Davis Cup Finals | Croația și Rusia pentru trofeu, Djokovic își încheie sezonul cu o dezamăgire, Gojo e surpriza turneului

Radu Marina | 4 decembrie 2021

După ce echipa feminină Rusiei a câștigat titlul BJK Cup, cealaltă competiție pe echipe a finalului de an are șanse să ajungă tot în vitrina Rusiei.

Reducere generală de 50 la sută în Shop-ul 30-0 până duminică, 5 decembrie!

Pentru a activa reducerea, folosește codul de voucher THIRTYLOVE30 pe pagina de check-out.

Cupa Davis se apropie de final, iar în cele nouă zile de competiție n-au lipsit momentele remarcabile; Madrid, Innsbruck și Torino, cele trei orașe care au găzduit meciurile turneului final al Cupa Davis, au văzut meciuri frumoase, clipe de dramatism și spectacol, dar și destule surprize. 

Rusia, Kazahstan, Marea Britanie, Croația, Italia, Germania, Serbia și Suedia au fost cele opt echipe calificate în sferturile de finală. Serbia a prins la limită calificarea (de pe locul 2); pe hârtie a surprins necalificarea Spaniei, dar mai ales performanța reușită de Suedia, care a mers în sferturile de finală cu o echipă relativ tânără (Mikael Ymer, 23 ani; Elias Ymer, 25 ani, Johnatan Mridha, 26 ani, Andre Gorasson, 26 ani, plus experimentatul Robert Lindstedt). 

Precum în grupe, Rusia a dominat și în faza sferturilor, câștigând categoric întâlnirea cu Suedia. În rest, toate celelalte echipe au avut nevoie de meciul de dublu (decisiv) pentru a se decide calificarea. Astfel, echipele care i s-au alăturat Rusiei în semifinale au fost Germania, care a trecut de Marea Britanie grație dublului Krawietz/Puetz, Croația, care s-a impus cu ajutorul perechii Pavic/Mektic în fața Italiei, și Serbia lui Djokovic/Cacic, care au tranșat meciul decisiv cu echipa Kazahstanului. 

Una dintre revelațiile turneului este croatul Borna Gojo, un jucător de 23 de ani, clasat în prezent pe locul 279, care i-a învins la acest turneu pe Alexei Popyrin, Lorenzo Sonego și Dusan Lajovic. Este, de altfel, cel care a contribuit decisiv la calificarea Croației în finală în semifinala cu Serbia: victoria lui cu Lajovic a făcut posibilă ajungerea în meciul decisiv de dublu, în condițiile în care Djokovic n-a avut emoții cu Marin Cilic. În meciul de dublu, croații i-au avut pe Mate Pavic și Nikola Mektic, liderii mondiali ai clasamentului de dublu, cei care nu a dat nicio șansă echipei Djokovic/Lajovic, 7-5, 6-1. 

În felul acesta, încă un vis al lui Djokovic se vede amânat. Novak a declarat înaintea meciului cu Croația faptul că își dorește foarte mult să câștige acest trofeu și Cupa Davis e un obiectiv pentru el – însă tot el a concluzionat după înfrângerea cu Croația că, pentru a avea o șansă la acest trofeu, e necesar ca Serbia să aibă o echipă foarte bună de dublu, pe care să se poată baza.

Sunt puține ocaziile în care un jucător a reușit să-și tragă toată echipa după el până la trofeu, iar Djokovi nu a mai avut resurse să facă minuni de unul singur de data asta. 

La conferința de presă care a avut loc după meci a declarat că e foarte obosit, că are nevoie de o pauză în care să nu mai discute despre tenis și să se deconecteze. A refuzat să vorbească dacă va participa sau nu la Australian Open, însă a indicat că foarte curând va da detalii despre acest subiect, în contextul în care organizatorii de la Melbourne au anunțat că la primul Grand Slam al anului vor participa doar jucătorii vaccinați. 

Sezonul lui Novak Djokovic se încheie, așadar, cu multe sentimente amestecate. E o situație cumva neobișnuită, în care un an cu atâtea performanțe extraordinare și multe recorduri bifate are, totuși, foarte mult loc și pentru destule dezamăgiri. Novak a câștigt trei titluri de Grand Slam, devenind al treilea jucător din istoria tenisului care câștigă toate cele patru Slamuri de cel puțin două ori. A mai atins și recordul de 349 de săptămâni în calitate de lider mondial și, cum știm, a fost la un singur meci distanță de Grand Slam.

Dar a ratat, în același timp, trei obiective care ar fi făcut anul acesta perfect pentru el: eliminarea de la Jocurile Olimpice, înfrângerea de la US Open și acum eliminarea din Cupa Davis sunt trei eșecuri deloc ușor de primit pentru Novak – pentru că sunt trei trofee pe care și le-ar fi dorit și a făcut tot ce a ținut de el să le obțină.

Revenind la Cupa Davis, Croația lui Marin Cilic se califică, astfel, prin victoria cu Serbia, în a patra finală în cadrul Cupei Davis, după cele jucate în 2005, 2016 și 2018. Echipa Croației, formată din Marin Cilic, Nino Serdarusic, Borna Gojo, Nikola Mektic și Mate Pavic se va duela pentru trofeu cu Rusia, care a învins Germania în semifinale fără emoții. Cele două victorii ale Rusiei la simplu, care au tranșat duelul, au venit de la Andrey Rublev (6-4, 6-0 cu Dominik Koepfer) și Daniil Medvedev (6-4, 6-4 cu Jan-Lennard Struff). Pentru Rusia e prima finală în Cupa Davis din 2007 încoace.

https://twitter.com/DavisCup/status/1467142604630470659?s=20

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi