jucată într-o singură locație a stârnit o serie de controverse. Noul format al turneului, spun criticii, va ucide spiritul acestei competiții, care și-a trăit gloria prin atmosfera specială creată de manșele jucate „acasă”, pe terenul uneia dintre echipele care întâlneau în varii faze ale competiției. Dar, în același timp, există tabăra cealaltă, cea a vocilor care au susținut schimbarea. O schimbare ce încearcă să simplifice Cupa Davis, să o transforme într-o competiție compactă și relevantă. Iar acest curent a tras după el și Fed Cup, la rându-i transformată de anul viitor într-o competiție cu turneu final, la Budapesta, în aprilie.

Până la urmă, schimbarea a trecut, dar implementarea ei a stârnit alte controverse. Ambele tabere, și cei care au respins reformarea Cupei Davis, și cei care au îmbrățișat-o, par a fi de acord în ce privește două aspecte.

Unu la mână, timingul competiției, la final de sezon, nu e deloc grozav și mai degrabă produce o problemă nouă, în loc să o rezolve pe cea veche. Doi la mână, neînțelegerile cu ATP, care până la urmă și-a lansat propria competiție într-un format foarte asemănător (e vorba de ATP Cup, care se va juca în Australia, la începutul anului 2020, și va oferi și puncte ATP).

Practic, e foarte improbabil ca două competiții pe care e greu să le distingi una de alta, chiar dacă le studiezi atent, să reziste în calendar la o diferență de numai șase săptămâni. Culmea, ambele tabere (ATP, ITF) sunt de acord că existența în paralel a Davis Cup și ATP Cup e dificilă. Jucătorii sunt și ei de acord. Și totuși, lucrurile au mers înainte, iar ambele competiții vor avea loc, cel puțin în aceste ediții inaugurale. Cel mai probabil, discuțiile despre o eventuală fuziune se vor relua de anul viitor.

Adevărul e că nimeni nu știe exact cum va fi, așa că ne putem reține concluziile până când vom vedea cu ochii noștri cum se va derula această primă ediție.

Așa că e util de văzut în ce constă transformarea, cum arată formatul, cine participă, cum arată echipele, dar și cum vor evolua lucrurile în următoarea săptămână, când Davis Cup Finals se va pune în mișcare. Impresia generală, până acum, e că vom avea parte de foarte multe meciuri, într-un timp scurt. O săptămână, 18 echipe, șase grupe, peste 50 de meciuri, o singură echipă câștigătoare. 

Trecerea de la tradiționala Cupă Davis la o Cupa Mondială a Tenisului. Schimbarea fundamentală o reprezintă înlocuirea Grupei Mondiale cu un Turneu Final, care se desfășoară între 18-24 noiembrie, la Madrid. Vor evolua 18 echipe naționale, împărțite în șase grupe a câte trei echipe fiecare. Echipele clasate pe locul 1 în fiecare grupă, dar și cele mai bune două echipe clasate pe locul 2 (diferența se va face în funcție de game-uri/seturi câștigate) se vor califica în sferturile de finală. Apoi va urma faza semifinalelor și finala. 

Sistem de joc. Toate meciurile se vor disputa în sistemul de joc cel mai bun din trei seturi și nu cel mai bun din cinci seturi cum a fost până anul acesta. La nivelul grupelor vor avea loc două meciuri de simplu și unul de dublu, toate meciurile având loc într-o singură zi. 

Atât la această ediție, cât și la ediția din 2020, suprafața de joc va fi hard și competiția va avea loc la Madrid, la Caja Magica, bază care a suferit modificări, înlocuindu-și suprafața de zgură cu hard. 

Cine participă. Avem un număr de 18 echipe (12 calificate direct, la care se adaugă cele patru echipe semifinaliste din 2018 și alte două echipe care au primit wild card). Iată grupele și componența echipelor.

Grupa A (Franța, Serbia, Japonia)

Franța (Monfils, Paire, Tsonga, Herbert, Mahut)
Serbia (Djokovic, Lajovic, Krajinovic, Troicki, Tipsarevic)
Japonia (Nishioka, Uchiyama, Daniel, Mchachlan, Sugita)

Grupa B (Croația, Spania, Rusia)

Croația (Coric, Pavic, Mektic, Dodig)
Spania (Nadal, Bautista Agut, Lopez, Carreno Busta, Granollers)
Rusia (Khachanov, Rublev, Donskoy)

Grupa C (Argentina, Germania, Chile)

Argentina (Schwartzman, Pella, Mayer, Zeballos)
Germania (Struff, Kohlschreiber, Koepfer, Mies, Krawietz)
Chile (Garin, Jarry, Tabilo, Barrios Vera, Podlipnik Castillo)

Grupa D (Belgia, Australia, Columbia)

Belgia (Goffin, Coppejans, Gille, Darcis, Vliegen)
Australia (De Minaur, Kyrgios, Millman, Thompson, Peers)
Columbia (Giraldo, Farah, Cabal, Galan, Gonzalez)

Grupa E (Marea Britanie, Kazakhstan, Olanda)

Marea Britanie (Andy Murray, Evans, Jamie Murray, Edmund, Neal Skupski)
Kazakhstan (Bublik, Kukushkin, Popko, Golubev, Nedovyesov)
Olanda (Haase, Griekspoor, Van De Zandschulp, Koolhof, Rojer)

Grupa F (SUA, Italia, Canada).

SUA (Tiafoe, Sock, Opelka, Fritz, Querrey)
Italia (Berrettini, Fognini, Seppi, Sonego, Bolelli)
Canada (Auger-Aliassime, Shapovalov, Pospisil)

Programul și ordinea de joc. Începând de astăzi, 18 noiembrie, și până joi, 21 noiembrie, se vor juca meciurile din grupe. Echipele clasate pe locul 1, dar și cele mai bune două echipe clasate pe locul doi (se va ține cont de game-urile și seturile câștigate) se vor califica în sferturile de finală. 

Programul sferturilor de finală arată astfel:

Câștigătoarea Grupei A vs. cea mai bună echipă clasată pe locul 2
Câștigătoarea Grupei D vs. Câștigătoarea Grupei F
Câștigătoarea Grupei E vs. Câștigătoarea grupei C
A doua ce mai bună echipă clasată pe locul doi vs. Câștigătoarea grupei B.

Faza sferturilor de finală începe joi după-amiaza, iar restul meciurilor vor avea loc vineri. 

Apoi, sâmbătă vor urma semifinalele iar duminică finala. Ca și în faza grupelor, și aici toate meciurile au loc într-o singură zi, cu două meciuri de simplu, un meci de dublu, în sistemul cel mai bun din trei seturi. 

În tot acest format cu multe meciuri, atât de simplu, cât și de dublu, selecția și inspirația căpitanilor va conta masiv.

Numele mari

După cum se vede, prima ediție aduce la start suficiente nume mari cât să stârnească interes. Nadal, Djokovic, Murray sunt cu toții aici, ei declarându-și susținerea pentru noul format. Rafa e gazdă, Novak pare să se bucure de o nouă șansă de a juca împreună cu prietenii lui sârbi (dintre care Tipsarevic se va retrage cu ocazia asta), iar Andy folosește turneul și ca trambulină pentru noul sezon. Toți trei vor căuta să-și treacă în palmares încă un titlu important. Francezii au, ca de obicei, o echipă solidă și puternică. Rușii sunt redutabili, deși au rămas fără Medvedev. Iar Italia, Canada și Australia sunt alte echipe foarte bine balansate.

Lipsesc elvețienii, Federer și Wawrinka zicând pas atât pentru Cupa Davis, cât și pentru ATP Cup, iar de la germani lipsește Zverev, care a decis să boicoteze noul format. Finaliștii de la ATP Finals, Tsitsipas și Thiem, nu participă, dat fiind că țările lor nu-s calificate. De notat că zonele inferioare ale Davis Cup rămân în continuare în sistemul de până acum, cu meciuri acasă / deplasare și cu grupele zonale obișnuite.

Info: Mai multe detalii despre format, meciurile zilei, știri găsiți pe site-ul oficial al competiției.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi